Adama
AGRICOVER

Timiş: Plantaţia de salcie energetică a Primăriei s-a uscat şi va fi refăcută

Publicat: 30 iulie 2014 - 22:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe terenurile de la periferia Timişoarei se va relua plantarea de salcie energetică, după ce cei peste 110.000 de butaşi plantaţi în decembrie 2013 s-au uscat, din neglijenţa producătorului.

Primăria Timişoara a finalizat, în decembrie 2013, proiectul de plantare a 110.880 de butaşi de salcie energetică aclimatizaţi, proveniţi de la producători autorizaţi, pe opt hectare de teren, spre a fi folosită drept biocombustibil pentru incineratorul Colterm.

„Plantaţia de salcie energetică va contribui, astfel, la o mai eficientă utilizare a terenurilor municipalităţii, la o nouă abordare locală privitoare la producerea de biomasă exploatată într-o manieră sustenabilă, care să fie utilizată ca biocombustibil pentru producerea de energie cu emisii scăzute de bioxid de carbon. De pe această suprafaţă putem asigura 240 de tone de biomasă pe an”, declara primarul Timişoarei, Nicolae Robu, citat de Agerpres.

O parte din plantaţie a îngheţat, iar alta a fost năpădită de buruieni

Primăria Timişoara a constatat însă că o mare parte din plantaţie s-a transformat în zonă de ierburi, pentru că o parte a îngheţat, iar alta a fost năpădită de buruieni.

Având garanţie pentru aceste lucrări, am solicitat o deplasare la faţa locului a societăţii care a realizat acea plantaţie, urmând să se refacă toată suprafaţa respectivă. S-au făcut mai multe tratamente, erbicidări, dar se constată că, în final, trebuie făcute aceste replantări. Tratamentele trebuiau făcute tot de firmă”, a declarat Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, citat de Agerpres.

Firma care a efectuat prima plantare, Rebina Agrar, a dat asigurări că va veni cu material săditor necesar pentru completarea suprafeţelor ce nu au dat rod.

Terenul respectiv nu putea fi utilizat de primărie în alte scopuri de amenajări peisagistice, fiind traversat de linii electrice aeriene afectate de reglementări privitoare la asigurarea de zone de protecţie, iar municipiul Timişoara, prin Strategia privind schimbările climatice şi Planul strategic de acţiune privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, are ca obiectiv major reducerea emisiilor de bioxid de carbon pe teritoriul său cu cel puţin 20% până în anul 2020.

Salcia energetică (Salix viminalis)

Salcia energetică (Salix viminalis) are o creştere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce începând cu anul al doilea de la plantare, în medie, 30 de tone de biomasă anual/hectar. Planta se poate utiliza ca şi biocombustibil cu o mare putere calorică şi se poate utiliza în industria lemnului şi a hârtiei, în industria farmaceutică, în horticultură - pentru constituirea unor perdele de protecţie, atât a culturilor cât şi a căilor de comunicaţie, la ameliorarea terenurilor degradate etc. Cultura se poate exploata circa 25 de ani.

Vizualizat: 4494 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Salixul – o cultură rentabilă. Prima recoltă din Covasna a fost adunată săptămâna trecută

Salixul – o cultură rentabilă. Prima recoltă din Covasna a fost adunată săptămâna trecută

Prima cultură de salcie energetică înfiinţată în judeţul Covasna a fost recoltată la sfârşitul săptămânii trecute.

Culturile de salix şi avantajele folosirii biomasei

Culturile de salix şi avantajele folosirii biomasei

Plantele energetice reprezintă afacerea viitorului fiind o investiţie foarte bună pe timp de criză. Salixul, un soi de salcie care poate fi folosit cu succes pe post de combustibil în locul lemnelor, rumeguşului ori gazului metan, se cultivă deja pe mai multe zeci de hectare din judeţul Covasna şi a rezistat foarte bine secetei din această vară, a declarat preşedintele Green Energy, Vajda Lajos.

Alte articole in aceasta categorie

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Producția germană de bioetanol crește

Producția germană de bioetanol crește

30 martie 2023 - 09:43

În ciuda prețurilor volatile la energie și la materiile prime, producătorii germani de bioetanol au crescut ușor producția (+2,0%) anul trecut, la peste 715.000 de tone (2021: 701.000 de tone), se arată în raportul Asociației Germane a Industriei Bioetanolului (BDBe). De asemenea, consumul de bioetanol sustenabil certificat şi în special vânzările de combustibil Super E10 au crescut abrupt, se subliniază în raportul BDBe.

Digestia anaerobă în Franţa

Digestia anaerobă în Franţa

30 noiembrie 2022 - 19:26

Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

03 martie 2022 - 10:21

Deşi am putea spune că nu este războiul nostru, criza din Ucraina începe să ne afecteze şi pe noi, ceilalţi europeni. De trei zile, circa 6.000 de turbine eoliene de pe continent sunt ţinta unui puternic atac cibernetic.

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

06 ianuarie 2022 - 10:38

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

14 decembrie 2021 - 14:27

Consumul de biocombustibili în Uniunea Europeană va scădea până în 2031, pe măsură ce transportul rutier va utiliza mai puţin combustibilul fosil iar importurile de ulei de palmier vor scădea vertiginos ca urmare a reglementărilor mai stricte în materie de mediu, anunță Comisia Europeană. În raportul privind perspectivele agricole 2021-2031, Comisia a estimat că utilizarea de biodiesel în UE va scădea cu 24%, ajungând la 14,3 miliarde de litri în 2031, după un vârf de 18,9 miliarde de litri în 2023.

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

12 martie 2021 - 11:17

Aproape 2,8 milioane de tone de biocombustibili au fost încorporate în amestecurile de motorină comercializate în Germania, în 2020, cel mai înalt nivel de la introducerea cotelor în 2007. Informațiile au fost furnizate de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) e.V. (Uniunea pentru promovarea plantelor oleaginoase și proteice) şi provin din statisticile publicate de Oficiul federal pentru afaceri economice și controlul exporturilor (BAFA), Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii