Vineri, 5 aprilie, la Pensiunea Dumbrava, va avea loc o întâlnire de lucru a crescătorilor de animale din judeţ cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul secretar de stat, Daniel Botănoiu şi Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură AGROSTAR, potrivit anunţului făcut de Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.
Fermierii din Sibiu şi-au propus drept teme de discuţie principalele probleme ale sectorului de creşterea animalelor. “Vom discuta despre implicaţiile viitoarei Politici Agricole Comune asupra sectorului zootehnic românesc, ştiut fiind că Bruxelles-ul are în vedere, din 2014, eliminarea plăţilor pe cap de animal, datorită introducerii plăţii unice pe fermă. Un alt subiect vizează Legea 214 privind pajiştile, care a fost în dezbatere publică şi ar trebui să intre în vigoare cât mai curând. Crescătorii sibieni de ovine mai sunt interesaţi de modificarea Legii 191 privind identificarea animalelor. Se ştie că această lege a fost elaborată fără să se ţină cont de punctele de vedere ale asociaţiilor profesionale şi nici de punctul de vedere al Ministerului Agriculturii. O altă nemulţumire a noastră, pe care vrem să o clarificăm definitiv cu domnul ministru Daniel Constantin, vizează Legea 407/2006 privind fondurile de vânătoare. Şi, nu în ultimul rând, producătorii agricoli sibieni sunt interesaţi să obţină mai multe informaţii cu privire la noile reguli instituite prin Ordonanţa 8/2013 cu privire la cardul de acces în pieţe, certificatul de producător şi carnetul pe produs” a spus Marcel Andrei, potrivit tribuna.ro.
Preşedintele Sindicatului a menţionat că se va discuta şi despre noutăţile aduse de Ordinul 165/1 aprilie 2013, care modifică Ordinul ministrului Agriculturii 198/2010 privind stabilirea modului de implementare a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine-caprine. “Prima noutate se referă la obligaţia ce revine asociaţiilor de a avea cel puţin un angajat specialist, respectiv inginer zootehnist sau medic veterinar, cu o vechime de minim 10 luni până la data depunerii cererii la APIA. De asemenea, Ordinul 165 prevede şi obligativitatea ca fiecare asociaţie a crescătorilor de ovine/caprine să fie afiliată la o federaţie de profil organizată la nivel naţional şi o altă noutate se referă la modificarea perioadei privind controlul ovinelor în teren, care este stabilită acum între 3 mai şi 3 august”, explică Marcel Andrei. sursa tribuna.ro