Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

Publicat: 16 iunie 2017 - 09:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte.

În ultimii ani, în România se vorbeşte din ce în ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişul casei ori în curte, care transformă energia solară în electricitate. Energia astfel generată poate servi la iluminat ori la încălzirea locuinţei. Ştirea de ultimă oră este faptul că tehnologiile care costau foarte mult anii precedenţi, au ajuns să se ieftinească semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie în producători, generând o adevărată Revoluţie Energetică în ţara noastră.

Pentru a vedea în ce stadiu suntem, dar mai ales cât de realist este un astfel de scenariu, am stat de vorbă cu domnul Octavian Căpăţînă, cercetător ştiinţific, director executiv la compania Negoiu Impex din Cluj Napoca, specializată pe energii regenerabile.

C.T.: Domnule Octavian Căpăţână, ne puteţi spune, vă rog, ce noutăţi puteţi remarca în 2017 în domeniul energiilor regenerabile, şi ne referim în special la fotovoltaice ? Am dori să vă referiţi mai cu seamă la aspecte utile, folositoare pentru proprietarii de imobile din România.

O.C.: Un singur lucru remarcabil, pentru clasa de mijloc din România, în primul rând, anume că am trecut în etapa în care energia electrică fotovoltaică, produsă pe acoperişul casei sau în curte, este mai ieftină decât energia cumpărată de la distribuitori tradiţionali (publici) de energie electrică.

C.T.: Puteţi fi mai pe înţelesul publicului larg, cu exemple concrete dacă este posibil ?
O.C.: De exemplu, am plătit factura de energie electrică, în august 2016, aferentă locuinţei, la nivelul de 0,127euro/kwh (0,206euro/kwh în UE şi 0,297euro/kwh in Germania la consumatorii casnici). Dacă luăm în considerare durata de viaţă a unei instalaţii fotovoltaice de 20 de ani, ceea ce nu e exagerat, atunci costurile investiţiei şi costurile anuale ale mentenanţei ne duc la un cost de 0,08euro/kwh! Şi ţin să menţionez că, pe de o parte, am inclus elemente de conservare a energiei electrice şi, pe de altă parte, nu am aranjat cifrele deloc, ci dimpotrivă, am lăsat o margine de siguranţă!

CT: Pentru specialişti puteţi oferi datele de calcul?
O.C.: Da, am luat în considerare o instalaţie fotovoltaică de 2,5kwcc cu baterii de 400Ah şi ieşire de 2,5kwca.Instalaţia produce 8kwh/zi, medie anuală (vezi imaginea configuraţiei). Costurile sunt în euro şi valorile sunt reale şi acoperitoare; nu am cosmetizat deloc datele, ci dimpotrivă le-am luat cu o marjă de acoperire în plus. Indiferent de cazul concret de montare pe acoperiş, la sol preţul să fie acoperitor.
INVESTIŢIE Module 2,5kW 2000
Încărcător MPPT 2bucx1,4kW 531
Baterii 4x100Ah@12V 673
Invertor 2,5kW (3kVA) 974
Accesorii 208
Total investiţie 4386
Total investiţie cu TVA 5219
MENTENANŢĂ Mentenanţă anuală 15

Cost mentenanţă pe 20 de ani 300
Total pe 20 de ani 5519

Costul kwh produs în 20 de ani 0,081 euro/kwh
Costul kwh plătit la Electrica Transilv.N. aug.2016 0,127 euro/kwh

C.T.: Ce se întâmplă iarna sau în cazurile când ai nevoie de o sursă de energie mai puternică decât cea avută la dispoziţie?
O.C.: Evident, supradimensionarea instalaţiei fotovoltaice este costisitoare şi trebuie evitată. În asemenea cazuri, îţi iei, imporţi, energie din reţeaua publică la preţul de 0,128euro/kwh sau dacă eşti izolat de reţeaua publică trebuie să ai în dotare un generator pe benzină.
C.T.: În scenariul enunţat, aţi luat în calcul certificatele verzi sau un tarif prefenţial (feed -in tariff)?
O.C.: Nu, categoric nu. Costul la care revine un kwh produs, de 0,08 euro, nu are o cotă de diminuare dintr-o schemă cu statul !
C.T.: Şi atunci de ce nu se trece masiv, de către clasa de mijloc, pe această variantă de generare de energie electrică ?
O.C.: Sunt două bariere. O barieră informaţională, pe care începând cu acest interviu o vom “sparge”, dar propagarea va dura cel puţin un an. Şi , în fine, a doua barieră ţine de acest prag al investiţiei, de 5.000-10.000 de euro, funcţie de dimensiunile instalaţiei, care depind de necesităţile gospodăriei. Aceşti bani trebuie să îi ai şi recuperarea lor se face, pe preţurile actuale al energie electrice şi a costurilor echipamentelor, în mai puţin de 12 ani. Clasă de mijloc, clasă de mijloc, dar aceşti bani de investiţie trebuie să îi ai disponibili.
C.T. : Ne-aţi oferit veşti foarte bune şi cifre interesante, însă doar aceste informaţii nu ajung. Cei care ar dori să-şi instaleze instalaţii fotovoltaice cum ar putea afla detalii ? Pentru a avea succes într-un asemenea demers ai nevoie să întîlneşti ingineri pricepuţi, fiind vorba de un lucru relativ nou în România.
O.C.: Aşa este. Eu le recomand să viziteze târguri şi expoziţii pe acest profil, cel mai cunoscut din România fiind Târgul RoEnergy Bucureşti, care va avea loc în 21-23 iunie 2017, la Universitatea Politehnica Bucureşti, pe Splaiul Independenţei, unde doritorii pot sta de vorbă direct cu firmele care expun asemenea echipamente. Târgul RoEnergy , ajuns la a VI-a ediţie, are marele avantaj, faţă de magazinele online, de exemplu, deoarece la târg oricine poate cere oferte de la mai multe firme, poate face comparaţii proaspete, astfel încât în final să poată lua cu adevărat cea mai bună decizie.

Vizualizat: 13635 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alecu Ioan
|
01. 20, 2019. Sunday 15:52
Frumoasa expunere.....dar a doua problema importanta este acumularea energiei.
Doresc sa cunosc Legea 121/20214.
ing Alecu Ioan
Atelier Cercetare Avansata.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii