RECORD LA VACI DE LAPTE! Știu că majoritatea fermierilor români pe sectorul vaca de lapte, care exploateză vaci din rasa Holstein, sunt abonați la genetica de top americană.
Nu poți să nu fi de acord cu ei atunci când afli la ce nivel au ajuns yankeii. De altfel ei dețin recordurile mondiale de producție pe o lactație atât la Holstein, cât și la Jersey. Deținătorul recordului mondial al producției anuale, la Holstein, este Selz-Pralle Aftershock 3918 cu o producție de 35.380 kg în 2017 (producția medie în SUA este de 10.433 kg/lactație), iar la Jersey deținătoarea recordului mondial al producției anuale este Mainstream Barkley Jubilee cu o producție de 25.222 kg (producția medie este de 8.183 kg/lactație).
Și, dincolo de rasă și casă, furajul este elementul principal în stabilirea acestor performanțe aproape de neimaginat acum 25-30 ani. Scott Jensen, profesor în programe non-formale (Extension) la Universitatea Idaho, SUA, spune că în ciuda tendințelor de generalizare nu există, practic, o rație „corectă”! Obiectivul, spune Jensen, este găsirea unei combinații rentabile care să fie bună atât pentru buzunarul fermierului cât și pentru burta vacii. În schimb, cu certitudine, consistența este cheia maximizării producției.
Prof. Scott Jensen, Universitatea Idaho, SUA
Profesorul american recomandă folosirea testelor pentru a concepe o rație, o rație care trebuie să acopere nevoile vacilor dar să și asigure o producție economică (îmbinând costul cu rentabilitatea). Rețetele trebuie reformulate atunci când tipul de furaj sau calitatea acestuia se schimbă. Furajul, în care intră și apa, este principala sursă de control al producției de lapte și de aceea trebuie recoltat, conservat și atent exploatat. În plus administrarea este și ea foarte importantă (de mai multe ori pe zi) ca și monitorizarea refuzului, atunci când acesta apare. Împingerea regulată în sus a furajului și menținerea curățeniei în grajd este de asemenea foarte importantă, ne asigură specialistul american. Toate aceste detalii fac diferența între un fermier bun și unul foarte bun!