Adama
Vinasa Rompak

Reactorul verde: Primele zece parcuri eoliene funcţionale din România

Publicat: 23 august 2011 - 12:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Primele zece proiecte eoliene funcţionale, ca dimensiune, în acest moment în România au o capacitate instalată totală de peste 700 MW, cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă.

Investiţiile în aceste parcuri de „mori de vânt” sunt de peste 1,2 mld. euro şi reprezintă cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, giganţii energetici internaţionali fiind aduşi în România de unul dintre cele mai bune vânturi din Europa, dar mai ales de schema de sprijin pe care statul român este pe cale să o pună în aplicare şi care prevede subvenţii de peste 10 miliarde de euro pentru investitorii în energie verde în următorii zece ani.

Cele mai mari cinci parcuri au fost realizate de companii mari, puţine firme de talie mică reuşind să reziste în cursa eoliană din cauza costurilor foarte mari pe care acest tip de proiecte le presupune.

CEZ (Cehia) a investit aproape 600 de milioane de euro în Fântânele, o comună dobrogeană care dintr-un anonimat total a ajuns pe prima pagină a ziarelor de business europene. Cehii sunt urmaţi de compania Energias de Portugal, care în afară de cei 139 MW care sunt deja funcţionali, în luna septembrie va mai avea încă 69 MW. Italienii de la Enel au depăşit încă de luna trecută pragul de 100 MW instalaţi în vânt, iar până la finalul acestui an ar mai putea ridica un parc de 70 MW. Petrom, cea mai mare companie din România, face deja probele la parcul eolian de la Dorobanţu, ButanGas a terminat parcul eolian de 25 MW, iar Martifer a început să se mişte la Babadag.

Energie cît de la un reactor

Potrivit datelor transmise de Transelectrica, cele mai mari parcuri eoliene ridicate de la începutul acestui an sunt proiectele realizate de Energias de Portugal, 69 MW la Peştera, ButanGas cu 25 MW şi Petrom cu 45 MW. În total, primele zece parcuri eoliene ca mărime care funcţionează în prezent în România ar produce curentul necesar alimentării pentru un an a circa 800.000 de gospodării. În general, comparativ cu formele convenţionale de producere a energiei electrice, un parc eolian nu funcţionează într-un an decât la o treime din capacitate, ţinând cont de caracterul incontrolabil al „materiei sursă” care în acest caz este vântul. „La sfârşitul acestui an estimăm că vor fi instalaţi în parcuri eoliene peste 1.118 MW”, spun reprezentanţii Transelectrica.

 

Semnarea noilor contracte, temporizată

Însă, în urmă cu o lună, transportatorul naţional de energie electrică a precizat că din cauza volumului foarte mare de solicitări, a temporizat semnarea contractelor care le permit „morilor de vânt” să intre în reţea. „Semnarea contractelor nu este suspendată, este temporizată din cauza volumului foarte mare de solicitări şi a volumului mare de documente care trebuie verificate la fiecare dosar”, au spus la acea dată reprezentanţii Transelectrica.

Odată cu semnarea contractelor de racordare la reţea, investitorii în eoliene pot începe construcţiile, având practic asigurat un loc în sistem după finalizarea lucrărilor. În ultimii doi ani însă anunţurile de investiţii în proiecte eoliene au explodat, „morile de vânt” devenind un subiect la fel de fierbinte ca tranzacţiile de pe piaţa imobiliară din anii de creştere economică.

Pe lista marilor proiecte care sunt destul de aproape de momentul finalizării sunt cei 69 MW ai Energias de Portugal de la Cernavodă şi încă 70 MW pe care Enel îi face într-o localitate dobrogeană.
Sursa: zf.ro

Vizualizat: 2243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Programul „Casa Verde”, proiecte de 144 milioane lei în prima sesiune

Programul „Casa Verde”, proiecte de 144 milioane lei în prima sesiune

Agenţiile judeţene de protecţie a mediului au înregistrat, în prima sesiune a Programului „Casa Verde” pentru persoane fizice, aproape 24.000 de dosare depuse în valoare de peste 144,4 milioane lei.

Energia eoliană pe ultima sută de metri: încă 300 MW până la sfârşitul anului

Energia eoliană pe ultima sută de metri: încă 300 MW până la sfârşitul anului

Producătorii de energie eoliană, membri ai RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană), organizație care grupează 92 de companii din domeniu, estimează că, până la finele anului, vor mai instala circa 300 MW.

Beneficiarii fondurilor europene pentru mediu care nu-şi vor implementa proiectele vor returna prefinanţarea

Beneficiarii fondurilor europene pentru mediu care nu-şi vor implementa proiectele vor returna prefinanţarea

Pe primul loc la contractare de fonduri europene în Europa şi România, este Ministerul Mediului, acesta fiind codaş la implementare, a spus ministrul mediului, Laszlo Borbely, la o reuniune pe tema implementării programului operaţional sectorial de mediu.

Energia verde majorează preţul electricităţii la consumator

Energia verde majorează preţul electricităţii la consumator

Preţul electricităţii, la consumator, ar trebui să fie majorat cu 3 - 4%, după introducerea sistemului de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile, a declarat, Adrian Borotea, director în CEZ România.

Eolienele din România au produs în şase luni dublu faţă de întregul an 2010

Eolienele din România au produs în şase luni dublu faţă de întregul an 2010

Producătorii de energie verde au câştigat mai mult în şase luni din 2011 decât în tot anul trecut, din schema de sprijin acordată de statul român pentru aceste investiţii. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii