Adama
Vinasa Rompak

Ziua cea mare: Luni, 1 iunie, TVA de 9% la toate alimentele!

Publicat: 31 mai 2015 - 12:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

1 iunie înseamnă intrarea în vigoare a uneia dintre modificările esențiale ale noului Cod fiscal și de procedură fiscală: TVA de 9%. Efectele așteptate sunt: relansarea consumului  de alimente românești și creșterea producției fermelor.

Istoria unei taxe pe valoare adăugată, tăiată de la 24% la 9%, la toate alimentele, are și pasaje în care negocierile s-au purtat dur între Ministerul Agriculturii, fermieri, procesatori și retaileri. Inițial, ideea de a reduce această taxă  ar fi pornit de la o campanie agresivă derulată în online și în alte medii de membrii Federației Pro Agro și care viza doar reducerea TVA la carne. Scopul era revigorarea fermelor românești, afectate de importurile masive din Polonia, Ungaria și alte țări, și eliminarea evaziunii fiscale de pe piață. Ideea unei taxe mai mici s-a extins și la alte alimente, printre care lapte și produse lactate. O să ne referim la  aceste produse pentru că o taxă pe valoare adăugată de 9%  aplicată prețului laptelui de la poarta fermei a stârnit o reacție vehementă de nemulțumire din partea fermierilor.

Piatra de încercare a fost TVA redusă la lapte și produse lactate

Cele două părți beligerante, fermieri și procesatori, s-au întâlnit de mai multe ori la Ministerul Agiculturii, care a mediat conflictul, până când s-a găsit o soluție și s-a ajuns la o înțelegere. Negocierile s-au derulat în luna martie. Ce declarau pe atunci și o parte și cealaltă?

nicusor serban la cnferinta zf agribusiness_b

Noi cumpărăm inputurile, medicamentele, motorina, cu TVA de 24%. Rămânem fără cash-flow în fermă dacă suntem de acord să vindem laptele cu un TVA de 9%. Statul îmi rambursează TVA abia peste 45 de zile. Prețul laptelui a scăzut deja cu 30%. Dacă suntem de acord să-l vindem cu un TVA redus, unde ajungem?! Până la urmă prețul laptelui va fi mai mic cu 50%. Noi, fermierii, nu ne permitem asta. Motorina, energia electrică, porumbul, pe toate le plătim cu TVA de 24%. Dacă procesatorii sunt convinși că le crește volumul de vânzări, de ce nu-și asumă ei reducerea TVA?  Să ia laptele de la noi cu 24% și să vândă produsele la raft cu TVA de 9%? Noi avem experiența de la cereale. Cheltuim un an întreg și la final abia reușim să recuperăm TVA de la stat, spunea cu revoltă Nicușor Șerban, fermier în Ialomița și președintele cooperativei RomLacta.

dorin-cojocaru_b

De cealaltă parte, Dorin Cojocaru, președintele APRIL și reprezentantul procesatorilor, pleda cu argumente pentru reducerea TVA la lapte încă de la poarta fermei. Dacă nu reduc TVA, eu, procesatorul, o să mă orientez să cumpăr laptele de la centrele de colectare, unde nu e purtător de TVA sau de la fermieri străini. Domnilor fermieri, intrăm noi, procesatorii, în faliment, intrați și voi. Și cum fac să evit falimentul? Nu mai cumpăr lapte cu TVA de 24% din România, îl cumpăr de la polonez care mi-l dă mai ieftin. Să nu mai vorbim că 20% din fermele mari din România vând “la negru”. De ce când li se plătea fermierilor 20 de euro pe 1.000 de litri de lapte a crescut producția cu 15%.  Dădeau mai mult lapte vacile? Nu cumva 15% era pe piața neagră?

La un moment dat, s-a ivit și omul cu soluția. Călin Fărgaciu, directorul cooperativei Someș Arieșul, a propus ca laptele să fie cumpărat de cooperativă de la fermierii membri cu TVA de 24% și să fie vândut la raft cu TVA de 9%. Diferența urma să o recupereze de la stat cooperativa. Câte cooperative sunt viabile în țara noastră? s-a întrebat Nicușor Șerban. Iar soluția a căzut rapid.

Chiar dacă ambele tabere au fost categorice în susținerile lor, în cele din urmă soluția a venit sub altă formă. Ministrul Agriculturii a declarat că TVA va fi redusă la toată mâncarea, fie ea pentru oameni, fie pentru animale. În felul acesta, și fermierul va cumpăra mai ieftin mâncare pentru vacile de lapte și nu va rămâne fără cash-flow în fermă.

Prețul a săltat să aibă de unde să fie tăiat!

Odată încheiată disputa dintre fermieri și procesatori s-a trecut la un alt episod al acestei istorii zbuciumate a reducerii TVA. O parte dintre retaileri nu voiau să ajungă în situația de a-și pierde profiturile grase și s-au gândit că o umflare a prețurilor nu ar face decât să alinieze, după 1 iunie, prețurile la raft la același nivel. Adică, pe principiul: mărim prețurile ca să avem de unde tăia TVA. În felul acesta, tăierea TVA nu se mai simțea deloc în buzunarul cumpărătorului. Consumul nu ar fi fost relansat și nici producția fermelor nu ar fi fost revigorată, rulajul fermelor ar fi rămas același ca în perioada de dinaintea tăierii TVA. La Ministerul Agriculturii au urmat alte runde dure de negocieri. De data aceasta între procesatori, retaileri și echipele Ministerului Agriculturii și  Ministerului Finanțelor. Daniel Constantin a început să facă cumpărături săptămânal de la diferiți retaileri și să-i raporteze primului ministru Victor Ponta observațiile lui vizavi de preț nou, preț vechi.

tva_b

A existat această informație că unele magazine vor să mărească prețurile înainte de reducerea TVA de la 1 iunie. Noi suntem foarte atenți, dar cred că foarte atenți sunt și cei de la Consiliul Concurenței și de la Protecția Consumatorului. În limitele în care legea ne permite vom interveni. Am avut discuții la Ministerul Agriculturii și mă bazez foarte tare pe oamenii care au fost la aceste discuții pentru că au dovedit seriozitate și în trecut. Au adus garanții că nu vor crește prețurile și că efectele reducerii TVA se vor vedea la raft după 1 iunie, a spus ministrul Agriculturii.

Cei care fac creșteri de prețuri vor fi penalizați, în principal de clienți, dar și de autoritățile statului. De trei ani dorim cu toții reducerea TVA, care are un impact pozitiv asupra prețurilor, și am dori ca toți cei care nu respectă regula jocului să fie sancționați, a declarat Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Avem pus la punct un sistem de monitorizare cu tot ce se întâmplă în piață ca să vedem cum evoluează prețurile înainte de reducerea TVA, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Vrem să realizăm un pact naţional alături de Guvern, media şi consumatori, astfel încât reducerea TVA la 9% să se regăsească în preţuri. Vom monitoriza imediat, la sfârşitul lunii iunie, să vedem care a fost impactul reducerii TVA. De asemenea, am făcut o propunere la Ministerul Finanţelor ca la raft să se vadă preţul vechi şi preţul nou. Dacă preţurile nu vor scădea la raft cu cel puţin 12,2% după data de 1 iunie, suntem decişi să nu mai livrăm marfă retailerilor, a amenințat Radu Timiş, președintele Asociației Române a Cărnii.

Rămâne de văzut dacă tăierea TVA va aduce o revigorare a fermelor românești și românul va fi impulsionat să consume alimente fabricate în țara

Decizia reducerii TVA a fost publicată în Monitorul Oficial din 28 mai. Iată lista alimentelor!

 - animale vii și păsări vii, din specii domestice;
 - carne și organe comestibile;
 - pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
 - lapte și produse lactate;
 - ouă de păsări;
 - miere naturală;
 - alte produse comestibile de origine animală;
 - plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal;
 - legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare;
 - fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
 - cafea, ceai și mirodenii;
 - cereale;
 - produse ale industriei morăritului, malț, amidon și fecule, inulina, gluten de grâu.

Vizualizat: 1730 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Retailerii pledează pentru sancţionarea celor care majorează artificial preţurile înainte de reducerea TVA la alimente

Retailerii pledează pentru sancţionarea celor care majorează artificial preţurile înainte de reducerea TVA la alimente

Reprezentaţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) afirmă că preţurile la alimente nu au crescut artificial în ultima perioadă şi precizează că susţin demersul autorităţilor de a-i sancţiona pe cei care nu vor respecta „regula jocului”.

Comercianții ridică prețul la produsele alimentare ca să aibă de unde tăia TVA!

Comercianții ridică prețul la produsele alimentare ca să aibă de unde tăia TVA!

În decurs de doar două săptămâni s-a observat un fenomen îngrijorător. Marile magazine au crescut prețul la produsele alimentare, astfel încât după tăierea TVA să rămână cu profit mare. Iată ce spune ministrul Daniel Constantin:

Apare proiectul Ordinului de ministru: Mii de produse pe lista alimentelor cu TVA 9%

Apare proiectul Ordinului de ministru: Mii de produse pe lista alimentelor cu TVA 9%

Echipa Ministerului Finanțelor, a Ministerului Agriculturii, producătorii și procesatorii au stabilit deja lista produselor agroalimentare care vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

15 aprilie: Întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru stabilirea listei cu produse agroalimentare care vor avea TVA 9%

15 aprilie: Întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru stabilirea listei cu produse agroalimentare care vor avea TVA 9%

Liderii procesatorilor, reprezentanții marilor lanțuri de magazine și echipa Ministerului Agriculturii se vor întâlni, miercuri, 15 aprilie, cu echipa Ministerului de Finanțe pentru stabilirea listei cu produsele agroalimentare care vor avea TVA de 9% de la 1 iunie.

Alimente pentru oameni și animale: TVA tăiat pe toată linia!

Alimente pentru oameni și animale: TVA tăiat pe toată linia!

După întâlnirea cu producătorii, procesatorii și retailerii din industria alimentară, ministrul Daniel Constantin spune că încasările la buget nu vor scădea semnificativ prin reducerea TVA la produsele agroalimentare.

De la 1 iunie vom avea TVA de 9% la toate produsele alimentare

De la 1 iunie vom avea TVA de 9% la toate produsele alimentare

De la 1 iunie anul acesta, TVA va scădea până la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta.

TVA la lapte rămâne 24%. Fermierii și procesatorii n-au ajuns la nicio înțelegere!

TVA la lapte rămâne 24%. Fermierii și procesatorii n-au ajuns la nicio înțelegere!

Negocierea reducerii TVA la lapte și la produse lactate, de la Ministerul Agriculturii, a fost un eșec. Fermierii nu s-au înțeles cu procesatorii, iar întâlnirea s-a încheiat în coadă de pește. Ministrul Daniel Constantin a fost doar un mediator.

TVA la lapte: Fermierii și procesatorii se întâlnesc cu ministrul Agriculturii

TVA la lapte: Fermierii și procesatorii se întâlnesc cu ministrul Agriculturii

Ministrul Daniel Constantin a confirmat că are programată pentru luni, 16 martie, la ora 9.30, o întâlnire cu fermierii și cu procesatorii de lapte pe tema reducerii TVA.

TVA redus: Călin Fărgaciu (Cooperativa Someş-Arieş) are o soluţie pentru a împăca producătorii şi procesatorii de lapte

TVA redus: Călin Fărgaciu (Cooperativa Someş-Arieş) are o soluţie pentru a împăca producătorii şi procesatorii de lapte

Călin Fărgaciu, director executiv al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, a găsit o soluţie pentru a împăca producătorii şi procesatorii de lapte pe tema TVA redus: cooperativele sau grupurile de producători să cumpere laptele cu TVA 24% de la membrii lor şi să îl vândă procesatorilor cu TVA 9%, urmând apoi ca reprezentanţii cooperativelor să solicite statului rambursarea diferenţei de TVA.

TVA dă laptele în clocot. Află amănuntele scandalului TVA dintre fermieri și procesatori!

TVA dă laptele în clocot. Află amănuntele scandalului TVA dintre fermieri și procesatori!

Fermierii nu vor ca laptele să plece din fermă cu un TVA mai mic de 24%. Procesatorii, la rândul lor,  nu sunt dispuși să cumpere laptele cu TVA de 24% și să vândă brânza la raft cu un TVA de 9%.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii