Producţia de biocarburanţi la nivel mondial dar şi consumul acestora vor înregistra o creştere de 14 procente până în anul 2020, potrivit estimărilor anunţate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Concret, în următorii patru ani, producţia de biocombustibili ar trebui să ajungă la 37,9 miliarde de litri, de la 33,2 miliarde litri cât se estimează că se va obţine în 2016, în timp ce consumul este prognozat să crească la 38,1 miliarde litri în 2020, faţă de cei 33,5 miliarde litri luaţi în calcul pentru acest an.
Mai puţin de jumătate din creşterea producţiei de biodiesel prevăzută ar urma să fie susţinută de uleiurile vegetale, deşi producţia pe bază de deşeuri se estimează că va spori cu 53%, până la 4,4 miliarde de litri. Creşterea producţiei de biocarburanţi obţinuţi din deşeuri şi reziduuri agricole este susţinută în principal de SUA şi Uniunea Europeană.
De asemenea, OCDE preconizează o creştere mai modestă, de doar 5%, a producţiei de etanol la nivel mondial, de la 119,3 miliarde litri la 125,1 miliarde litri, respectiv a consumului de etanol, de la 119,9 miliarde litri la 126,1 miliarde litri, jumătate din această creştere datorându-se producţiei de trestie de zahăr din Brazilia şi Thailanda.
Raportul prezice o revenire a preţurilor internaţionale pentru etanol şi biodiesel în termeni nominali, luând în considerare evoluţia pieţei petrolului crud.