Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

Publicat: 16 iunie 2017 - 09:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte.

În ultimii ani, în România se vorbeşte din ce în ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişul casei ori în curte, care transformă energia solară în electricitate. Energia astfel generată poate servi la iluminat ori la încălzirea locuinţei. Ştirea de ultimă oră este faptul că tehnologiile care costau foarte mult anii precedenţi, au ajuns să se ieftinească semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie în producători, generând o adevărată Revoluţie Energetică în ţara noastră.

Pentru a vedea în ce stadiu suntem, dar mai ales cât de realist este un astfel de scenariu, am stat de vorbă cu domnul Octavian Căpăţînă, cercetător ştiinţific, director executiv la compania Negoiu Impex din Cluj Napoca, specializată pe energii regenerabile.

C.T.: Domnule Octavian Căpăţână, ne puteţi spune, vă rog, ce noutăţi puteţi remarca în 2017 în domeniul energiilor regenerabile, şi ne referim în special la fotovoltaice ? Am dori să vă referiţi mai cu seamă la aspecte utile, folositoare pentru proprietarii de imobile din România.

O.C.: Un singur lucru remarcabil, pentru clasa de mijloc din România, în primul rând, anume că am trecut în etapa în care energia electrică fotovoltaică, produsă pe acoperişul casei sau în curte, este mai ieftină decât energia cumpărată de la distribuitori tradiţionali (publici) de energie electrică.

C.T.: Puteţi fi mai pe înţelesul publicului larg, cu exemple concrete dacă este posibil ?
O.C.: De exemplu, am plătit factura de energie electrică, în august 2016, aferentă locuinţei, la nivelul de 0,127euro/kwh (0,206euro/kwh în UE şi 0,297euro/kwh in Germania la consumatorii casnici). Dacă luăm în considerare durata de viaţă a unei instalaţii fotovoltaice de 20 de ani, ceea ce nu e exagerat, atunci costurile investiţiei şi costurile anuale ale mentenanţei ne duc la un cost de 0,08euro/kwh! Şi ţin să menţionez că, pe de o parte, am inclus elemente de conservare a energiei electrice şi, pe de altă parte, nu am aranjat cifrele deloc, ci dimpotrivă, am lăsat o margine de siguranţă!

CT: Pentru specialişti puteţi oferi datele de calcul?
O.C.: Da, am luat în considerare o instalaţie fotovoltaică de 2,5kwcc cu baterii de 400Ah şi ieşire de 2,5kwca.Instalaţia produce 8kwh/zi, medie anuală (vezi imaginea configuraţiei). Costurile sunt în euro şi valorile sunt reale şi acoperitoare; nu am cosmetizat deloc datele, ci dimpotrivă le-am luat cu o marjă de acoperire în plus. Indiferent de cazul concret de montare pe acoperiş, la sol preţul să fie acoperitor.
INVESTIŢIE Module 2,5kW 2000
Încărcător MPPT 2bucx1,4kW 531
Baterii 4x100Ah@12V 673
Invertor 2,5kW (3kVA) 974
Accesorii 208
Total investiţie 4386
Total investiţie cu TVA 5219
MENTENANŢĂ Mentenanţă anuală 15

Cost mentenanţă pe 20 de ani 300
Total pe 20 de ani 5519

Costul kwh produs în 20 de ani 0,081 euro/kwh
Costul kwh plătit la Electrica Transilv.N. aug.2016 0,127 euro/kwh

C.T.: Ce se întâmplă iarna sau în cazurile când ai nevoie de o sursă de energie mai puternică decât cea avută la dispoziţie?
O.C.: Evident, supradimensionarea instalaţiei fotovoltaice este costisitoare şi trebuie evitată. În asemenea cazuri, îţi iei, imporţi, energie din reţeaua publică la preţul de 0,128euro/kwh sau dacă eşti izolat de reţeaua publică trebuie să ai în dotare un generator pe benzină.
C.T.: În scenariul enunţat, aţi luat în calcul certificatele verzi sau un tarif prefenţial (feed -in tariff)?
O.C.: Nu, categoric nu. Costul la care revine un kwh produs, de 0,08 euro, nu are o cotă de diminuare dintr-o schemă cu statul !
C.T.: Şi atunci de ce nu se trece masiv, de către clasa de mijloc, pe această variantă de generare de energie electrică ?
O.C.: Sunt două bariere. O barieră informaţională, pe care începând cu acest interviu o vom “sparge”, dar propagarea va dura cel puţin un an. Şi , în fine, a doua barieră ţine de acest prag al investiţiei, de 5.000-10.000 de euro, funcţie de dimensiunile instalaţiei, care depind de necesităţile gospodăriei. Aceşti bani trebuie să îi ai şi recuperarea lor se face, pe preţurile actuale al energie electrice şi a costurilor echipamentelor, în mai puţin de 12 ani. Clasă de mijloc, clasă de mijloc, dar aceşti bani de investiţie trebuie să îi ai disponibili.
C.T. : Ne-aţi oferit veşti foarte bune şi cifre interesante, însă doar aceste informaţii nu ajung. Cei care ar dori să-şi instaleze instalaţii fotovoltaice cum ar putea afla detalii ? Pentru a avea succes într-un asemenea demers ai nevoie să întîlneşti ingineri pricepuţi, fiind vorba de un lucru relativ nou în România.
O.C.: Aşa este. Eu le recomand să viziteze târguri şi expoziţii pe acest profil, cel mai cunoscut din România fiind Târgul RoEnergy Bucureşti, care va avea loc în 21-23 iunie 2017, la Universitatea Politehnica Bucureşti, pe Splaiul Independenţei, unde doritorii pot sta de vorbă direct cu firmele care expun asemenea echipamente. Târgul RoEnergy , ajuns la a VI-a ediţie, are marele avantaj, faţă de magazinele online, de exemplu, deoarece la târg oricine poate cere oferte de la mai multe firme, poate face comparaţii proaspete, astfel încât în final să poată lua cu adevărat cea mai bună decizie.

Vizualizat: 15055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

07 octombrie 2020 - 11:54

Prezentat oficial în cadrul unui eveniment transmis live şi cunoscut oficial sub denumirea de H2 Dual Power, tractorul New Holland T5.140 AutoCommand foloseşte un amestec de hidrogen și motorină (combustibil dual) şi emite cu cel puţin 40% mai puţin dioxid de carbon. Acest tractor hibrid este rodul colaborării dintre contractorul Jos Scholman din Nieuwegein (Olanda) şi New Holland Agriculture şi este dotat cu un motor diesel FPT care respectă standardul Stage V, relatează Mechaman.nl.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

06 septembrie 2020 - 19:46

CONSULTARE FERMIERI. Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

03 aprilie 2020 - 17:57

După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

30 martie 2020 - 16:43

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

21 ianuarie 2020 - 15:34

Compania de transport public din Lisabona - Carris şi-a unit forţele cu sectorul privat într-un proiect care vizează stimularea mobilităţii durabile prin utilizarea sută la sută a uleiurilor de gătit uzate.

Mai este GRÂUL ce a fost?

Mai este GRÂUL ce a fost?

20 martie 2018 - 22:43

În ultima vreme am văzut zeci de mii de hectare de grâu şi orz de culoare galben. Care o fi cauza? Vedem rapiţă de culoare violaceu, suferindă. Care o fi cauza? Aceleaşi întrebări an de an… Mulţi fermieri dau vina ba pe lipsa de azot, ba pe lipsa fosforului, ba pe vreme…

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

18 februarie 2018 - 11:25

Ştim cu toţii că a încerca să ai succes fără să munceşti este ca şi când ai încerca să recoltezi fără să plantezi nimic. Iar pentru a avea recolta dorită trebuie facem la timp toate lucrările solului, luna martie fiind propice pentru începerea lor. 

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

13 iunie 2017 - 11:48

Singurul Târg din România care te învaţă gratuit cum poţi deveni independent energetic se desfăşoară în perioada 21 - 23 iunie 2017. 

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

29 noiembrie 2016 - 02:15

7 decembrie. Experţii în pomicultură: compania NaanDanJain Irrigation, în parteneriat cu USAMV, ICDP Maracineni şi Reeve Asset Management se reunesc la începutul lunii decembrie pentru a discuta despre pomicultură de precizie şi managementul inteligent al exploataţiilor pomicole, soluţiile inovatoare şi noile tehnologii ca surse de creşterea a principalilor indicatori de performanţă, productivitate şi profitabilitate.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alecu Ioan
|
01. 20, 2019. Sunday 15:52
Frumoasa expunere.....dar a doua problema importanta este acumularea energiei.
Doresc sa cunosc Legea 121/20214.
ing Alecu Ioan
Atelier Cercetare Avansata.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii