Compania de transport public din Lisabona - Carris şi-a unit forţele cu sectorul privat într-un proiect care vizează stimularea mobilităţii durabile prin utilizarea sută la sută a uleiurilor de gătit uzate.
A doua fază a ambiţiosului proiect a început în decembrie 2019 şi toate cele şase autobuze funcţionează acum cu 100% biodiesel din uleiuri de gătit folosite. Proiectul "Powered by Biodiesel" este o iniţiativă comună Carris - Prio, un lider important în domeniul biocombustibililor din Portugalia.
"Una dintre principalele rute de autobuz ale oraşului este acum alimentată 100% cu B100, un echivalent diesel care a fost dezvoltat şi produs de Prio din uleiuri de gătit folosite", a declarat pentru Euractiv directorul executiv al Prio, Emanuel Proença. "Acest lucru reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale combustibililor fosili tradiţionali cu 83%, în timp ce reciclăm şi valorizăm un reziduu care nu are nicio utilizare alternativă", consideră acesta, în contextul în care Lisabona a fost numită Capitala Verde a Europei pentru anul 2020.
Cu acest proiect, Carris a fost în măsură să înlocuiască imediat utilizarea combustibililor fosili fără niciun cost suplimentar de capital, deoarece autobuzele sunt la fel şi nu au avut nevoie de adaptări, a precizat Proença. Compania este responsabilă cu colectarea uleiului menajer uzat din 600 de locaţii din întreaga ţară, iar o anumită cantitate este importată. Întreaga cantitate de ulei este apoi transportată la o uzină din Aveiro, unde anual sunt procesate 80 milioane de litri.
În cadrul pachetului "Energie curată pentru toţi europenii", statele membre ale UE au revizuit Directiva privind energia regenerabilă, în efortul de a stimula utilizarea combustibililor alternativi şi de a ajuta blocul să-şi îndeplinească obligaţiile care îi revin în baza Acordului de la Paris. Autorităţile europene au stabilit un obiectiv de 14% pentru energiile regenerabile în transport, dintre care 3,5% ar trebui rezervate aşa-numiţilor biocombustibili avansaţi.