Marea investiţie a companiei italiene Enel din Zona Liberă gălăţeană a primit avizul de mediu, ultima etapă înaintea derulării obiectivului de investiţie. Planul de Urbanism Zonal, la care s-a lucrat timp de doi ani, a fost avizat favorabil de către organele de mediu şi va intra, în dezbaterea Consililui Local Galaţi.
Viitoarea termocentrală ecologică de la Galaţi - cea mai puternică din sud-estul Europei - va fi o premieră pentru sectorul energetic naţional, va dezvolta o putere echivalentă cu cea a unui reactor nuclear, iar costurile estimate s-ar ridica la un miliard de euro.
Enel, cea mai mare companie de electricitate italiană, care va pune în operă acest obiectiv energetic ecologic, va avea drept parteneri ai afacerii societăţile Romelectro şi Global International 2000 – Bucureşti, concesionarul celei mai mari suprafeţe de teren în Zona Liberă Galaţi.
Proteste ale activiştilor Greenpeace faţă de proiectul Enel
Viitoarea construcţie a termocentralei pe cărbuni lângă municipiul Galați a iscat o serie de proteste din partea Greenpeace. Activiștii organizaţiei au cerut companiei de energie Enel să abandoneze investiţia sub sloganul “Enel, nu investi în poluare!”
În contextul european actual, când toate statele sunt preocupate de reducerea emisiilor de carbon pe propriul teritoriu, firma italiană a ales să construiască în România o centrală în care să ardă cărbuni din Ucraina, iar energia produsă să meargă la export, se spune într-un comunicat al Greenpeace România.
„Este un proiect care nu face deloc cinste firmei Enel, aducând și mai multă poluare într-un oraș în care foarte mulți copii deja suferă de astm bronșic de pe urma combinatului. Autoritățile trebuie să facă o prioritate din reducerea poluării în Galați și în nici un caz să construiască acolo una dintre cele mai mari centrale pe cărbuni din Europa” , a spus Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.