Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Fermierii vor fi obligaţi să plătească 80 lei/tonă pentru aruncarea deşeurilor

Publicat: 20 iulie 2015 - 18:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru a depune deşeurile organice la groapa de gunoi. Taxa va fi de 80 de lei pe tonă, de la 1 ianuarie 2016 şi de 120 de lei pe tonă, din 1 ianuarie 2017, potrivit unei propuneri recente a Ministerului Mediului, anunţă Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO).

Mai exact, potrivit proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, acest cost nou va fi adăugat companiilor şi persoanelor fizice care se ocupă cu agricultură, zootehnie, procesare, producţie şi orice alt tip de activitate din care rezultă deşeuri organice. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu deşeurile menajere ale primăriilor. proiectul a fost publicat de Ministerul Mediului în 16.07.2015 şi este supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 10 zile, informează ARBIO.

Conform noilor modificări, de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, repectiv de 120 lei pe tonă în anul 2017.

Această taxă va crea un fond de mediu, estimat să colecteze 200 milioane euro pe an. Practic, cei care vor plăti sunt fabricile, fermierii, primăriile şi oricine nu are o soluţie pentru gestionarea deşeurilor pe care le produce, conform Directivei Europene 2008/98/CE.

Cum pot fi transformate costurile în venituri?

Toate ţările vestice europene au rezolvat problema prin implementarea proiectelor de Biomasă şi Biogaz, soluţia potrivită şi menţionată şi în Directivele Europene. Peste 15.000 de proiecte de Biomasă şi peste 14.000 de proiecte de Biogaz au fost implementate în toată Uniunea Europeana, tocmai pentru a transforma un cost într-un venit. Fără proiecte de Biomasă şi Biogaz (soluţia cea mai eficientă pentru a gestiona deşeurile), fermierii români şi fabricile autohtone vor începe să plătească nişte costuri mari, care vor submina productivitatea şi competitivitatea lor, riscând supravieţuirea lor, avertizează ARBIO.
Pentru aceasta, Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz solicită avansarea de urgenţă cu:
1. Metodologia Feed-in-Tariff pentru proiectele cu capacitate instalată de până la 500 de KW
2. Legea nouă a Biomasei şi Biogazului
3. Legea Energiei Termice

biogaz_b

ARBIO a pregătit un document care cuprinde poziţia membrilor săi în legătură cu planul de utilizare a resurselor naturale de Biomasă din perspectiva orizont 2025 cu ocazia particpării în grupul de lucru pentru Agricultură din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Documentul include soluţii viabile pentru problemele care sunt legate de sectorul energiei regenerabile. De asemenea, ARBIO pregăteşte o scrisoare pe care o va transmite Guvernului şi ANRE care să evidenţieze impactul negativ asupra producătorilor de energie regenerabilă şi investitorilor, datorat modificărilor legislative din ultimii trei ani pentru promovarea surselor regenerabile. Scopul este de a prezenta propunerile argumentate ale Asociaţiei şi de a atrage atenţia asupra faptului că acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori.

Primul draft al legii Biomasei şi Biogazului va fi finalizat în săptămănile următoare

Noua lege pentru Biomasă şi Biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftină pentru mii sau chiar milioane de cetăţeni, dar şi pentru companiile cu unităţi de producţie, subliniază ARBIO. Membrii Asociaţiei estimează că efectul acestei legi va fi o reducere a facturii de energie termică cu 20-30%.

ARBIO lucrează în prezent la un proiect pentru legea Biomasei şi Biogazului, care conţine propunerile Asociaţiei către ministere. Documentul este elaborat împreună cu Casa de avocatură CMS Cameron McKenna România, membru ARBIO, şi va fi finalizat în săptămănile următoare, precizează echipa ARBIO.

Vizualizat: 8064 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Codași la energie regenerabilă! România produce de 30 de ori mai puțin biometan decât media europeană

Codași la energie regenerabilă! România produce de 30 de ori mai puțin biometan decât media europeană

Afirmația îi aparține lui Attila Kovacs, președintele Asociației Europene de Biogaz, și a fost făcută în cadrul forumului organizat de ARBIO în capitală despre energiile  regenerabile.

Miguel Arias Cańete – noul Comisar European pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie

Miguel Arias Cańete – noul Comisar European pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie

Miguel Arias Cańete este noul comisar pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie în Comisia Europeană coordonată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Noi oportunităţi pentru obţinerea de energie regenerabilă

Noi oportunităţi pentru obţinerea de energie regenerabilă

Fermierii americani ar putea asigura anual o cantitate de 155 milioane tone de reziduuri vegetale şi alte 60 milioane tone de gunoi de grajd pentru generarea de biocombustibili şi energie electrică verde.

Constantin: Pentru a fi competitivi în domeniul agricol trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă

Constantin: Pentru a fi competitivi în domeniul agricol trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă

Pentru a fi mai competitivi din punct de vedere agricol, trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă, astfel încât costul de producţie să fie mai redus, consideră ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Noi evenimente în sectorul de BioEnergie românesc – Inaugurarea ARBIO, 18 iunie 2014

Noi evenimente în sectorul de BioEnergie românesc – Inaugurarea ARBIO, 18 iunie 2014

Anul 2014 este unul „interesant” pentru piața energiei regenerabile din România, fiind marcat de multe evenimente. Unul dintre cele mai importante este şi inaugurarea ARBIO - cu titlul “Biomasă – Biogaz. Forța Energetică a României”.

Alte articole in aceasta categorie

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

03 aprilie 2020 - 17:57

După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

30 martie 2020 - 16:43

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

21 ianuarie 2020 - 15:34

Compania de transport public din Lisabona - Carris şi-a unit forţele cu sectorul privat într-un proiect care vizează stimularea mobilităţii durabile prin utilizarea sută la sută a uleiurilor de gătit uzate.

Mai este GRÂUL ce a fost?

Mai este GRÂUL ce a fost?

20 martie 2018 - 22:43

În ultima vreme am văzut zeci de mii de hectare de grâu şi orz de culoare galben. Care o fi cauza? Vedem rapiţă de culoare violaceu, suferindă. Care o fi cauza? Aceleaşi întrebări an de an… Mulţi fermieri dau vina ba pe lipsa de azot, ba pe lipsa fosforului, ba pe vreme…

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

18 februarie 2018 - 11:25

Ştim cu toţii că a încerca să ai succes fără să munceşti este ca şi când ai încerca să recoltezi fără să plantezi nimic. Iar pentru a avea recolta dorită trebuie facem la timp toate lucrările solului, luna martie fiind propice pentru începerea lor. 

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

16 iunie 2017 - 09:50

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte.

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

13 iunie 2017 - 11:48

Singurul Târg din România care te învaţă gratuit cum poţi deveni independent energetic se desfăşoară în perioada 21 - 23 iunie 2017. 

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

29 noiembrie 2016 - 02:15

7 decembrie. Experţii în pomicultură: compania NaanDanJain Irrigation, în parteneriat cu USAMV, ICDP Maracineni şi Reeve Asset Management se reunesc la începutul lunii decembrie pentru a discuta despre pomicultură de precizie şi managementul inteligent al exploataţiilor pomicole, soluţiile inovatoare şi noile tehnologii ca surse de creşterea a principalilor indicatori de performanţă, productivitate şi profitabilitate.

ENERGIE VERDE pentru FERMA TA!

ENERGIE VERDE pentru FERMA TA!

20 noiembrie 2016 - 00:33

Folosirea energiilor alternative ca mijloc inovativ de dezvoltare sustenabilă reprezintă un scop asumat pentru multe state din vestul Europei, unde sunt alocate sume importante pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui sector.

Jumătate de milion de euro pe an din producţia de biogaz

Jumătate de milion de euro pe an din producţia de biogaz

21 octombrie 2016 - 10:47

Nu este o utopie, ci un calcul matematic cât se poate de realist pe care fraţii Zifceak, administratorii grupului Maxagro, l-au avut în vedere atunci când au decis să investească în construcţia unei centrale de biogaz.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
horia
|
07. 21, 2015. Tuesday 02:30

si marmota invelea ciocolata...astia viseaza cai verzi pe pereti

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii