La sfârşitul anului trecut, staţia-pilot de produse lactate a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost dotată cu o linie de ambalare a produselor.
Cu ajutorul acesteia, produsele lactate fermentate (iaurt, sana, brânză proaspătă sau telemea şi în curând, caşcaval) realizate în acest spaţiu de producţie şi de cercetare au intrat în circuitul comercial pentru aprovizionarea cantinei studenţeşti şi a chioşcurilor din interiorul campusului universitar.
Realizarea acestei staţii-pilot face parte dintr-un program mai amplu ce se derulează din 2010 şi urmează a se finaliza în acest an. „În cadrul proiectului RESPIA cu valoarea finală de 3,5 milioane de euro s-a reuşit reabilitarea spaţiilor de cercetare tehnologică, în speţă, staţiile-pilot de tehnologia cărnii, laptelui şi a berii. În acelaşi timp, implementarea proiectului a permis unităţii de învăţământ superior participarea la platforma de cercetare fundamentală Proaliment cu aparatură de înaltă performanţă şi nu în ultimul rând s-a realizat un modern laborator acreditat RENAR pentru analize fizico-chimice şi microbiologice”, ne-a declarat prof. univ. dr. Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Astfel, peste 100 de studenţi aflaţi în pregătirea examenului de licenţă, doctoranzi, masteranzi, precum şi cei aproape 70 de cercetători ai facultăţii pot desfăşura activităţile de practică şi de cercetare în spaţii adecvate. În primul semestru al acestui an, la unitatea de învăţământ superior gălăţeană va intra în producţie şi staţia-pilot pentru bere, parte a proiectului RESPIA.
Anul peştelui!
„Anul acesta, pe care eu l-am denumit generic -anul peştelui- ,vom derula mai multe proiecte pe acvacultură, suntem lideri absolut în România în creşterea sturionilor, în reabilitarea Deltei Dunării, a sistemelor recirculante în acvacultură, avem foarte multe direcţii în partea de siguranţă a alimentelor, în partea de protecţie a sănătăţii oamenilor, în acelaşi timp cu cercetarea tehnologică”, a susţinut Petru Alexe.
Potrivit acestuia, ultimul proiect câştigat anul trecut de facultatea gălăţeană are ca obiectiv implementarea în România a sistemelor recirculante în acvacultură. În curând, la Galaţi, se va înfiinţa un centru de remodelare a acestor sisteme, în intenţia ca într-un termen foarte scurt – trei, maxim patru ani - să conducă la creşterea competitivităţii economice, astfel încât producţia de peşte să crească de la 3-4 kg/om/an, cât este la ora actuală în România, până la 20 de kg /om/an, câte este media europeană.