Nemulţumit de rezultatul negocierilor, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, ameninţă cu noi proteste după Sărbătorile de Paşte. „Avem de-a face cu o clasă politică nesimţită, care este incapabilă să găsească soluţii la problemele cu care ne confruntăm în agricultură la această oră.
Ministrul nu ştie ce posibilităţi are în buget pentru achitarea restanţelor din 2009”, susţine Niculae. În aceste condiţii, sindicaliştii se pregătesc să iasă din nou în stradă. „Aşteptăm să treacă Paştele, după care ne pregătim să reluăm acţiunile de protest. Dacă guvernanţii doresc să aibă drumuri blocate în România, să nu dea drumul la banii pentru agricultură. Ori dispare agricultura, ori dispare Guvernul României”, avertizează liderul Agrostar.
Acesta s-a săturat de promisiunile politicienilor. „Nu de promisiuni ducem lipsă. Noi vrem o soluţionare concretă, să apară actul normativ şi notificarea către Bruxelles. Dacă nu, cineva din minister sau din guvern va trebui să plece”.
Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi ale fermierilor).
Lucrări întârziate
Cu toate că nu au luat parte la protestul de săptămâna trecută, reprezentanţii Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) nu exclud varianta ieşirii în stradă. „Am ales calea dialogului pentru că nu vrem să pierdem timpul pe străzi.
Ne aşteaptă o campanie agricolă extrem de dificilă. Suntem foarte întârziaţi cu lucrările. Eficient ar fi să se ia măsurile pe care noi le-am cerut şi care sunt în concordanţă cu ce se întâmplă în Europa”, ne-a declarat preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru.
Principala preocupare este legată de reducerea accizei la motorină. „Noi am trimis o scrisoare ministrului Finanţelor Publice, în care am explicat faptul că lucrările în agricultură au început şi avem mare nevoie de finanţare, iar guvernul blochează în mod nejustificat apariţia noii accize”, susţine Sitaru.
O altă urgenţă ar fi irigaţiile: „cu toată umiditatea din iarnă, se preconizează a fi un an secetos. Irigaţiile nu se pot face de pe o zi pe alta, ele trebuie pregătite din timp. Tarifele sunt însă inacceptabile la ora actuală”, avertizează preşedintele LAPAR.