Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Autobuze alimentate cu ulei de gătit folosit

Publicat: 21 ianuarie 2020 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compania de transport public din Lisabona - Carris şi-a unit forţele cu sectorul privat într-un proiect care vizează stimularea mobilităţii durabile prin utilizarea sută la sută a uleiurilor de gătit uzate.

A doua fază a ambiţiosului proiect a început în decembrie 2019 şi toate cele şase autobuze funcţionează acum cu 100% biodiesel din uleiuri de gătit folosite. Proiectul "Powered by Biodiesel" este o iniţiativă comună Carris - Prio, un lider important în domeniul biocombustibililor din Portugalia.

autobuz-biodiesel_b"Una dintre principalele rute de autobuz ale oraşului este acum alimentată 100% cu B100, un echivalent diesel care a fost dezvoltat şi produs de Prio din uleiuri de gătit folosite", a declarat pentru Euractiv directorul executiv al Prio, Emanuel Proença. "Acest lucru reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale combustibililor fosili tradiţionali cu 83%, în timp ce reciclăm şi valorizăm un reziduu care nu are nicio utilizare alternativă", consideră acesta, în contextul în care Lisabona a fost numită Capitala Verde a Europei pentru anul 2020.

Cu acest proiect, Carris a fost în măsură să înlocuiască imediat utilizarea combustibililor fosili fără niciun cost suplimentar de capital, deoarece autobuzele sunt la fel şi nu au avut nevoie de adaptări, a precizat Proença. Compania este responsabilă cu colectarea uleiului menajer uzat din 600 de locaţii din întreaga ţară, iar o anumită cantitate este importată. Întreaga cantitate de ulei este apoi transportată la o uzină din Aveiro, unde anual sunt procesate 80 milioane de litri.

În cadrul pachetului "Energie curată pentru toţi europenii", statele membre ale UE au revizuit Directiva privind energia regenerabilă, în efortul de a stimula utilizarea combustibililor alternativi şi de a ajuta blocul să-şi îndeplinească obligaţiile care îi revin în baza Acordului de la Paris. Autorităţile europene au stabilit un obiectiv de 14% pentru energiile regenerabile în transport, dintre care 3,5% ar trebui rezervate aşa-numiţilor biocombustibili avansaţi.

Vizualizat: 1272 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii