Adama
Vinasa Rompak

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

Publicat: 16 iunie 2017 - 09:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte.

În ultimii ani, în România se vorbeşte din ce în ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişul casei ori în curte, care transformă energia solară în electricitate. Energia astfel generată poate servi la iluminat ori la încălzirea locuinţei. Ştirea de ultimă oră este faptul că tehnologiile care costau foarte mult anii precedenţi, au ajuns să se ieftinească semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie în producători, generând o adevărată Revoluţie Energetică în ţara noastră.

Pentru a vedea în ce stadiu suntem, dar mai ales cât de realist este un astfel de scenariu, am stat de vorbă cu domnul Octavian Căpăţînă, cercetător ştiinţific, director executiv la compania Negoiu Impex din Cluj Napoca, specializată pe energii regenerabile.

C.T.: Domnule Octavian Căpăţână, ne puteţi spune, vă rog, ce noutăţi puteţi remarca în 2017 în domeniul energiilor regenerabile, şi ne referim în special la fotovoltaice ? Am dori să vă referiţi mai cu seamă la aspecte utile, folositoare pentru proprietarii de imobile din România.

O.C.: Un singur lucru remarcabil, pentru clasa de mijloc din România, în primul rând, anume că am trecut în etapa în care energia electrică fotovoltaică, produsă pe acoperişul casei sau în curte, este mai ieftină decât energia cumpărată de la distribuitori tradiţionali (publici) de energie electrică.

C.T.: Puteţi fi mai pe înţelesul publicului larg, cu exemple concrete dacă este posibil ?
O.C.: De exemplu, am plătit factura de energie electrică, în august 2016, aferentă locuinţei, la nivelul de 0,127euro/kwh (0,206euro/kwh în UE şi 0,297euro/kwh in Germania la consumatorii casnici). Dacă luăm în considerare durata de viaţă a unei instalaţii fotovoltaice de 20 de ani, ceea ce nu e exagerat, atunci costurile investiţiei şi costurile anuale ale mentenanţei ne duc la un cost de 0,08euro/kwh! Şi ţin să menţionez că, pe de o parte, am inclus elemente de conservare a energiei electrice şi, pe de altă parte, nu am aranjat cifrele deloc, ci dimpotrivă, am lăsat o margine de siguranţă!

CT: Pentru specialişti puteţi oferi datele de calcul?
O.C.: Da, am luat în considerare o instalaţie fotovoltaică de 2,5kwcc cu baterii de 400Ah şi ieşire de 2,5kwca.Instalaţia produce 8kwh/zi, medie anuală (vezi imaginea configuraţiei). Costurile sunt în euro şi valorile sunt reale şi acoperitoare; nu am cosmetizat deloc datele, ci dimpotrivă le-am luat cu o marjă de acoperire în plus. Indiferent de cazul concret de montare pe acoperiş, la sol preţul să fie acoperitor.
INVESTIŢIE Module 2,5kW 2000
Încărcător MPPT 2bucx1,4kW 531
Baterii 4x100Ah@12V 673
Invertor 2,5kW (3kVA) 974
Accesorii 208
Total investiţie 4386
Total investiţie cu TVA 5219
MENTENANŢĂ Mentenanţă anuală 15

Cost mentenanţă pe 20 de ani 300
Total pe 20 de ani 5519

Costul kwh produs în 20 de ani 0,081 euro/kwh
Costul kwh plătit la Electrica Transilv.N. aug.2016 0,127 euro/kwh

C.T.: Ce se întâmplă iarna sau în cazurile când ai nevoie de o sursă de energie mai puternică decât cea avută la dispoziţie?
O.C.: Evident, supradimensionarea instalaţiei fotovoltaice este costisitoare şi trebuie evitată. În asemenea cazuri, îţi iei, imporţi, energie din reţeaua publică la preţul de 0,128euro/kwh sau dacă eşti izolat de reţeaua publică trebuie să ai în dotare un generator pe benzină.
C.T.: În scenariul enunţat, aţi luat în calcul certificatele verzi sau un tarif prefenţial (feed -in tariff)?
O.C.: Nu, categoric nu. Costul la care revine un kwh produs, de 0,08 euro, nu are o cotă de diminuare dintr-o schemă cu statul !
C.T.: Şi atunci de ce nu se trece masiv, de către clasa de mijloc, pe această variantă de generare de energie electrică ?
O.C.: Sunt două bariere. O barieră informaţională, pe care începând cu acest interviu o vom “sparge”, dar propagarea va dura cel puţin un an. Şi , în fine, a doua barieră ţine de acest prag al investiţiei, de 5.000-10.000 de euro, funcţie de dimensiunile instalaţiei, care depind de necesităţile gospodăriei. Aceşti bani trebuie să îi ai şi recuperarea lor se face, pe preţurile actuale al energie electrice şi a costurilor echipamentelor, în mai puţin de 12 ani. Clasă de mijloc, clasă de mijloc, dar aceşti bani de investiţie trebuie să îi ai disponibili.
C.T. : Ne-aţi oferit veşti foarte bune şi cifre interesante, însă doar aceste informaţii nu ajung. Cei care ar dori să-şi instaleze instalaţii fotovoltaice cum ar putea afla detalii ? Pentru a avea succes într-un asemenea demers ai nevoie să întîlneşti ingineri pricepuţi, fiind vorba de un lucru relativ nou în România.
O.C.: Aşa este. Eu le recomand să viziteze târguri şi expoziţii pe acest profil, cel mai cunoscut din România fiind Târgul RoEnergy Bucureşti, care va avea loc în 21-23 iunie 2017, la Universitatea Politehnica Bucureşti, pe Splaiul Independenţei, unde doritorii pot sta de vorbă direct cu firmele care expun asemenea echipamente. Târgul RoEnergy , ajuns la a VI-a ediţie, are marele avantaj, faţă de magazinele online, de exemplu, deoarece la târg oricine poate cere oferte de la mai multe firme, poate face comparaţii proaspete, astfel încât în final să poată lua cu adevărat cea mai bună decizie.

Vizualizat: 18202 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Producția germană de bioetanol crește

Producția germană de bioetanol crește

30 martie 2023 - 09:43

În ciuda prețurilor volatile la energie și la materiile prime, producătorii germani de bioetanol au crescut ușor producția (+2,0%) anul trecut, la peste 715.000 de tone (2021: 701.000 de tone), se arată în raportul Asociației Germane a Industriei Bioetanolului (BDBe). De asemenea, consumul de bioetanol sustenabil certificat şi în special vânzările de combustibil Super E10 au crescut abrupt, se subliniază în raportul BDBe.

Digestia anaerobă în Franţa

Digestia anaerobă în Franţa

30 noiembrie 2022 - 19:26

Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

03 martie 2022 - 10:21

Deşi am putea spune că nu este războiul nostru, criza din Ucraina începe să ne afecteze şi pe noi, ceilalţi europeni. De trei zile, circa 6.000 de turbine eoliene de pe continent sunt ţinta unui puternic atac cibernetic.

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

06 ianuarie 2022 - 10:38

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

14 decembrie 2021 - 14:27

Consumul de biocombustibili în Uniunea Europeană va scădea până în 2031, pe măsură ce transportul rutier va utiliza mai puţin combustibilul fosil iar importurile de ulei de palmier vor scădea vertiginos ca urmare a reglementărilor mai stricte în materie de mediu, anunță Comisia Europeană. În raportul privind perspectivele agricole 2021-2031, Comisia a estimat că utilizarea de biodiesel în UE va scădea cu 24%, ajungând la 14,3 miliarde de litri în 2031, după un vârf de 18,9 miliarde de litri în 2023.

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

12 martie 2021 - 11:17

Aproape 2,8 milioane de tone de biocombustibili au fost încorporate în amestecurile de motorină comercializate în Germania, în 2020, cel mai înalt nivel de la introducerea cotelor în 2007. Informațiile au fost furnizate de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) e.V. (Uniunea pentru promovarea plantelor oleaginoase și proteice) şi provin din statisticile publicate de Oficiul federal pentru afaceri economice și controlul exporturilor (BAFA), Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alecu Ioan
|
01. 20, 2019. Sunday 15:52
Frumoasa expunere.....dar a doua problema importanta este acumularea energiei.
Doresc sa cunosc Legea 121/20214.
ing Alecu Ioan
Atelier Cercetare Avansata.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii