Un număr de 19.000 de dosare au fost depuse în decurs de o lună de la demararea noii sesiuni a Programului „Casa Verde”, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely.
Pentru sesiunea precedentă a programului au fost deja acceptate 14.000 de proiecte dintr-un total de 16.000 depuse, iar pentru alte circa 4.000 sumele aferente au fost achitate.
În ceea ce priveşte sesiunea din 2011, demarată în luna iunie, Laszlo Borbely a precizat că au fost depuse în numai o lună 19.000 de dosare, iar în judeţele unde s-au depăşit fondurile alocate programul a fost întrerupt momentan.
„Într-o lună de zile s-au depus 19.000 de dosare. În acele judeţe unde s-au depăşit fondurile alocate am oprit programul, iar în perioada următoare vom face acest lucru şi în alte judeţe unde se va întâmpla acest lucru. Se va face o analiză şi, ulterior, vom decide continuarea programului”, a precizat Borbely.
Bugetul alocat programului, pentru anul 2011, este de 100 de milioane de lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Începând cu data de 1 iunie, persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază.
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei. Se acordă până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Pentru a aplica în cadrul programului, solicitantul trebuie să fie proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul, imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Solicitantul nu trebuie să aibă obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare, iar în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu trebuie să fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului.
Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.
Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.