Dispare ultimul Peisaj Forestier Intact din zona temperată a Europei, susține Agent Green într-un comunicat. Exploatările forestiere din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan ar fi dus la această situație. Organizația protestează din 2009 pentru stoparea abuzurilor făcute de diferite companii în exploatarea pădurilor din România.
Am protestat la șantierul DN 66A și la minister (e vorba despre Ministerul Mediului n.r.), ne-am judecat în instanță pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.
Lemnul exploatat din pădurile României arde în șeminee de Crăciun. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Câmpușel, firma austriacă chiar deține teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag și conifere este certificată FSC și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după achiziție.
Fotografie realizată de Agent Green în Munții Retezat
O altă zonă din Peisajul Forestier Intact (PFI) unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu, Parcul National Domogled, unde firma Succes din Gorj a exploatat sistematic masa lemnoasă în ultimii ani. 78.601 m3 de lemn ar fi părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrată direct de firma gorjeană, iar alți 53.525 m3 au fost extrași de companiile Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor. Lemnul ar fi fost vândut tot companiei Succes care prelucrează lemnul la Gureni, județul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrică din județul Argeș pentru uscare și pleacă mai departe către China, susține Agent Green.
Conform criteriilor științifice, un Peisaj Forestier Intact măsoară cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul.
PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006, de când a fost descoperit. De atunci el a fost sistematic ciopârțit.Nu înseamnă că Retezatul este complet distrus. Înseamnă că mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar că acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și construcții de infrastructură, a spus Gabriel Păun.
În România ar mai fi 218.000 de hectare de păduri virgine, din care doar 20% ar fi bine protejate prin lege.