Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Dobrogea, la răscruce de vânturi. Tulcea - judeţul cu turbinele reduse

Publicat: 20 octombrie 2013 - 21:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Investitorii suflaţi de vântul amânării certificatelor verzi

În ultimele luni ale acestui an, în Tulcea, judeţ aflat în calea tuturor vânturilor, turbinele eoliene şi-au cam redus din turaţie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, şi anume sistarea acordării certificatelor verzi a făcut ca investitorii în energia eoliană să fie suflaţi de pe piaţă.

Astfel, numărul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substanţială reducere.  „Până anul acesta au fost cereri şi a fost o activitate intensă în ceea ce priveşte parcurile eoliene din zona Dobrogea. Acum lucrurile nu mai stau aşa, aceasta pentru că nu se mai acordă certificate verzi. Retragererea acestui sprijin i-a afectat destul de mult pe investitori şi, în acest moment, cei care vor să investească în parcuri eoliene sunt în dubiu. Nu este sigur că Guvernul va mai acorda aceste certificate verzi şi ei încă aşteaptă”, a declarat Liliana Marinescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, citat de jurnaliştii locali de la Obiectiv.

Reorientare după vântul solar
Întrucât piaţa energiei este una de perspectivă, energicii investitori s-au reorientat după… vântul solar! Asfel, potrivit sursei citate, la instituţia de mediu tulceană s-au adunat cererile privind obţinerea avizelor de mediu pentru amenajarea viitoarelor parcuri fotovoltaice, zona expusă fiind pe axa nord-sud: Mihail Kogălniceanu şi Baia.
“Au fost mai multe solicitări pe partea de parcuri fotovoltaice, cele mai de actualitate zone fiind Mihail Kogălniceanu şi Baia. Aici avem cele mai multe solicitări pentru instalarea unor panouri solare. Sistemul de finanţare, prin certificate verzi, a fost acelaşi ca şi în cazul eolienelor, însă ei investesc şi acum pentru că investiţia nu este atât de mare ca în cazul eolienelor şi procedura nu este atât de complexă, iar condiţiile nu sunt atât de severe ca în cazul parcurilor eoliene”, a susţinut Liliana Marinescu.

Guvernul opreşte turbina subvenţiei
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis să amâne acordarea unei părţi din certificatele verzi pentru producătorii de energie, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

Parcul… rece!
Tulcea este unul dintre cele mai reprezentative judeţe în ceea ce priveşte energia neconvenţională, produsă din surse regenerabile. Investitorii de pe această piaţă vor să amenajeze într-un viitor apropiat aproximativ 200 de parcuri eoliene, iar numărul instalaţiilor zeului Eol care au primit deja avizele sau acordurile de mediu necesare depăşeşte 2.000.
De asemenea, pe teritoriul judeţului, 25 de parcuri eoliene au fost autorizate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ce cuprind 214 turbine eoliene.

Energie verde de 3 miliarde de euro
De curând, Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, unul dintre cele mai mari ambiţioase proiecte europene, conectând la sistemul energetic naţional jumătate din producţia planificată, de 225 MW.
În ţara noastră, energia verde acoperă aproximativ 8% din consumul total, iar volumul investiţiilor se învârte în jurul a 3 miliarde de euro.

Vizualizat: 2781 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

03 aprilie 2020 - 17:57

După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

30 martie 2020 - 16:43

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

21 ianuarie 2020 - 15:34

Compania de transport public din Lisabona - Carris şi-a unit forţele cu sectorul privat într-un proiect care vizează stimularea mobilităţii durabile prin utilizarea sută la sută a uleiurilor de gătit uzate.

Mai este GRÂUL ce a fost?

Mai este GRÂUL ce a fost?

20 martie 2018 - 22:43

În ultima vreme am văzut zeci de mii de hectare de grâu şi orz de culoare galben. Care o fi cauza? Vedem rapiţă de culoare violaceu, suferindă. Care o fi cauza? Aceleaşi întrebări an de an… Mulţi fermieri dau vina ba pe lipsa de azot, ba pe lipsa fosforului, ba pe vreme…

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

Cultura din acest an vă dă bătăi de cap? TerraCalco® vă scoate din încurcătură!

18 februarie 2018 - 11:25

Ştim cu toţii că a încerca să ai succes fără să munceşti este ca şi când ai încerca să recoltezi fără să plantezi nimic. Iar pentru a avea recolta dorită trebuie facem la timp toate lucrările solului, luna martie fiind propice pentru începerea lor. 

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ a casei tale COSTĂ doar 5.000 de EURO!

16 iunie 2017 - 09:50

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte.

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

RoEnergy Bucureşti 2017 se apropie!

13 iunie 2017 - 11:48

Singurul Târg din România care te învaţă gratuit cum poţi deveni independent energetic se desfăşoară în perioada 21 - 23 iunie 2017. 

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

Specialiştii în pomicultură se reunesc la USAMV Bucureşti. FERMA TRANSMITE LIVE

29 noiembrie 2016 - 02:15

7 decembrie. Experţii în pomicultură: compania NaanDanJain Irrigation, în parteneriat cu USAMV, ICDP Maracineni şi Reeve Asset Management se reunesc la începutul lunii decembrie pentru a discuta despre pomicultură de precizie şi managementul inteligent al exploataţiilor pomicole, soluţiile inovatoare şi noile tehnologii ca surse de creşterea a principalilor indicatori de performanţă, productivitate şi profitabilitate.

ENERGIE VERDE pentru FERMA TA!

ENERGIE VERDE pentru FERMA TA!

20 noiembrie 2016 - 00:33

Folosirea energiilor alternative ca mijloc inovativ de dezvoltare sustenabilă reprezintă un scop asumat pentru multe state din vestul Europei, unde sunt alocate sume importante pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui sector.

Jumătate de milion de euro pe an din producţia de biogaz

Jumătate de milion de euro pe an din producţia de biogaz

21 octombrie 2016 - 10:47

Nu este o utopie, ci un calcul matematic cât se poate de realist pe care fraţii Zifceak, administratorii grupului Maxagro, l-au avut în vedere atunci când au decis să investească în construcţia unei centrale de biogaz.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii