La sfârşitul anului trecut, fermierii gălăţeni Romeu Burciu şi Nicu Popa, din localitatea Barcea, au fost invitaţi de parlamentarul din zonă, George Scarlat, la Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor pentru a-şi susţine păsurile...
Romeu Burciu, ca şi mulţi alţii din judeţul Galaţi, ne spunea că a ajuns la disperare; este al doilea an consecutiv de când a intrat în eşantionul de control APIA şi, conform Regulamentului, va primit banii în vară. „La comisie am explicat: «Domnule, nu ne deranjează faptul că ne controlaţi, dar nu ne mai daţi dosarele deoparte la plată, că durează nouă luni de zile până ne vin banii din subvenţii! De parcă i-am făta!» Uitaţi, săptămâna asta (începutul lunii decembrie - n.r.) fermierii au început să primească avansurile la SAPS, iar mie mi s-a spus de la APIA că tocmai în luna mai 2016 voi mai vedea banii cuveniţi!”, ne-a declarat plin de amărăciune fermierul gălăţean.
Producătorii au adus în discuţie chestiunea proceselor verbale de calamitate. „De ce numai unele culturi sunt despăgubite, iar altele nu? În OUG 45/2015, mazărea şi fasolea calamitate sunt scoase de la plata sprijinului!” Şi deputaţii din comisie le-au dat dreptate! „Ne-au spus că trebuie găsită o modalitate de îndreptare a lucrurilor! Însă surprinzătoare mi s-a părut poziţia actualului ministru al agriculturii, cel care prin fişa postului trebuie să fie apropiat de toţi fermierii, fără discriminare, de toţi cei care duc greul agriculturii. Achim Irimescu mi-a răspuns sec: «Nu putem mulţumi pe toată lumea!»”, ne-a declarat Romeu Burciu.
Colegul său de tarla şi de suferinţă, Nicu Popa, a întrebat de ce se face discriminare între PF, II şi PJ la acordarea despăgubirilor. “Conform OUG 45/2015, acordarea sprijinului financiar diferă în funcţie de forma juridică a fiecărei ferme. Problema este că în OUG, Întreprinderile Individuale sunt considerate ca şi PF, deşi sunt plătitoare de TVA, pe câtă vreme, persoanele fizice nu! Era normal ca schema de ajutor să aibă cuantumul sumelor prevăzute pentru societăţile comerciale. Am primit promisiuni că se va reveni în ordonanţă, lucru care nu s-a întâmplat!”, remarca Nicu Popa.
Fermierul gălăţean a mai prezentat un caz litigios şi anume o organizaţie a utilizatorilor de apă pentru irigaţii a decis să conserve una din staţiile de irigaţii prin dezafectare, spre nemulţumirea fermierilor care vor s-o modernizeze şi s-o pună în funcţiune printr-un proiect de finanţare cu fonduri comunitare.
Despre ce şi cum s-a discutat la întâlnirea cu Comisia Parlamentară citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2016!
SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secţiunea “Vocea fermierului” şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!