O delegaţie a Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, condusă de preşedintele Vladimir Mănăstireanu, va participa, astăzi, 10 decembrie, la Parma, la deschiderea oficială a unui proiect EFSA, privind transmiterea electronică a informaţiilor despre bolile animale, produsele alimentare şi cauzele toxiinfecţiilor provocate de alimente infectate.
Beneficiarul proiectului „Implementarea şi testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel şi CVS a datelor privind zoonozele, rezistenţa antimicrobiană şi toxinfecţiile alimentare, precum şi actualizarea bazelor de date” este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Proiectul, a cărui valoare totală este de 70.000 euro, este finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).
„Obiectivul general al proiectului este transmiterea datelor referitoare la zoonoze, agenţi zoonotici, rezistenţa antimicrobiană a bacteriilor izolate de la animale, din produsele alimentare, din hrana animalelor, în vederea determinării tendinţelor, a cauzelor zoonozelor şi a toxiinfecţiilor alimentare, date care trebuie raportate de România către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu Directiva 99/2003/CE”, arată un comunicat al ANSVSA.
Scopul proiectului este dezvoltarea şi implementarea unui sistem de export al datelor din baza naţională de date a României, către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu modelele de date şi terminologia de control ale acestei instituţii.
Potrivit ANSVSA, principalele activităţi ale proiectului sunt dezvoltarea unui sistem electronic automatic de export al datelor, din baza naţională de date a României în modelele de date ale EFSA, privind prevalenţa, date izolate şi agregate privind rezistenţa antimicrobiană, toxiinfecţiile alimentare, fagotipurile şi serotipurile de Salmonella spp, date privind populaţia de animale, statusul de boală privind tuberculoza şi bruceloza, date pe bază de eşantioane privind agenţii zoonotici în alimente, date privind formatul textului etc.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 17 luni, în România. ANSVSA precizează că, pentru facilitarea colectării şi a comparării datelor la nivel european, monitorizarea trebuie să se facă pe o bază armonizată. Aceasta permite evaluarea tendinţelor, a cauzelor zoonozelor şi ale agenţilor zoonotici în Uniunea Europeană. Sistemele de monitorizare trebuie să faciliteze, de asemenea, depistarea bolilor zoonotice recent apărute şi a noilor tulpini de organisme zoonotice.