Aproape 3.000 de fermieri membri ai LAPAR şi-au anunţat participarea la un miting şi un marş de protest în data de 22 aprilie a.c., după ce revendicările repetate ale acestora au rămas fără nici un răspuns din partea guvernanţilor.
Principala nemulţumire a fermierilor este întârzierea nejustificată a hotărârii de guvern privind reducerea accizei la motorină până la nivelul de 21 euro/tonă, întârziere care “duce la blocarea activităţii agricole, cu serioase repercursiuni asupra producţiei din acest an şi, implicit, a rezultatelor economice ale societăţilor ce activează în agricultură”.
“Atât la solicitările noastre în scris, cât şi la întâlnirile de la MADR, nu am primit nici un răspuns, iar în întâlnirile directe cu conducerea MADR au fost doar promisiuni imediate care nu au fost respectate şi cu pasarea apariţiei HG la Ministerul Finanţelor şi Guvern”, susţin reprezentanţii LAPAR.
Alte solicitări ale fermierilor vizează găsirea de soluţii ca tarifele pentru apa de irigat să fie sustenabile, înlocuirea Legii 381/2002 cu o altă formă de sprijin, prin care fermierilor să li se asigure factorii de risc cei mai importanţi, respectiv îngheţul şi seceta, care în acest moment nu sunt acoperiţi de către de societăţile de asigurări, plata restanţelor pe suprafaţă aferente anului 2009 şi 2008 şi susţinerea cultivării plantelor modificate genetic, prin îmbunătăţirea legislaţiei româneşti privitoare la coexistenţa OMG cu cele convenţionale şi ecologice.
Marşul de protest se va desfăşura între orele 10-16, pe traseul Piaţa Aviatorilor- Guvern- Ministerul Agriculturii- Ministerul Finanţelor şi Piaţa Parlamentului. “Acţiunea de protest a agricultorilor români poate fi oprită doar dacă până la data anunţată apare Hotărârea de Guvern privind aprobarea nivelului şi condiţiilor de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură”, precizează LAPAR.
Şi Federaţia Agrostar a anunţat pentru începutul lunii mai un miting de protest la care vor fi aduse utilaje agricole şi animale, după ce pichetul celor aproape 400 de membri ai Agrostar din 23 martie a.c. a primit ca singură reacţie răspunsul venit din partea secretarului de stat Adrian Rădulescu că “nu sunt bani” pentru a soluţiona revendicările agricultorilor.
Ministerul se împrumută pentru plata restanţelor
Ministerul Agriculturii a plătit fermierilor doar 1,21 miliarde de lei din datoriile de 1,8 miliarde de lei restante din 2009, din cauză că banii alocaţi agriculturii pe trimestrul I de Ministerul Finanţelor au fost deja epuizaţi. Potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii, pe trimestrul II au fost emise ordine de plată pentru 125 de milioane lei.
De asemenea, subvenţiile pe suprafaţă pe care ministerul le mai are de plătit fermierilor pentru anul 2009 vor fi achitate dintr-un împrumut de 1,4 miliarde de lei pe care Ministerul Agriculturii îl va primi de la Trezorerie din fonduri obţinute de stat din privatizări. Împrumutul, contractat fără dobândă, va trebui rambursat până la sfârşitul acestui an.
Garanţii pentru creditele agricole
Beneficiarii măşurilor 121 Modernizarea exploataţiilor agricole şi 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere din PNDR vor putea primi garanţii în valoare totală de 190 milioane de euro de la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) pentru investiţiile realizate în sectorul agricol, cu condiţia să aibă un proiect selectat pentru finanţare şi să plătească o primă unică de garantare.
De garanţii de alte 30 de milioane de euro vor putea beneficia IMM-urile care realizează investiţii în sectorul neagricol prin proiecte aprobate în cadrul măşurilor 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi, 313 Încurajarea activităţilor turistice, precum şi 123 Schemele de ajutor de stat destinate IMM-urilor care procesează produse agricole sau produse forestiere lemnoase şi nelemnoase.
Garanţiile acordate în aceste condiţîi vor putea acoperi până la 80% din valoarea creditului contractat în vederea implementării proiectului selectat pentru finanţare, însă valoarea garanţiei nu va putea depăşi echivalentul în lei a 2,5 milioane de euro data solicitării de garantare.
Instalaţii de irigat Fasteholt în România
Producătorul danez de instalaţii de irigat autoportante Fasteholt invită fermierii la lansarea oficială în România. Deschiderea şi seminarul pe tema irigaţiilor, la care au fost invitatţi să prezinte informaţii despre cele mai bune regimuri de irigare şi despre posibilităţile de accesare a fondurilor europene Dan Ionel, director ANIF Brăila, Traian Cişmaş, director DADR Brăila şi un specialist din partea Institutului de Economie Agrară Bucureşti, vor avea loc pe 27 aprilie 2010, începând cu ora 10.30, la Club Green, Şos. Brăila - Focşani, km 4, iar demonstraţia va avea loc la ferma Agrotrading, care a achiziţionat prima lor instalaţie FM 100 S, o instalaţie special concepută pentru România.
Instalaţiile de irigat Fasterholt, care includ, de asemenea, şi gama de instalaţii Bording, vor fi vândute în România de firma AMSIS Industries din Constanţa, care va asigura şi service-ul. Relaţii la telefon 0765639006.
Sprijin suplimentar prin măsura de agromediu
Fermierii care depun cereri de plată pe suprafaţă pot beneficia în acest an de sprijn financiar suplimentar pentru măsura de agromediu, dacă optează pentru acest pachet financiar şi dacă respectă condiţiile de eligibilitate. Sprijnul este acordat pentru următoarele pachete: P1 - Pajişti cu înaltă valoare naturală - 124 euro/ha, P2 - Practici agricole tradiţionale - 58 euro/ ha, P3 - Pajişti importante pentru păsări: 3.1 - Crex crex - 209 euro/ ha, respectiv 3.2 - Lanius minor şi Falco vespertinus - 101 euro/ ha şi P4 - Culturi verzi - 130 euro/ ha.
Plăţile pentru agromediu sunt stabilite prin PNDR şi sunt acordate anual, pentru suprafeţele de teren agricol situate în zone eligibile. Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să respecte, pe lângă condiţiile generale pentru obţinerea plăţilor directe pe suprafaţă (SAPS), şi câteva cerinţe de bază suplimentare. În plus, fiecare fermier solicitant al plăţii pentru agromediu trebuie să ţînă evidenţa lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte.
Cererile pentru măsura de agromediu pot fi depuse la APIA odată cu cele pe suprafaţă, într-o singură cerere de plată, până la data de 17 mai 2010. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu 18 mai, vor fi aplicate penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Până în 7 aprilie a.c., în cadrul campaniei SAPS 2010 au fost depuse, în total, 402.088 cereri de plată, pentru o suprafaţă de peste 1,9 milioane ha, potrivit datelor APIA.