Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Fermierii vor fi obligaţi să plătească 80 lei/tonă pentru aruncarea deşeurilor

Publicat: 20 iulie 2015 - 18:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru a depune deşeurile organice la groapa de gunoi. Taxa va fi de 80 de lei pe tonă, de la 1 ianuarie 2016 şi de 120 de lei pe tonă, din 1 ianuarie 2017, potrivit unei propuneri recente a Ministerului Mediului, anunţă Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO).

Mai exact, potrivit proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, acest cost nou va fi adăugat companiilor şi persoanelor fizice care se ocupă cu agricultură, zootehnie, procesare, producţie şi orice alt tip de activitate din care rezultă deşeuri organice. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu deşeurile menajere ale primăriilor. proiectul a fost publicat de Ministerul Mediului în 16.07.2015 şi este supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 10 zile, informează ARBIO.

Conform noilor modificări, de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, repectiv de 120 lei pe tonă în anul 2017.

Această taxă va crea un fond de mediu, estimat să colecteze 200 milioane euro pe an. Practic, cei care vor plăti sunt fabricile, fermierii, primăriile şi oricine nu are o soluţie pentru gestionarea deşeurilor pe care le produce, conform Directivei Europene 2008/98/CE.

Cum pot fi transformate costurile în venituri?

Toate ţările vestice europene au rezolvat problema prin implementarea proiectelor de Biomasă şi Biogaz, soluţia potrivită şi menţionată şi în Directivele Europene. Peste 15.000 de proiecte de Biomasă şi peste 14.000 de proiecte de Biogaz au fost implementate în toată Uniunea Europeana, tocmai pentru a transforma un cost într-un venit. Fără proiecte de Biomasă şi Biogaz (soluţia cea mai eficientă pentru a gestiona deşeurile), fermierii români şi fabricile autohtone vor începe să plătească nişte costuri mari, care vor submina productivitatea şi competitivitatea lor, riscând supravieţuirea lor, avertizează ARBIO.
Pentru aceasta, Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz solicită avansarea de urgenţă cu:
1. Metodologia Feed-in-Tariff pentru proiectele cu capacitate instalată de până la 500 de KW
2. Legea nouă a Biomasei şi Biogazului
3. Legea Energiei Termice

biogaz_b

ARBIO a pregătit un document care cuprinde poziţia membrilor săi în legătură cu planul de utilizare a resurselor naturale de Biomasă din perspectiva orizont 2025 cu ocazia particpării în grupul de lucru pentru Agricultură din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Documentul include soluţii viabile pentru problemele care sunt legate de sectorul energiei regenerabile. De asemenea, ARBIO pregăteşte o scrisoare pe care o va transmite Guvernului şi ANRE care să evidenţieze impactul negativ asupra producătorilor de energie regenerabilă şi investitorilor, datorat modificărilor legislative din ultimii trei ani pentru promovarea surselor regenerabile. Scopul este de a prezenta propunerile argumentate ale Asociaţiei şi de a atrage atenţia asupra faptului că acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori.

Primul draft al legii Biomasei şi Biogazului va fi finalizat în săptămănile următoare

Noua lege pentru Biomasă şi Biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftină pentru mii sau chiar milioane de cetăţeni, dar şi pentru companiile cu unităţi de producţie, subliniază ARBIO. Membrii Asociaţiei estimează că efectul acestei legi va fi o reducere a facturii de energie termică cu 20-30%.

ARBIO lucrează în prezent la un proiect pentru legea Biomasei şi Biogazului, care conţine propunerile Asociaţiei către ministere. Documentul este elaborat împreună cu Casa de avocatură CMS Cameron McKenna România, membru ARBIO, şi va fi finalizat în săptămănile următoare, precizează echipa ARBIO.

Vizualizat: 7954 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
horia
|
07. 21, 2015. Tuesday 02:30

si marmota invelea ciocolata...astia viseaza cai verzi pe pereti

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii