Centrala Termoelectrică Govora (CET) ar putea produce, începând cu anul 2013, energie termică din plante bioenergetice româneşti.
Centrala, care în prezent funcţionează pe cărbune, furnizează agent termic şi apă caldă pentru populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea şi pentru Oltchim curent electric şi abur industrial.
”SC CET Govora SA va avea o centrală electrică de cogenerare pe biomasă. Investiţia reprezintă una dintre cele mai rentabile soluţii pentru încălzire deoarece produce simultan energie electrică şi termică, fără să polueze. Cenuşa rezultată poate fi folosită ca îngrăşământ în agricultură sau ca materie primă în construcţii. Centrala electrică de cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă ECOCET Govora depinde de realizarea unei plantaţii de biomasă, plante cu creştere rapidă. Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în anul 2013”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea.
CET Govora în perioada 2011-2012 doreşte să atingă, prin accesarea unor fonduri nerambursabile, următoarele obiective: implementarea unui proiect de realizare de culturi energetice pe o suprafaţă de 20 de hectare; omologarea/brevetarea de CET Govora a trei genotipuri; şi obţinerea dreptului de înmulţire pentru patru genotipuri de plante cu producţie ridicată de biomasă.
CET Govora îşi propune ca împreună cu Staţiunea Pomicolă să realizeze o pepinieră, un lot de cercetare care să fie studiat de specialişti timp de doi ani. Caracteristicile soiurilor vor fi ameliorate prin procedee ştiinţifice de selecţie şi vor fi omologate acele plante care asigură cel mai bun randament şi eficienţă. Plantaţiile energetice vor avea o durată medie de exploatare comparabilă cu durata de viaţă a centralei, respectiv de 20 de ani.
Ludovic Zelici, directorul Executiv Tehnic - Calitate la SC CET Govora SA, a declarat că societatea vâlceană are şansa de a deveni primul producător omologat din România al unei plante energetice în totalitate românească. ”Doar prin acest proiect în România s-ar cultiva un genotip autohton. În Ardeal toate culturile sunt provenite din Suedia”, a mai spus spus directorul vâlcean.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.069.700 de lei, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 747.000 de lei.