World Wild Found (Fondul Mondial pentru Viaţa Sălbatică) a făcut un apel către autorităţile din România şi Bulgaria să protejeze sturionul, ameninţat de pescuitul ilegal, de presiunile pieţei de caviar, dar şi de proiectele de infrastructură, precum centralele hidroelectrice de pe Dunăre.
Potrivit agenţiei AFP, citată de Agerpres, directorul de programe al World Wide Fund For Nature (WWF) România, Magor Csibi, a subliniat că în pofida interdicţiei la pescuitul de sturioni, introdusă de România în 2006 pentru o perioadă de 10 ani, urmată de Bulgaria în 2011, pescuitul ilegal de sturion sălbatic continuă, în special în Delta Dunării, unde pescuitul reprezintă singura sursă de venit pentru numeroşi locuitori.
„România şi Bulgaria sunt ultimele două ţări din Uniunea Europeană unde se mai găsesc populaţii de sturion sălbatic, însă dacă pescuitul ilegal cu mijloace sofisticate nu încetează, aceşti peşti sunt condamnaţi la dispariţie”, a declarat Jutta Jahrl, autorul unui raport al WWF şi al asociaţiei Trafic.
„Ne găsim în a 11-a oră. Dacă nu vom lua măsuri pentru refacerea populaţiilor de sturion sălbatic, nu vor mai exista sturioni, iar copii şi nepoţii noştri nu vor mai cunoaşte această specie”, a subliniat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, citată de Agerpres.
România exportă caviar „la negru”
După ce a analizat 30 de eşantioane de caviar provenit din România şi din Bulgaria, WWF a descoperit că în două treimi din cazuri este vorba de caviar procurat şi vândut în mod ilegal, prin încălcarea normelor Convenţiei CITES.
Potrivit cifrelor WWF, citate de Agerpres, capturile de sturion în România au scăzut de la 1.144 tone, în 1940, la opt tone - în 2005, ultimul an înaintea introducerii interdicţiei la pescuit. În plus, după ce s-a numărat printre primii cinci mari exportatori mondiali de caviar (cu 26 tone exportate între 1998 şi 2006), România nu a mai exportat deloc după 2006.