Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Cercetare fără finanţare

Publicat: 03 decembrie 2009 - 13:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„În România, cercetarea ştiinţifică din agricultură este în pragul colapsului. O ţară care nu dispune de cercetare proprie rămâne tributară importului de soluţii tehnologice şi importului de produse”,  a spus preşedintele Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice (ASAS), acad. Cristian Hera, în cadrul conferinţei “Viitorul Politicii Agricole Comune - Oportunităţi şi provocări pentru România”, desfăşurată în 20 noiembrie a.c. la Bucureşti.

Principala problemă a cercetării ştiinţifice din agricultură este lipsa finanţării de la bugetul de stat. „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu primeşte nici un fond pentru cercetarea ştiinţifică de bază.

Singurii bani de la bugetul de stat sunt cei obţinuţi de cercetători prin programe competiţionale, însă aceştia reprezintă abia o treime din necesar”, a explicat Cristian Hera.

Potrivit preşedintelui ASAS, suprafaţa destinată cercetării ştiinţifice în agricultură s-a redus de cinci ori în ultimii douăzeci de ani, ca urmare a retrocedărilor şi a redistribuirii terenurilor către societăţi comerciale.

În plus, din cauza reducerii fondurilor din activitatea de cercetare, odată cu diminuarea suprafeţelor, cercetătorii au plecat, ceea ce a dus la diminuarea activităţii de cercetare, iar o evoluţie similară va duce la dispariţia activităţii de cercetare din domeniul agricol.

Vizualizat: 760 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii