KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Premieră în piscicultura românească

Publicat: 18 februarie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Echipa de cercetare condusă de Prof.dr.ing. Adrian Grozea, de la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a realizat în premieră naţională reproducerea în extrasezon a şalăului.

Şalăul este un peşte la care sezonul de reproducere debutează primăvara când temperatura apei depăşeşte 11 grade Celsius, ceea ce corespunde lunii aprilie.

Prin tehnici de stimulare foto-termică şi hormonală s-a reuşit obţinerea primelor icre fecundate de şalău în data de 23 ianuarie 2010, devansându-se astfel cu cca. 3 luni sezonul natural de reproducere a acestei specii. Rezultate asemănătoare au mai fost obţinute în doar două ţări europene: Polonia şi Germania.

Experimentele realizate de colectivul de cercetători de la USAMVB Timişoara, prin care se urmăreşte implementarea unor biotehnologii moderne în reproducerea şi creşterea şalăului, au fost finanţate de Guvernul României în cadrul PNCDI II, programul 4 „Parteneriate în domeniile prioritare”.

Acelaşi colectiv alături de partenerii din consorţiul SANDERBIOT (www.sander.ro) au mai realizat paşi importanţi spre obţinerea de populaţii monosex la şalău, rezultatele fiind de asemenea spectaculoase, cu un înalt grad de originalitate.

La realizarea experimentelor au fost implicaţi studenţi ai specializării de Piscicultură şi acvacultură din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara, specializare acreditată ARACIS.

Laboratorul de cercetare în Acvacultură din cadrul acestei facultăţi are dotări de ultimă generaţie, care pe lângă experienţele amintite au permis dezvoltarea unei tehnologii noi de creştere superintensivă a şalăului în sistem cu apă recirculată, furajat exclusiv cu furaje granulate (proiect SANDERTEH).

Acesta, alături de Baza de cercetare pentru creşterea percidelor şi Platforma tehnologică de creştere a sturionilor din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii Timişoara, asigură o imagine a ceea ce înseamnă piscicultura europeană actuală dar mai ales cea a viitorului şi un loc ideal de formare profesională a specialiştilor în acest frumos domeniu.

 

Mai multe informaţii puteţi obţine aici.

Vizualizat: 1057 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii