Selecţia genetică ar trebui să se constituie în prioritatea momentului în apicultura ţării, au concluzionat participanţii la Seminarul organizat, vineri, de filiala Bacău a Asociaţiei Crescătorilor de Albine /ACA/ din România.
'Cred că este una dintre temele deficitar analizate de apicultori, realitatea ştiinţifică şi experienţa altor ţări în domeniu probând faptul că sporurile de producţie la miere de albine le dau tocmai procesele de selecţie genetica. Ori, la noi, în România, apicultorii lasă, de regulă, ca matcile să crească singure sau procedează la selecţii întâmplătoare. De aceea am considerat că se impune o abordare sistematică, organizată a aprofundării cunoştinţelor privind selecţia şi creşterea acestora', a explicat, pentru AGERPRES, motivaţia reuniunii de la Bacău, Relu Grigoraş, vicepreşedintele ACA Bacău.
'Selecţie genetică s-a facut de când creşte omul animale, în practică este mult mai simplu decât ce se spune teoretic, dar este absolut necesar să faci chiar eforturi mult mai mari pentru a te documenta mereu şi, implicit a obţine şi mai multă satisfacţie, tradusă în producţia stupului', a menţionat, la rândul său, Mihai Apostu, din Coţăfăneşti, unul dintre cei mai cunoscuţi apicultori băcăuani.
Pe parcursul derulării sale, seminarul, care a beneficiat de prezenţa unor lectori-specialişti în domeniul biologiei şi geneticii, s-a transformat şi într-un veritabil schimb de experienţă, cei mai pasionaţi şi experimentaţi apicultori din judeţele Bacău, Iaşi şi Neamţ transmiţând, la rândul lor, colegilor cunoştinţele pe care le-au acumulat din studii teoretice, dar mai ales din experimentele pe care le fac an de an şi din practica profitabilă la care au ajuns în domeniul selecţiei mătcilor.
Vorbitorii au făcut şi mici demonstraţii practice pe rame de stup cu faguri de miere. 'Concluziile acestei întâlniri converg către necesitatea practicării selecţiei genetice pentru a se obţine producţii mai mari de miere de albine de calitate. Combinatul Apicol din Bucureşti livrează mătci de calitate pentru familiile de albine, dar crescătorii cu experienţă şi chiar biologii susţin că o selecţie făcută în propria stupină poate aduce rezultate mai bune şi mai sigure', a declarat, pentru Agerpres, Dan Tilică, preşedintele ACA Bacău.
Potrivit acestuia, 'apicultorii sunt oameni cu spirit de observaţie şi pot proceda cu succes la selecţia genetică, dar acumulând cunoştinţe de la specialişti în domeniu' în cursuri special organizate.
De altfel, o altă concluzie desprinsă din dezbateri o constituie 'translaţia apiculturii de la pasiune la profesie'.
'Este un deziderat ce va trebui să fie luat serios în seamă, ţinând cont că stupul este o farmacie cu opt produse miraculoase, iar Uniunea Europeană acordă importante subvenţii pentru desfăşurarea activităţilor apicole, ori aceste subvenţii nu le pot primi decât apicultorilor calificaţi', a precizat Dan Tilici, preşedintele ACA Bacău.
Tocmai pentru a obţine asemenea certificate de calificare profesională, începând de sâmbătă, 5 februarie, la finele fiecărei săptămâni din următoarele trei luni la ACA Bacău se vor defăşura cursuri de iniţiere ori de perfecţionare în domeniul apicol.
Sursa: Agerpres