Asociaţiile membre ale Federaţiei Oierilor de Munte din România au fost convocate în judeţul Braşov la Adunarea Generală anuală. Pe lângă prezentarea principalelor activităţi specifice Federaţiei, vor fi stabilite şi strategiile şi obiectivele generale ale oieritului montan pentru anul 2012.
Tradiţia păstoritului montan în ţara noastră este strâns legată de cei ce-l practică, de generaţiile care au făcut din urcatul oilor la munte un simbol naţional pe care, de multe ori, suntem tentaţi să-l atribuim vremurilor trecute.
Mai actual ca niciodată, interesul pentru valorificarea raţională a zonelor montane, cu tot ceea ce oferă ele, nu mai este doar apanajul unor comunităţi restrânse. Nevoia de hrană şi raportarea la condiţiile climatice în permanentă schimbare, determină reconsiderarea acestui sector zootehnic la nivel mondial.
La noi mai sunt multe de făcut. Sunt nevoită să folosesc din nou şablonul atât de mult vehiculat al potenţialului pe care-l avem, însă în acest caz cu menţiunea că ceea ce oferă muntele e mult mai uşor de valorificat. E nevoie desigur de voinţă şi interes deopotrivă pentru a readuce oieritul în Carpaţii României, aşa cum a fost odată.
“Riscurile la care sunt supuşi crescătorii de ovine, stresul provenit din munca de zi cu zi, stresul provocat de legislaţia românească, cel provocat de veterinari, de administraţia pieţelor şi de primării sunt generalizate. Însă lupta cu intemperiile, cu carnivorele mari, condiţiile grele în care îşi desfăşoară oamenii muncile de zi cu zi la stânele aflate la mari înălţimi sunt specifice oieritului montan şi de aceea trebuie tratate în mod diferit. Acum nu mai ai cu cine urca oile în munte dar poate în mai puţin de cinci ani 60 la sută din efectivele de oi ale României se vor orienta spre zona montană”, spunea, la întâlnirea de anul trecut a Federaţiei, Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM).
Viitorul Politicii Agricole Comune se conturează în jurul ideii de eco-biodiversitate a tuturor activităţilor agricole desfăşurate în spaţiul comunitar. Exploatarea raţională a resurselor pe care le oferă muntele, generozitatea păşunilor alpine cu care am fost înzestraţi şi de care am cam uitat în ultimii ani, redevin treptat prioritatea numărul 1 în toate abordările legate de tradiţia şi perspectivele oieritului. Tocmai aici intervine şi rolul Federaţiei Oierilor de Munte din România, acela de a susţine interesele profesionale specifice ale crescătorilor montani de ovine.