În ultimele luni ale acestui an, în Tulcea, judeţ aflat în calea tuturor vânturilor, turbinele eoliene şi-au cam redus din turaţie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, şi anume sistarea acordării certificatelor verzi a făcut ca investitorii în energia eoliană să fie suflaţi de pe piaţă.
Astfel, numărul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substanţială reducere. „Până anul acesta au fost cereri şi a fost o activitate intensă în ceea ce priveşte parcurile eoliene din zona Dobrogea. Acum lucrurile nu mai stau aşa, aceasta pentru că nu se mai acordă certificate verzi. Retragererea acestui sprijin i-a afectat destul de mult pe investitori şi, în acest moment, cei care vor să investească în parcuri eoliene sunt în dubiu. Nu este sigur că Guvernul va mai acorda aceste certificate verzi şi ei încă aşteaptă”, a declarat Liliana Marinescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, citat de jurnaliştii locali de la Obiectiv.
Reorientare după vântul solar
Întrucât piaţa energiei este una de perspectivă, energicii investitori s-au reorientat după… vântul solar! Asfel, potrivit sursei citate, la instituţia de mediu tulceană s-au adunat cererile privind obţinerea avizelor de mediu pentru amenajarea viitoarelor parcuri fotovoltaice, zona expusă fiind pe axa nord-sud: Mihail Kogălniceanu şi Baia.
“Au fost mai multe solicitări pe partea de parcuri fotovoltaice, cele mai de actualitate zone fiind Mihail Kogălniceanu şi Baia. Aici avem cele mai multe solicitări pentru instalarea unor panouri solare. Sistemul de finanţare, prin certificate verzi, a fost acelaşi ca şi în cazul eolienelor, însă ei investesc şi acum pentru că investiţia nu este atât de mare ca în cazul eolienelor şi procedura nu este atât de complexă, iar condiţiile nu sunt atât de severe ca în cazul parcurilor eoliene”, a susţinut Liliana Marinescu.
Guvernul opreşte turbina subvenţiei
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis să amâne acordarea unei părţi din certificatele verzi pentru producătorii de energie, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi până în 2018, pentru centralele eoliene.
Parcul… rece!
Tulcea este unul dintre cele mai reprezentative judeţe în ceea ce priveşte energia neconvenţională, produsă din surse regenerabile. Investitorii de pe această piaţă vor să amenajeze într-un viitor apropiat aproximativ 200 de parcuri eoliene, iar numărul instalaţiilor zeului Eol care au primit deja avizele sau acordurile de mediu necesare depăşeşte 2.000.
De asemenea, pe teritoriul judeţului, 25 de parcuri eoliene au fost autorizate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ce cuprind 214 turbine eoliene.
Energie verde de 3 miliarde de euro
De curând, Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, unul dintre cele mai mari ambiţioase proiecte europene, conectând la sistemul energetic naţional jumătate din producţia planificată, de 225 MW.
În ţara noastră, energia verde acoperă aproximativ 8% din consumul total, iar volumul investiţiilor se învârte în jurul a 3 miliarde de euro.