În contextul anului agricol dificil care tocmai s-a încheiat şi a legislaţiei ambigue, a venit întrebarea noastră „Renunţă agricultorii la banii pentru despăgubiri?” Iată ce ne-a răspuns Romeu Burciu, producător agricol din localitatea Barcea, judeţul Galaţi.
„Eu cred că mulţi fermieri vor renunţa la primirea banilor pentru despăgubiri, pentru că actul normativ care reglementează acordarea acestui ajutor ne dă mare bătaie de cap!”
Fermierul şi-a argumentat punctul de vedere: „Textul OUG 45/2015 prevede că persoanele juridice care au declarat culturi calamitate şi au solicitat despăgubiri nu trebuie să se înregistreze în actele de contabilitate cu profit! În caz contrar, nu au dreptul legal să primească despăgubiri! În timpul controalelor, dacă vor fi găsiţi... profitabili şi au şi primit ajutor compensatoriu pentru culturile calamitate, fermierilor în cauză li se vor lua banii înapoi şi vor plăti şi dobânda la momentul zilei.
Dar sunt multe persoane juridice care derulează proiecte pe fondurile europene pe diferite măsuri. Ele au semnat angajamente pe cinci ani că respectă planul de afaceri şi că vor fi pe profit. Dar au depus şi documentaţiile pentru a fi despăgubite de stat prin OUG 45/2015! Şi atunci cum procedează fermierii? Sunt obligaţi să recurgă la tot felul de soluţii, uneori la limita legii, astfel încât să împace şi capra, şi varza. Cu alte cuvinte, şi cei care vin în control de la Finanţe trebuie să-i găsească în regulă, să justifice pierderea de recoltă din cauza secetei şi să primească despăgubirea, dar şi cei care controlează derularea proiectelor cu fonduri europene trebuie să constate profitabilitatea firmei!”, ne-a explicat Romeu Burciu.
Despre alte probleme care ar putea apărea cu privire la culturile declarate calamitate şi finanţarea agricultorului citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 decembrie!
SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secţiunea “Vocea fermierului” şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!