Adama
Vinasa Rompak

APIA eliberează adeverinţe pentru crescătorii de bovine care vor credite

Publicat: 11 februarie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) la specia bovine pot intra în posesia adeverinţelor eliberate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), necesare accesării de credite bancare în vederea dezvoltării afacerilor derulate în sectorul zootehnic, informează APIA

În baza acestor adeverinţe, crescătorii de bovine pot accesa credite de băncile care au încheiat convenţii cu APIA pentru finanţarea activităţilor curente, respectiv CEC Bank şi Raiffeisen Bank, iar începând cu 18 ianuarie a.c., creditele pot fi accesate şi prin intermediul Băncii Transilvania. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o Adeverinţă de Înregistrare Fermier prin care confirmăcă beneficiarul a depus cererea de plată pentru CNDP la specia bovine pentru anul 2010, că s-au efectuat verificările administrative asupra Cererii de plată, până la data emiterii Adeverinţei, numărul de animale eligibile, precum şi că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii Adeverinţei şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul CNDP.

Înainte de a solicita Adeverinţa de la APIA, fermierul trebuie să solicite băncii de la care doreşte să acceseze creditul o adeverinţă în care banca să specifice contul de credit în care APIA va vira suma cuvenită solicitantului. Atât adeverinţa emisă de bancă (creditor), cât şi cea de înregistrare a fermierului sunt documente tipizate stabilite în cadrul Convenţiei.

 

Băncile pot cere garanţii suplimentare

APIA precizează că banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe sau acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către Creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României, aici fiind incluse şi garanţii pe care banca le poate solicita din partea fermierului.

Valoarea CNDP la specia bovine aferentă anului 2010 este de 410 lei/cap de bovină şi a fost stabilită conform prevederilor HG nr.1244/2010.

 

Febra aftoasă “omoară” sute de animale în Bulgaria

Bulgaria vrea să ridice un gard de sârmă ghimpată în sudul ţării, de-a lungul frontierei sale de 143 de km cu Turcia, pentru a limita propagarea febrei aftoase, a anunţat ministerul bulgar al Agriculturii.

Serviciile veterinare bulgare au început, în 18 ianuarie a.c., sacrificarea a 200 de vaci, oi, capre şi porci la Rezovo, un sat situat în apropiere de frontiera cu Turcia, după ce alte 500 de animale au fost tăiate cu o săptămână înainte în localitatea vecină Kosti, aflată la doar 242 de km în linie dreaptă faţă de Giurgiu.

De asemenea, cinci regiuni din Bulgaria se află în carantină veterinară, fiind interzis transportul unor animale şi fabricarea unor produse de origine animală, precum şi exportul unor produse pe bază de carne.

Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi urmează să rămână în vigoare până la 28 februarie a.c.. Potrivit autorităţilor bulgare, maladia a fost contractată de la animalele sălbatice din Turcia. Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în 1998. În Turcia, însă, sunt peste o mie de focare ale bolii.

Fermierii bulgari vor primi despăgubiri din partea statului pentru animalele ucise , comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dalli asigurându-l pe ministrul bulgar al agriculturii, Miroslav Naidenov, că va insista ca Bulgaria să primească valoarea maximă a despăgubirilor.


România: Măsuri de urgenţă pentru evitarea unei catastrofe economice

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a convocat Grupul Naţional de Experţi şi a dispus o serie de măsuri preventive privind atât animalele sălbatice, cât şi efectivele de animale domestice din judeţele din sudul ţării, care sunt cele mai expuse riscului.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan, afirma, la 10 ianuarie a.c., că “în acest moment, nu se pune problema existenţei vreunui caz de febră aftoasă în România, iar, prin măsurile pe care le-am dispus de urgenţă, ţinem sub control şi apărăm teritoriul României de o asemenea adevărată năpastă”, precizând că febra aftoasă nu este periculoasă pentru sănătatea oamenilor, dar că, în schimb, ea poate produce o adevărată catastrofă din punct de vedere economic.

Relevantă, în acest sens, este situaţia din 2001, din Marea Britanie, unde febra aftoasă a evoluat epidemic şi au fost ucise aproximativ 6 milioane de animale, iar pierderile agriculturii şi ale lanţului alimentar s-au ridicat la aproximativ 3,1 mld. lire sterline.


Vizualizat: 1676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii