Federaţia Agrostar a deschis vineri, la Slatina, un Centru de Resurse pentru Siguranţă şi Sănătate în Agricultură, eveniment organizat în cadrul unui proiect privind condiţii de muncă decente pentru fermieri şi care este susţinut financiar de Guvernul Norvegiei.
Potrivit managerului de proiect, Oana Calenciuc, prin intermediul acestui Centru 1.500 de fermieri din regiunile Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia vor fi informaţi privind importanţa riscurilor la locul de muncă, aplicarea măsurilor de prevenire a accidentelor în agricultură şi respectarea legislaţiei privind sănătatea şi securitatea lucrătorilor la locul de muncă, iar 300 de fermieri vor fi asistaţi direct, în fermele unde lucrează, pe problemele legate de sănătatea şi securitatea la locul de muncă.
Aceasta susţine că în prezent în România nu sunt date clare privind accidentele de muncă în agricultură, nu există statistici, pentru că fermierii şi lucrătorii în domeniu nu le raportează. „Agricultura în fermele mici, de familie, este un sector complet descoperit. Nu există date statistice privind accidentele de muncă, acestea, dacă au loc, nu sunt raportate, mai aflăm uneori din presă că un copil a înghiţit o substanţă periculoasă depozitată în curte, că cineva şi-a prins mâna în vreun utilaj agricol. Accidentele de muncă nu sunt raportate pentru că dacă le-ar raporta ar urma cercetări”, a spus managerul proiectului "Muncă decentă pentru fermierii români", implementat de Agrostar.
În cadrul acestui proiect, care se va derula până în luna noiembrie a anului viitor, vor avea loc şi schimburi de experienţă între fermierii români şi cei norvegieni. Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă de aproximativ 270.000 de euro din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014.
Un alt Centru de Resurse pentru Siguranţă şi Sănătate în Agricultură funcţionează, din această săptămână, în oraşul Târgovişte. sursa: Agerpres