Primul cluster românesc în domeniul energiilor neconvenţionale a fost lansat, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara (CRAFT), între parteneri din România şi Ungaria.
Acordul de colaborare a fost încheiat între clusterul ARCH ENERG (Ungaria) şi clusterul ROSENC România - primul cluster de energii regenerabile din ţară.
„Acesta întruneşte societăţi comerciale, institute de cercetare, instituţii de învăţământ, prentru a promova energia neconvenţională, pentru a o lega de inovaţii, pentru a fi şi nişte pionieri în România pe acest subiect, în vederea măririi capacităţii de utilizare a energiilor regenerabile”, a declarat pentru Agerpres, Radu Dimeca, membru fondator al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.
Parteneriatul încheiat cu Camera de Comerţ din Szeged (Ungaria), îi va aduce părţii române un plus de experienţă în ceea ce priveşte modul în care trebuie să fie abordată problema, care sunt elementele comune.
Proiectul are ca prioritate partea de bioenergie, biomasă şi energia solară din zona de frontieră româno-ungară, urmând să dezvoltăm mai multe proiecte pe mai multe paliere. Finanţarea acestor proiecte transfrontaliere va fi în funcţie de intenţiile la nivel naţional şi de proiectele euroregionale. În perioada 2007-2013 sunt alocate 16 milioane de euro pentru sectorul energiilor regenerabile.
La Timişoara se desfăşoară, în aceste zile, cea de-a V-a ediţie a expoziţiei Energiile viitorului, organizată de CCIAT. Evenimentul din acest an se desfăşoară în cadrul proiectului „Energie regenerabilă - cooperarea în afaceri pentru un viitor mai bun”, implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană.