Adama
Vinasa Rompak

Fermierii vor fi obligaţi să plătească 80 lei/tonă pentru aruncarea deşeurilor

Publicat: 20 iulie 2015 - 18:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru a depune deşeurile organice la groapa de gunoi. Taxa va fi de 80 de lei pe tonă, de la 1 ianuarie 2016 şi de 120 de lei pe tonă, din 1 ianuarie 2017, potrivit unei propuneri recente a Ministerului Mediului, anunţă Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO).

Mai exact, potrivit proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, acest cost nou va fi adăugat companiilor şi persoanelor fizice care se ocupă cu agricultură, zootehnie, procesare, producţie şi orice alt tip de activitate din care rezultă deşeuri organice. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu deşeurile menajere ale primăriilor. proiectul a fost publicat de Ministerul Mediului în 16.07.2015 şi este supus dezbaterii publice pentru o perioadă de 10 zile, informează ARBIO.

Conform noilor modificări, de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, repectiv de 120 lei pe tonă în anul 2017.

Această taxă va crea un fond de mediu, estimat să colecteze 200 milioane euro pe an. Practic, cei care vor plăti sunt fabricile, fermierii, primăriile şi oricine nu are o soluţie pentru gestionarea deşeurilor pe care le produce, conform Directivei Europene 2008/98/CE.

Cum pot fi transformate costurile în venituri?

Toate ţările vestice europene au rezolvat problema prin implementarea proiectelor de Biomasă şi Biogaz, soluţia potrivită şi menţionată şi în Directivele Europene. Peste 15.000 de proiecte de Biomasă şi peste 14.000 de proiecte de Biogaz au fost implementate în toată Uniunea Europeana, tocmai pentru a transforma un cost într-un venit. Fără proiecte de Biomasă şi Biogaz (soluţia cea mai eficientă pentru a gestiona deşeurile), fermierii români şi fabricile autohtone vor începe să plătească nişte costuri mari, care vor submina productivitatea şi competitivitatea lor, riscând supravieţuirea lor, avertizează ARBIO.
Pentru aceasta, Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz solicită avansarea de urgenţă cu:
1. Metodologia Feed-in-Tariff pentru proiectele cu capacitate instalată de până la 500 de KW
2. Legea nouă a Biomasei şi Biogazului
3. Legea Energiei Termice

biogaz_b

ARBIO a pregătit un document care cuprinde poziţia membrilor săi în legătură cu planul de utilizare a resurselor naturale de Biomasă din perspectiva orizont 2025 cu ocazia particpării în grupul de lucru pentru Agricultură din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Documentul include soluţii viabile pentru problemele care sunt legate de sectorul energiei regenerabile. De asemenea, ARBIO pregăteşte o scrisoare pe care o va transmite Guvernului şi ANRE care să evidenţieze impactul negativ asupra producătorilor de energie regenerabilă şi investitorilor, datorat modificărilor legislative din ultimii trei ani pentru promovarea surselor regenerabile. Scopul este de a prezenta propunerile argumentate ale Asociaţiei şi de a atrage atenţia asupra faptului că acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori.

Primul draft al legii Biomasei şi Biogazului va fi finalizat în săptămănile următoare

Noua lege pentru Biomasă şi Biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftină pentru mii sau chiar milioane de cetăţeni, dar şi pentru companiile cu unităţi de producţie, subliniază ARBIO. Membrii Asociaţiei estimează că efectul acestei legi va fi o reducere a facturii de energie termică cu 20-30%.

ARBIO lucrează în prezent la un proiect pentru legea Biomasei şi Biogazului, care conţine propunerile Asociaţiei către ministere. Documentul este elaborat împreună cu Casa de avocatură CMS Cameron McKenna România, membru ARBIO, şi va fi finalizat în săptămănile următoare, precizează echipa ARBIO.

Vizualizat: 10061 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Codași la energie regenerabilă! România produce de 30 de ori mai puțin biometan decât media europeană

Codași la energie regenerabilă! România produce de 30 de ori mai puțin biometan decât media europeană

Afirmația îi aparține lui Attila Kovacs, președintele Asociației Europene de Biogaz, și a fost făcută în cadrul forumului organizat de ARBIO în capitală despre energiile  regenerabile.

Miguel Arias Cańete – noul Comisar European pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie

Miguel Arias Cańete – noul Comisar European pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie

Miguel Arias Cańete este noul comisar pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie în Comisia Europeană coordonată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Noi oportunităţi pentru obţinerea de energie regenerabilă

Noi oportunităţi pentru obţinerea de energie regenerabilă

Fermierii americani ar putea asigura anual o cantitate de 155 milioane tone de reziduuri vegetale şi alte 60 milioane tone de gunoi de grajd pentru generarea de biocombustibili şi energie electrică verde.

Constantin: Pentru a fi competitivi în domeniul agricol trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă

Constantin: Pentru a fi competitivi în domeniul agricol trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă

Pentru a fi mai competitivi din punct de vedere agricol, trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă, astfel încât costul de producţie să fie mai redus, consideră ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Noi evenimente în sectorul de BioEnergie românesc – Inaugurarea ARBIO, 18 iunie 2014

Noi evenimente în sectorul de BioEnergie românesc – Inaugurarea ARBIO, 18 iunie 2014

Anul 2014 este unul „interesant” pentru piața energiei regenerabile din România, fiind marcat de multe evenimente. Unul dintre cele mai importante este şi inaugurarea ARBIO - cu titlul “Biomasă – Biogaz. Forța Energetică a României”.

Alte articole in aceasta categorie

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Producția germană de bioetanol crește

Producția germană de bioetanol crește

30 martie 2023 - 09:43

În ciuda prețurilor volatile la energie și la materiile prime, producătorii germani de bioetanol au crescut ușor producția (+2,0%) anul trecut, la peste 715.000 de tone (2021: 701.000 de tone), se arată în raportul Asociației Germane a Industriei Bioetanolului (BDBe). De asemenea, consumul de bioetanol sustenabil certificat şi în special vânzările de combustibil Super E10 au crescut abrupt, se subliniază în raportul BDBe.

Digestia anaerobă în Franţa

Digestia anaerobă în Franţa

30 noiembrie 2022 - 19:26

Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

03 martie 2022 - 10:21

Deşi am putea spune că nu este războiul nostru, criza din Ucraina începe să ne afecteze şi pe noi, ceilalţi europeni. De trei zile, circa 6.000 de turbine eoliene de pe continent sunt ţinta unui puternic atac cibernetic.

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

06 ianuarie 2022 - 10:38

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

14 decembrie 2021 - 14:27

Consumul de biocombustibili în Uniunea Europeană va scădea până în 2031, pe măsură ce transportul rutier va utiliza mai puţin combustibilul fosil iar importurile de ulei de palmier vor scădea vertiginos ca urmare a reglementărilor mai stricte în materie de mediu, anunță Comisia Europeană. În raportul privind perspectivele agricole 2021-2031, Comisia a estimat că utilizarea de biodiesel în UE va scădea cu 24%, ajungând la 14,3 miliarde de litri în 2031, după un vârf de 18,9 miliarde de litri în 2023.

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

12 martie 2021 - 11:17

Aproape 2,8 milioane de tone de biocombustibili au fost încorporate în amestecurile de motorină comercializate în Germania, în 2020, cel mai înalt nivel de la introducerea cotelor în 2007. Informațiile au fost furnizate de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) e.V. (Uniunea pentru promovarea plantelor oleaginoase și proteice) şi provin din statisticile publicate de Oficiul federal pentru afaceri economice și controlul exporturilor (BAFA), Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
horia
|
07. 21, 2015. Tuesday 02:30

si marmota invelea ciocolata...astia viseaza cai verzi pe pereti

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii