Adama
Vinasa Rompak

Agricultorii ştiu. Politicienii pot?

Publicat: 17 martie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În peisajul evenimentelor care s-au defăşurat în ultima vreme în Bucureşti, având ca temă agricultura, avem de semnalat simpozionul organizat de Academia de Ştiinte Agricole şi Silvice şi revista “Profitul agricol”. Astfel, în data de 9 februarie a.c., în aula ASAS, s-au desfăşurat lucrările simpozionului intitulat: “Modernizarea agriculturii - Agricultorii ştiu. Politicienii pot. Îi chemăm să lucreze împreună!”

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor distinse cadre universitare din România dar şi a numeroşi oameni politici. Dintre aceştia, foşti şi actuali miniştri şi secretari de stat ai agriculturii, ai finanţelor, senatori şi deputaţi de toate culorile. Politice.

Însă cu greu am distins câţiva  fermieri şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale. Mă aşteptam ca numărul covârşitor să fie al acestora, astfel încât vocea agricultorilor să conteze pentru factorul politic, dar balanţa s-a înclinat în avantajul politicienilor. Şi cred că aceasta este şi situaţia din teren, de cel puţin 20 de ani încoace.

Certitudinea pe care o am e că agricultorii sunt auziţi, însă nu şi ascultaţi atunci când au ceva de spus şi că de mulţi ani încoace fermierul contează pentru mediul politic doar după ciclurile de campanii electorale şi nu după ciclurile de producţie agricolă.

Timp de peste trei ore, temele cele mai dezbătute au fost: nevoia de finanţare a agriculturii, necesitatea unui sistem eficient de irigaţii, legea camerelor agricole, sistemul de asigurări pentru agricultură.

După tot ce am audiat, am tras o singură concluzie: avem specialişti şi academicieni de certă şi mare valoare, avem oameni politici implicaţi în dezvoltarea agriculturii, avem asociaţii ale producătorilor agricoli, avem şi fermieri, avem bănci şi firme de asigurări. Avem cam tot ceea ce ne este necesar. Dar... unde este agricultura?!

Vizualizat: 1330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii