SYNGENTA
Adama

VOT ASTĂZI pentru FERMIERII ȘI FERMELE MICI!

Publicat: 12 martie 2019 - 11:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PARLAMENTUL EUROPEAN! Europarlamentarii votează astăzi, 12 martie 2019, o serie nouă de norme care vor asigura protecția tuturor agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din UE împotriva practicilor de rea credință din partea partenerilor de afaceri mari, precum supermarketurile sau comercianții cu amănuntul, anunță un comunicat al Parlamentului European.

Europarlamentarii votează astăzi, 12 martie 2019, o serie nouă de norme care vor asigura protecția tuturor agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din UE împotriva practicilor de rea credință din partea partenerilor de afaceri mari, precum supermarketurile sau comercianții cu amănuntul. Furnizorii mai mici, fermierii mici, de multe ori, nu au posibilitatea de a negocia prețul produselor în comparație cu cumpărătorii mari și nu au soluții alternative.

Ce sunt practicile comerciale neloiale?  

⦁ sunt practici comerciale între întreprinderi (B2B) care se abat de la bunele practici comerciale și sunt contrare bunei credințe și bunei practici; 
⦁ de multe ori acestea sunt impuse de către producătorii mai mari celor mai mici; 
⦁ acestea pot avea loc pe toată perioada de parteneriat: în timpul negocierilor, în perioada implementării contractului sau în faza post-contractuală. 

Impactul practicilor comerciale neloiale

Practicile comerciale necorespunzătoare pot avea ca rezultat amenințarea supraviețuirii producătorilor mai mici, descurajarea întreprinderilor mai mici de a investi în noi tehnologii sau accesa piețe noi, generarea costurilor suplimentare sau veniturilor mult mai slabe decât cele așteptate, supraproducția și irosirea alimentelor.

Ce se va schimba?

Noile norme fixează reguli minime care vor proteja toți participanții din lanțul de aprovizionare cu alimente cu un venit mai mic de 350 de milioane de euro (producători, cooperative, operatori din sectorul prelucrării alimentelor și comercianți cu amănuntul). Noile norme se aplică și furnizorilor non-europeni.

Legea va interzice plata târzie pentru produsele ușor alterabile, anulări de ultim moment, schimbări unilaterale sau retroactive a contractului, obligarea furnizorilor de a acoperi pierderile, refuzul contractului scris.

Alte practici precum returnarea produselor nevândute vor fi acceptate doar în cazul unei înțelegeri clar definite contractual.
88% dintre respondenți consideră că întărirea rolului agricultorilor în lanțul aprovizionării cu alimente este importantă (Eurobarometru 2018).

Statele membre trebuie să desemneze o autoritate publică ce va fi responsabilă de punerea în aplicare a noilor reguli. Aceasta va avea puterea de a investiga cazurile în care există suspiciuni de încălcare a legii și de a amenda infractorii.

Actorii UE din lanțul alimentar 

11 milioane de fermieri; 
⦁ 300.000 procesatori; 
⦁ 2,8 milioane de distribuitori și comercianți cu amănuntul; 
⦁ 500 de milioane de consumatori. 

După aprobarea din sesiunea plenară, noile norme trebuie să fie aprobate oficial de către Consiliul UE ca să poată intra în vigoare.

Vizualizat: 6988 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Anchetă după ce o fermă de bizoni din Bihor a donat 8 tone de carne unor centre sociale!

Anchetă după ce o fermă de bizoni din Bihor a donat 8 tone de carne unor centre sociale!

20 ianuarie 2025 - 17:03

Este anchetă în Bihor după ce o fermă de bizoni a donat aproape 8 tone de carne către DGASPC, dar centrele sociale au primit în schimb produse din carne de porc, într-o cantitate mult mai mică. Procurorii bănuiesc că funcționarii publici și procesatorii ar fi înlocuit carnea scumpă de bizon cu porc și ar fi păstrat diferența de bani.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii