Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Dobrogea, la răscruce de vânturi. Tulcea - judeţul cu turbinele reduse

Publicat: 20 octombrie 2013 - 21:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Investitorii suflaţi de vântul amânării certificatelor verzi

În ultimele luni ale acestui an, în Tulcea, judeţ aflat în calea tuturor vânturilor, turbinele eoliene şi-au cam redus din turaţie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, şi anume sistarea acordării certificatelor verzi a făcut ca investitorii în energia eoliană să fie suflaţi de pe piaţă.

Astfel, numărul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substanţială reducere.  „Până anul acesta au fost cereri şi a fost o activitate intensă în ceea ce priveşte parcurile eoliene din zona Dobrogea. Acum lucrurile nu mai stau aşa, aceasta pentru că nu se mai acordă certificate verzi. Retragererea acestui sprijin i-a afectat destul de mult pe investitori şi, în acest moment, cei care vor să investească în parcuri eoliene sunt în dubiu. Nu este sigur că Guvernul va mai acorda aceste certificate verzi şi ei încă aşteaptă”, a declarat Liliana Marinescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, citat de jurnaliştii locali de la Obiectiv.

Reorientare după vântul solar
Întrucât piaţa energiei este una de perspectivă, energicii investitori s-au reorientat după… vântul solar! Asfel, potrivit sursei citate, la instituţia de mediu tulceană s-au adunat cererile privind obţinerea avizelor de mediu pentru amenajarea viitoarelor parcuri fotovoltaice, zona expusă fiind pe axa nord-sud: Mihail Kogălniceanu şi Baia.
“Au fost mai multe solicitări pe partea de parcuri fotovoltaice, cele mai de actualitate zone fiind Mihail Kogălniceanu şi Baia. Aici avem cele mai multe solicitări pentru instalarea unor panouri solare. Sistemul de finanţare, prin certificate verzi, a fost acelaşi ca şi în cazul eolienelor, însă ei investesc şi acum pentru că investiţia nu este atât de mare ca în cazul eolienelor şi procedura nu este atât de complexă, iar condiţiile nu sunt atât de severe ca în cazul parcurilor eoliene”, a susţinut Liliana Marinescu.

Guvernul opreşte turbina subvenţiei
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis să amâne acordarea unei părţi din certificatele verzi pentru producătorii de energie, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

Parcul… rece!
Tulcea este unul dintre cele mai reprezentative judeţe în ceea ce priveşte energia neconvenţională, produsă din surse regenerabile. Investitorii de pe această piaţă vor să amenajeze într-un viitor apropiat aproximativ 200 de parcuri eoliene, iar numărul instalaţiilor zeului Eol care au primit deja avizele sau acordurile de mediu necesare depăşeşte 2.000.
De asemenea, pe teritoriul judeţului, 25 de parcuri eoliene au fost autorizate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ce cuprind 214 turbine eoliene.

Energie verde de 3 miliarde de euro
De curând, Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, unul dintre cele mai mari ambiţioase proiecte europene, conectând la sistemul energetic naţional jumătate din producţia planificată, de 225 MW.
În ţara noastră, energia verde acoperă aproximativ 8% din consumul total, iar volumul investiţiilor se învârte în jurul a 3 miliarde de euro.

Vizualizat: 2693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii