Zeci de producători de roşii din judeţul Arad se pregătesc pentru participarea la marea sărbătoare ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, Festivalul Părădăicilor. Aceştia îşi vor expune produsele din recolta proprie, iar unii vor prepara bulion în mod tradiţional la faţa locului.
Evenimentul organizat de Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean, Primăria Macea, Consiliul Local Macea şi Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, se va desfăşura în curtea castelului aparţinând UVVG Arad.
Preotul paroh din comuna Macea, părintele Budeanu susţine că seminţele autohtone de tomate s-au pierdut în timp, iar toţi legumicultorii din localitate folosesc seminţe din soiuri hibride produse în Olanda. “Dar cum solul se pretează foarte bine pentru cultivarea tomatelor, cele produse la Macea sunt mai gustoase chiar decât cele produse în Olanda”, a spus părintele Budeanu.
De la festival nu vor lipsi producătorii ai unor produse tradiţionale din judeţul Arad, cum ar fi salamul de Nădlac, pita de Pecica, răchia de Aldeşti sau ţuica de Chişindia.
Potrivit organizatorilor, în prima zi a festivalului, sâmbătă, va avea loc un concurs de ciclism pe traseul Macea - Curtici - Dorobanţi - Macea, sportivii urmând să parcurgă o distanţă de 20 de kilometri. Tot sâmbătă va avea loc un simpozion la care vor participa specialiştii în agricultură din zonă, reprezentanţi ai Direcţiei de Dezvoltare Agricolă şi Rurală, responsabili pentru implementarea proiectelor europene, şi producătorii agricoli.
Prezentarea standurilor şi premierea expozanţilor va avea loc duminică. sursa: Agerpres