32 de probe, un juriu cu bun gust dar şi mulţi băgători de căpşuni în gură, ca şi mine au trecut din lădiţă în lădiţă prin bucuria şi savoarea căpşunilor de Halmeu.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea nu a vrut să jurizeze concursul pentru cea mai bună căpşună din Halmeu deoarece „pentru mine toţi fermierii care cultivă căpşunii aici, dar şi oriunde în ţară, sunt întotdeauna pe primul loc!”.
Totuşi, ministrul a premiat câştigătorii. Aici se cultivă peste 500 ha, iar în Satu Mare peste 1.000 ha cu căpşuni, ceea ce, conform afirmaţiilor oficialilor de pe scena festivalului ar fi jumătate din producţia naţională de căpşuni.
De la festival ministrul a trecut pe la încă un tânăr legumicultor care a adus cu el din Austria şi serele pe unde a lucrat. Popa Grigore şi soţia lui muncesc 60 ari de sere şi vor beneficia de cei 3.000 euro din programul de sprijin pentru tomate. Povestea lor este impresionantă. Cum a muncit de la 17 ani în Austria şi cum a aflat abia după 4 ani că are liber doar între 25 decembrie şi 1 ianuarie. Dar vom detalia în revista Ferma odiseea acestui om care e legumicultor de succes în România. Petre Daea i-a înmânat şorţul pentru că va fi printre puţinii legumicultori sătmăreni care va reuşi să scoată roşii pe piaţă până la 15 iunie.
Înainte de a participa la festival, Petre Daea s-a întâlnit la Ciuperceni, la câţiva km de Halmeu, cu producătorii de goji din nord-vestul României. A stat pe îndelete de vorbă cu aceştia, dar şi cu cercetătorii care i-au sprijinit şi le-a promis sprijin financiar pentru această cultură!