Adama
Vinasa Rompak

Dobrogea, la răscruce de vânturi. Tulcea - judeţul cu turbinele reduse

Publicat: 20 octombrie 2013 - 21:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Investitorii suflaţi de vântul amânării certificatelor verzi

În ultimele luni ale acestui an, în Tulcea, judeţ aflat în calea tuturor vânturilor, turbinele eoliene şi-au cam redus din turaţie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, şi anume sistarea acordării certificatelor verzi a făcut ca investitorii în energia eoliană să fie suflaţi de pe piaţă.

Astfel, numărul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substanţială reducere.  „Până anul acesta au fost cereri şi a fost o activitate intensă în ceea ce priveşte parcurile eoliene din zona Dobrogea. Acum lucrurile nu mai stau aşa, aceasta pentru că nu se mai acordă certificate verzi. Retragererea acestui sprijin i-a afectat destul de mult pe investitori şi, în acest moment, cei care vor să investească în parcuri eoliene sunt în dubiu. Nu este sigur că Guvernul va mai acorda aceste certificate verzi şi ei încă aşteaptă”, a declarat Liliana Marinescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, citat de jurnaliştii locali de la Obiectiv.

Reorientare după vântul solar
Întrucât piaţa energiei este una de perspectivă, energicii investitori s-au reorientat după… vântul solar! Asfel, potrivit sursei citate, la instituţia de mediu tulceană s-au adunat cererile privind obţinerea avizelor de mediu pentru amenajarea viitoarelor parcuri fotovoltaice, zona expusă fiind pe axa nord-sud: Mihail Kogălniceanu şi Baia.
“Au fost mai multe solicitări pe partea de parcuri fotovoltaice, cele mai de actualitate zone fiind Mihail Kogălniceanu şi Baia. Aici avem cele mai multe solicitări pentru instalarea unor panouri solare. Sistemul de finanţare, prin certificate verzi, a fost acelaşi ca şi în cazul eolienelor, însă ei investesc şi acum pentru că investiţia nu este atât de mare ca în cazul eolienelor şi procedura nu este atât de complexă, iar condiţiile nu sunt atât de severe ca în cazul parcurilor eoliene”, a susţinut Liliana Marinescu.

Guvernul opreşte turbina subvenţiei
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis să amâne acordarea unei părţi din certificatele verzi pentru producătorii de energie, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

Parcul… rece!
Tulcea este unul dintre cele mai reprezentative judeţe în ceea ce priveşte energia neconvenţională, produsă din surse regenerabile. Investitorii de pe această piaţă vor să amenajeze într-un viitor apropiat aproximativ 200 de parcuri eoliene, iar numărul instalaţiilor zeului Eol care au primit deja avizele sau acordurile de mediu necesare depăşeşte 2.000.
De asemenea, pe teritoriul judeţului, 25 de parcuri eoliene au fost autorizate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ce cuprind 214 turbine eoliene.

Energie verde de 3 miliarde de euro
De curând, Compania austriacă Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, unul dintre cele mai mari ambiţioase proiecte europene, conectând la sistemul energetic naţional jumătate din producţia planificată, de 225 MW.
În ţara noastră, energia verde acoperă aproximativ 8% din consumul total, iar volumul investiţiilor se învârte în jurul a 3 miliarde de euro.

Vizualizat: 3243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Producția germană de bioetanol crește

Producția germană de bioetanol crește

30 martie 2023 - 09:43

În ciuda prețurilor volatile la energie și la materiile prime, producătorii germani de bioetanol au crescut ușor producția (+2,0%) anul trecut, la peste 715.000 de tone (2021: 701.000 de tone), se arată în raportul Asociației Germane a Industriei Bioetanolului (BDBe). De asemenea, consumul de bioetanol sustenabil certificat şi în special vânzările de combustibil Super E10 au crescut abrupt, se subliniază în raportul BDBe.

Digestia anaerobă în Franţa

Digestia anaerobă în Franţa

30 noiembrie 2022 - 19:26

Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

03 martie 2022 - 10:21

Deşi am putea spune că nu este războiul nostru, criza din Ucraina începe să ne afecteze şi pe noi, ceilalţi europeni. De trei zile, circa 6.000 de turbine eoliene de pe continent sunt ţinta unui puternic atac cibernetic.

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

06 ianuarie 2022 - 10:38

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

14 decembrie 2021 - 14:27

Consumul de biocombustibili în Uniunea Europeană va scădea până în 2031, pe măsură ce transportul rutier va utiliza mai puţin combustibilul fosil iar importurile de ulei de palmier vor scădea vertiginos ca urmare a reglementărilor mai stricte în materie de mediu, anunță Comisia Europeană. În raportul privind perspectivele agricole 2021-2031, Comisia a estimat că utilizarea de biodiesel în UE va scădea cu 24%, ajungând la 14,3 miliarde de litri în 2031, după un vârf de 18,9 miliarde de litri în 2023.

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

12 martie 2021 - 11:17

Aproape 2,8 milioane de tone de biocombustibili au fost încorporate în amestecurile de motorină comercializate în Germania, în 2020, cel mai înalt nivel de la introducerea cotelor în 2007. Informațiile au fost furnizate de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) e.V. (Uniunea pentru promovarea plantelor oleaginoase și proteice) şi provin din statisticile publicate de Oficiul federal pentru afaceri economice și controlul exporturilor (BAFA), Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii