Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VOCEA CRESCĂTORULUI MIC DE ANIMALE CARE-ȘI SPUNE NECAZUL MINISTRULUI OROS!

Publicat: 03 februarie 2020 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Este o premieră pentru crescătorii de animale din România să aibă posibilitatea să-și spună necazurile față-n față cu ministrul agriculturii. De obicei, la întâlnirile cu conducerea Ministerului Agriculturii participă doar reprezentanții fermierilor. La Sibiu, pe 30 ianuarie 2020, ministrul agriculturii a stat timp de câteva ore la dispoziția crescătorilor de animale veniți din toată țara. Le-a ascultat necazurile, le-a răspuns. AGROINFO o să încerce să publice zilnic vocea micilor fermieri.

Astăzi, Ileana Voina, crescător de animale din județul Hunedoara, o doamnă activă, implicată în sectorul de creștere a ovinelor.

Sunt Voina Ileana, fermier din județul Hunedoara, sat Pricaz, comuna Turdaș. Vin aici în triplă calitate, avem o cooperativă făcută în trei comune, sunt membru al Asociației Dacia, condusă de domnul Dumitru (Dumitru Andreșoi, considerat oierul cu turma cea mai mare, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.) și membru și al Asociației condusă de domnul Petrescu (Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor n.r.). Cel mai mare necaz este că, de fapt, aici ar fi trebuit să fim toți oierii din România. Nu ar fi trebuit ca anumiți președinți să considere asociațiile (asociațiile crescătorilor de animale n.r.) ca bunuri de familie sau bunuri personale. Să fim una pe tot cuprinsul României. Aici ar fi trebuit să fim toți, președinți, Guvern, autorități și noi care muncim.

Problemele pe care vreau să le spun sunt următoarele. Fiind sute de oameni aici și în toată țara, bănuiesc că subvențiile vor fi plafonate, exact cum este în toată Uniunea Europeană. Am înțeles că fermierii mari care sunt în jur de 900 își trag foc la oala lor. Dar eu am să spun următorul lucru: veșnicia s-a născut la sate, s-a născut și a continuat prin noi, prin moșii și strămoșii noștri, prin copiii noștri, care reprezintă viitorul. În acest sens, noi susținem, și bănuiesc că toată lumea din sală, noi care avem ferme de familie de anumite dimensiuni, noi susținem plafonarea subvențiilor. voina-ileana-sibiu_boros-sibiu-veritabili_b

Una dintre problemele care sunt foarte arzătoare ar fi faptul că Guvernul ar trebui să găsească o modalitate și tinerii care au accesat, de exemplu măsura 6.1 (submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, PNDR 2020 n.r.) care au făcut plusvaloare în exploatațiile lor și s-au dezvoltat, să fie ajutați, adică să existe (pentru ei n.r.) un proiect, un program, în continuare să fie subvenționați ca să se poată dezvolta în continuare.

Mă gândesc la legea apelor. De exemplu, în familia mea, având trei copii, am trei exploatații agricole. La o anumită vârstă, fiind majori, a trebuit să împart averea, fiecare pe contul lui, la casa lui. Problema este următoarea, deja am primit din partea Apelor Române o adresă cu număr de înregistrare, cu termen, prin care suntem obligați să facem niște proiecte, niste studii și să plătim o autorizația la doi-trei ani. Domnilor, mi se pare absolut inuman, apa care este dată de Dumnezeu, care există în tot globul, noi să o plătim. Apa din fântânile făcute de noi, apa din toate râurile din țară și pentru care Apele Române nu fac absolut nimic, nicio îndiguire, nicio perdea forestieră, niciun examen de măsurarea calității apei, absolut nimic. Deci, trebuie să vedem neapărat, domnule ministru, domnilor secretari de stat, de această problemă. Trebuie neapărat!

Trebuie să vedem de Ordinul 119 (Ordin care reglementează distanța dintre fermele de animale și comunități n.r.). Fiecare are exploatația în propria gospodărie. Acuma noi care suntem aici, suntem toți ciobani, țărani, fermieri în general. Domnilor, noi nu am chemat domnii de la oraș să vină în mediul nostru rural. Și dacă or venit, să ne accepte cum suntem, cu vacă, cu capră, cu oaie, cu măgar, cu ce avem. Dintotdeauna, ulițele satului au fost pline de gâște, de curci, de capre, de vaci. Dacă vin, să ne accepte tradiția, la fel cum și în Uniunea Europeană se ține cont de tradițiile românești. Nu să vină să ne impună: crește atât, la distanța de atât, pentru că tradiția, obiceiurile românești, niciodată nu ni le pot comanda alții!

Deja, am spus de subvenții, plafonare, apă, bun. La pășuni, aș vrea să gândiți o ordonanță, o măsură prin care pășunile să se dea cu drept de preempțiune (cu prioritate n.r.) locuitorilor satului. Nu mi se pare normal, de exemplu, în Argeș, domnul Petrescu s-a trezit cu licitanți din județul Hunedoara. În momentul în care nu există animale, fermieri, pot veni din comuna următoare, județul, satul, cine vrea din România. Dar noi care suntem acolo nu ne putem lua casele, morții din cimitir și să ne mutăm nu știu unde pentru că vin alții cu bani.

Să știți dumneavoastră, avem o relație foarte proastă, cred că toată lumea de aici, cu primăriile pentru că acolo sunt angajați oameni de nimic, sunt angajate neamuri și oameni de două parale. Asta este! Vreau să mulțumesc domnilor de la APIA cu care am avut relații bune, și vreau să vă rog să urgentăm Camerele Agricole deoarece în momentul în care, la fiecare comună, am avut un inginer de la vechiul DADR ( direcție agricolă n.r.) , ne mai spunea una, alta. În momentul ăsta, suntem morți, primăria nu vrea să angajeze nici topograf, nici inginer agronom. Primăria angajează pe nana și pe lelea și așa mai departe. Deci, neapărat Camerele Agricole, specialiștii și vă rog frumos, Oficiul Național de Zootehnie vreau să fie Oficiul Național de Zootehnie. Specialiștii, ingineri zootehniști care să țină legătura cu asociațiile, cu noi, crescătorii, i-a spus Ileana Voina ministrului agriculturii, Adrian Oros.

Pășunile trebuie să revină crescătorilor de animale, la fel și subvențiile APIA trebuie încasate de omul care lucrează pământul și crește animale, le-a spus ministrul agriculturii crescătorilor, la Sibiu. De asemnea, în unele dintre problemele ridicate de fermierul Ileana Voina e necesară schimbarea legislației. Ministrul Adrian Oros i-a sfătuit pe micii crescători să se asocieze ca să aibă putere de negociere și i-a anunțat că înființarea Camerelor Agricole este o prioritate pentru mandatul său la MADR, la fel și sprijinirea fermei de familie.

AGROINFO va reveni și cu vocile altor mici fermieri, dar și cu declarațiile ministrului agriculturii.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, însoțit de secretarii de stat MADR Emil Dumitru și George Scarlat, de directorul general APIA, Adrian Pintea și de directorul general ANZ, Vaida Bela, a participat săptămâna trecută, pe 30 ianuarie 2020, la evenimentul Fermierii Veritabili, organizat la Sibiu de Asociația Profesională a Ciobanilor. Ministrul s-a întâlnit cu crescători de animale din toată țara.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.


Vizualizat: 8450 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

01 decembrie 2020 - 17:49

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Este important ca schemele ecologice propuse pentru fermieri să nu creeze poveri și sarcini administrative excesive. La fel de important este ca fermierii să fie plătiți pentru eforturile lor suplimentare de apărători al mediului și climei, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

01 decembrie 2020 - 17:20

VEȘTI DE LA BRUXELLES. În dezbaterea de astăzi din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a avut loc un schimb de opinii cu comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil pentru agricultură, despre pregătirea implementării noii Politici Agricole Comune.

SUBVENȚII APIA BOVINE! SPRIJIN CUPLAT PENTRU TAURINE ȘI VACI DE LAPTE!

SUBVENȚII APIA BOVINE! SPRIJIN CUPLAT PENTRU TAURINE ȘI VACI DE LAPTE!

01 decembrie 2020 - 10:01

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți fermieri prin care aceștia ne-au rugat să publicăm schemele de plată, subvențiile, de care beneficiază crescătorii români de bovine. AGROINFO va publica de câte ori este nevoie aceste informații extrem de utile pentru crescătorii de animale, pentru fermieri, care vor să obțină subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚII APIA BOVINE! AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU BOVINE DE CARNE ȘI VACI DE LAPTE!

SUBVENȚII APIA BOVINE! AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU BOVINE DE CARNE ȘI VACI DE LAPTE!

01 decembrie 2020 - 09:18

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți fermieri prin care aceștia ne-au rugat să publicăm schemele de plată, subvențiile, de care beneficiază crescătorii români de bovine. AGROINFO va publica de câte ori este nevoie aceste informații extrem de utile pentru crescătorii de animale, pentru fermieri, care vor să obțină subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL! AJUTOR DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL! AJUTOR DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

01 decembrie 2020 - 06:44

ÎN VIGOARE! Hotărârea Guvernului care prelungește până-n data de 30 iunie 2021 ajutorul de stat acordat în sectorul creșterii animalelor a fost publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial.

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii