Dintr-o campanie în alta, mereu la datorie, fermierii români continuă să întâmpine dificultăţi în activitate. Despre acestea puteţi citi, dar şi scrie, la... Vocea fermierului. Iată ce opinii ne-au mai împărtăşit agricultorii.
Este mai mult decât clar că, la ora actuală, agricultura făcută la întâmplare nu doar că nu aduce profit, ci devine chiar păguboasă. De aici vine şi nemulţumirea fermierului gălăţean Gheorghe Păduraru, care consideră că „lucrul cel mai important din agricultură este specialistul, fără el nu poţi să faci nimic”. Iată explicaţia acestuia: „Dacă pui omul la treabă şi nu-i dai valoare, mai ales dacă este şi specialist, îl pui pe locul doi sau pe ultimul loc şi, treptat - treptat, îl excluzi total din ecuaţie, la ce să ne aşteptăm? La performanţă? Nenorocirea este că toată agricultura e plină de oameni din eşalonul doi, nici măcar cu studii de agronomie. Întâlneşti «gosopodari» din combinatul siderurgic, din şantierul naval, din foste unităţi care şi-au închis porţile, fără nici o pregătire de specialitate. Amatorismul nu poate să ducă la rezultate bune, mai ales că suntem într-o competiţie dură cu agricultorii comunitari!”, susţine fermierul.
Nu ne vindecăm de a arăta cu degetul!
Gheorghe Păduraru continuă să afirme că „peste noapte nu se găsesc manageri! Unde nu au fost buni manageri, totul a dispărut! Bine că pământul nu este din fier, altfel se dădea la fier vechi!”, se consolează agricultorul.
Fermierul consideră că trebuie să devenim mai responsabili şi să nu căutăm vinovaţii în altă parte, pentru că vinovăţia este în fiecare dintre noi: „Noi trebuie să ne vedem fiecare de lungul nasului, în pătrăţica lui, să devenim responsabili. Ceauşescu ne-a învăţat să arătăm cu degetul. Trebuie să-l întoarcem spre noi! Nu ne vindecăm de a arăta cu degetul! E de vină altcineva: ministrul, preşedintele ţării, premierul... Dar oare noi nu suntem vinovaţi? Acceptăm treaba asta? Ca principiu, nu trebuie să mai găsim vinovaţi, vinovăţia este în fiecare dintre noi!”
Ce ar trebui făcut?
„În primul rând, trebuie să reinventăm munca, responsabilitatea, seriozitatea! Trebuie să muncim, iar munca să fie plătită. De 25 de ani munca este amendată, este penalizată, lichidată, executată. Şi, culmea, nemunca e plătită! Aşadar, trebuie să revizuim noţiunea de muncă, s-o respectăm, s-o cinstim şi să nu-l mai tratăm ca pe un hoţ pe cel care munceşte! Nicăieri în lumea asta nu s-a întâmplat şi nici nu se întâmplă ca la noi în România, ca cineva care munceşte să fie mai dezonorat şi mai necinstit!”, este de părere Gheorghe Păduraru.
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne opinia ta!
PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro