KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Campania protestelor de primăvară

Publicat: 12 mai 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 3.000 de fermieri membri ai LAPAR şi-au anunţat participarea la un miting şi un marş de protest în data de 22 aprilie a.c., după ce revendicările repetate ale acestora au rămas fără nici un răspuns din partea guvernanţilor. 

Principala nemulţumire a fermierilor este întârzierea nejustificată a hotărârii de guvern  privind reducerea accizei la motorină până la nivelul de 21 euro/tonă, întârziere care “duce la blocarea activităţii agricole, cu serioase repercursiuni asupra producţiei din acest an şi, implicit, a rezultatelor economice  ale societăţilor ce activează în agricultură”.

“Atât la solicitările noastre în scris, cât şi la întâlnirile de la MADR, nu am primit nici un răspuns, iar în întâlnirile directe cu conducerea MADR au fost doar promisiuni imediate care nu au fost respectate şi cu pasarea apariţiei HG la Ministerul Finanţelor şi Guvern”, susţin reprezentanţii LAPAR.

Alte solicitări ale fermierilor vizează găsirea de soluţii ca tarifele pentru apa de irigat să fie sustenabile, înlocuirea Legii 381/2002 cu o altă formă de sprijin, prin care fermierilor să li se asigure factorii de risc cei mai importanţi, respectiv îngheţul şi seceta, care în acest moment nu sunt acoperiţi de către de societăţile de asigurări, plata restanţelor pe suprafaţă aferente anului 2009 şi 2008 şi susţinerea cultivării plantelor modificate genetic, prin îmbunătăţirea legislaţiei româneşti privitoare la coexistenţa OMG cu cele convenţionale şi ecologice.

Marşul de protest se va desfăşura între orele 10-16, pe traseul Piaţa Aviatorilor- Guvern- Ministerul Agriculturii- Ministerul Finanţelor şi Piaţa Parlamentului. “Acţiunea de protest a agricultorilor români poate fi oprită doar dacă până la data anunţată apare Hotărârea de Guvern privind aprobarea  nivelului şi condiţiilor de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură”, precizează LAPAR.

Şi Federaţia  Agrostar a anunţat pentru începutul lunii mai un miting de protest la care vor fi aduse utilaje agricole şi animale, după ce pichetul celor aproape 400 de membri ai Agrostar din 23 martie a.c. a primit ca singură reacţie răspunsul venit din partea secretarului de stat Adrian Rădulescu că “nu sunt bani” pentru a soluţiona revendicările agricultorilor.

 

Ministerul se împrumută pentru plata restanţelor

Ministerul Agriculturii a plătit fermierilor doar 1,21 miliarde de lei din datoriile de 1,8 miliarde de lei restante din 2009, din cauză că banii alocaţi agriculturii pe trimestrul I de Ministerul Finanţelor au fost deja epuizaţi. Potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii, pe trimestrul II au fost emise ordine de plată pentru 125 de milioane lei.

De asemenea, subvenţiile pe suprafaţă pe care ministerul le mai are de plătit fermierilor pentru anul 2009 vor fi achitate dintr-un împrumut de 1,4 miliarde de lei pe care Ministerul Agriculturii îl va primi de la Trezorerie din fonduri obţinute de stat din privatizări. Împrumutul, contractat fără dobândă, va trebui rambursat până la sfârşitul acestui an.

 

Garanţii pentru creditele agricole

Beneficiarii măşurilor 121 Modernizarea exploataţiilor agricole şi 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere din PNDR vor putea primi garanţii în valoare totală de 190 milioane de euro de la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) pentru investiţiile realizate în sectorul agricol, cu condiţia să aibă un proiect selectat pentru finanţare şi să plătească o primă unică de garantare.

De garanţii de alte 30 de milioane de euro vor putea beneficia IMM-urile care realizează investiţii în sectorul neagricol prin proiecte aprobate în cadrul măşurilor 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi, 313 Încurajarea activităţilor turistice, precum şi 123 Schemele de ajutor de stat destinate IMM-urilor care procesează produse agricole sau produse forestiere lemnoase şi nelemnoase.

Garanţiile acordate în aceste condiţîi vor putea acoperi până la 80% din valoarea creditului contractat în vederea implementării proiectului selectat pentru finanţare, însă valoarea garanţiei nu va putea depăşi echivalentul în lei a 2,5 milioane de euro data solicitării de garantare.

 

Instalaţii de irigat Fasteholt în România

Producătorul danez de instalaţii de irigat autoportante Fasteholt invită fermierii la lansarea oficială în România. Deschiderea şi seminarul pe tema irigaţiilor, la care au fost invitatţi să prezinte informaţii despre cele mai bune regimuri de irigare şi despre posibilităţile de accesare a fondurilor europene Dan Ionel, director ANIF Brăila, Traian Cişmaş, director DADR Brăila şi un specialist din partea Institutului de Economie Agrară Bucureşti, vor avea loc pe 27 aprilie 2010, începând cu ora 10.30, la Club Green, Şos. Brăila - Focşani, km 4, iar demonstraţia va avea loc la ferma Agrotrading, care a achiziţionat prima lor instalaţie FM 100 S, o instalaţie special concepută pentru România.

Instalaţiile de irigat Fasterholt, care includ, de asemenea, şi gama de instalaţii Bording, vor fi vândute în România de firma AMSIS Industries din Constanţa, care va asigura şi service-ul. Relaţii la telefon 0765639006.

 

Sprijin suplimentar prin măsura de agromediu

Fermierii care depun cereri de plată pe suprafaţă pot beneficia în acest an de sprijn financiar suplimentar pentru măsura de agromediu, dacă optează pentru acest pachet financiar şi dacă respectă condiţiile de eligibilitate. Sprijnul este acordat pentru următoarele pachete: P1 - Pajişti cu înaltă valoare naturală - 124 euro/ha, P2 - Practici agricole tradiţionale - 58 euro/ ha, P3 - Pajişti importante pentru păsări: 3.1 - Crex crex - 209 euro/ ha, respectiv 3.2 - Lanius minor şi Falco vespertinus - 101 euro/ ha şi P4 - Culturi verzi - 130 euro/ ha.

Plăţile pentru agromediu sunt stabilite prin PNDR şi sunt acordate anual, pentru suprafeţele de teren agricol situate în zone eligibile. Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să respecte, pe lângă condiţiile generale pentru obţinerea plăţilor directe pe suprafaţă (SAPS), şi câteva cerinţe de bază suplimentare. În plus, fiecare fermier solicitant al plăţii pentru agromediu trebuie să ţînă evidenţa lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte.

Cererile pentru măsura de agromediu pot fi depuse la APIA odată cu cele pe suprafaţă, într-o singură cerere de plată, până la data de 17 mai 2010. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu 18 mai, vor fi aplicate penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Până în 7 aprilie a.c., în cadrul campaniei SAPS 2010 au fost depuse, în total, 402.088 cereri de plată, pentru o suprafaţă de peste 1,9 milioane ha, potrivit datelor APIA.

Vizualizat: 962 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii