Folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat, între cauzele care au redus drastic numărul famililor de albine.
Facultatea de Agronomie din Bucureşti a fost gazda primului simpozion internaţional apicol româno-francez cu tema “Flora meliferă şi declinul albinelor”, organizat de către ICDA Bucureşti, INRA Franţa, având sprijinul financiar al Ministerului Învăţământului şi Cercetării din Franţa, Ambasada Franţei în România, Ministerul Agriculturii din Franţa şi Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare din România.
“Colocviul ştiinţific apicol româno-francez “Flora meliferă şi declinul albinelor” extinde colaborarea noastră ştiinţifică de până acum cu L'Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) din Franţa prin abordarea unei teme de actualitate pentru economia celor două ţări, nu numai pentru apicultori, şi anume declinul continuu al numărului de colonii de albine”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Bucureşti.
În Europa de Vest, mortalitatea anuală a ajuns până la 40%.
În continuare, şeful Institutului a precizat că dacă în apicultura românească pierderile sunt mai reduse, nu se întâmplă acelaşi lucru în lume. Astfel, în ţările din vestul Europei mortalitatea anuală la albine a atins 30% şi chiar 40%, între cauze se pot înşirui folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat.
În SUA, gândacul mic de stup, iar în Franţa, viespea asiatică decimează coloniile de albine
“În SUA, una dintre cauze este apariţia gândacului mic de stup, care a decimat coloniile de albine, iar în Franţa există acum un predator - o viespe asiatică, ajunsă în Europa şi care produce mari pagube apicultorilor. Apoi, nu trebuie să incriminăm doar agricultura intensivă, respectiv insecticidele, ierbicidele şi pesticidele, ci să avem în vedere şi greşelile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica în întregime amploarea fenomenului”, a arătat Cristina Mateescu.
Apicultura românească, pierderi mai mici
Specialistul român a recomandat apicultorilor să evite “zonele unde se practică agricultura intensivă şi unde totul se deşertifică din cauza erbicidelor în exces, acestea ajungând veritabile deşerturi verzi”. De asemenea, plantele de cultură modificate genetice pot atenta, în timp, la sănătatea albinelor.