Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

VOCEA CRESCĂTORULUI MIC DE ANIMALE CARE-ȘI SPUNE NECAZUL MINISTRULUI OROS!

Publicat: 03 februarie 2020 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Este o premieră pentru crescătorii de animale din România să aibă posibilitatea să-și spună necazurile față-n față cu ministrul agriculturii. De obicei, la întâlnirile cu conducerea Ministerului Agriculturii participă doar reprezentanții fermierilor. La Sibiu, pe 30 ianuarie 2020, ministrul agriculturii a stat timp de câteva ore la dispoziția crescătorilor de animale veniți din toată țara. Le-a ascultat necazurile, le-a răspuns. AGROINFO o să încerce să publice zilnic vocea micilor fermieri.

Astăzi, Ileana Voina, crescător de animale din județul Hunedoara, o doamnă activă, implicată în sectorul de creștere a ovinelor.

Sunt Voina Ileana, fermier din județul Hunedoara, sat Pricaz, comuna Turdaș. Vin aici în triplă calitate, avem o cooperativă făcută în trei comune, sunt membru al Asociației Dacia, condusă de domnul Dumitru (Dumitru Andreșoi, considerat oierul cu turma cea mai mare, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.) și membru și al Asociației condusă de domnul Petrescu (Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor n.r.). Cel mai mare necaz este că, de fapt, aici ar fi trebuit să fim toți oierii din România. Nu ar fi trebuit ca anumiți președinți să considere asociațiile (asociațiile crescătorilor de animale n.r.) ca bunuri de familie sau bunuri personale. Să fim una pe tot cuprinsul României. Aici ar fi trebuit să fim toți, președinți, Guvern, autorități și noi care muncim.

Problemele pe care vreau să le spun sunt următoarele. Fiind sute de oameni aici și în toată țara, bănuiesc că subvențiile vor fi plafonate, exact cum este în toată Uniunea Europeană. Am înțeles că fermierii mari care sunt în jur de 900 își trag foc la oala lor. Dar eu am să spun următorul lucru: veșnicia s-a născut la sate, s-a născut și a continuat prin noi, prin moșii și strămoșii noștri, prin copiii noștri, care reprezintă viitorul. În acest sens, noi susținem, și bănuiesc că toată lumea din sală, noi care avem ferme de familie de anumite dimensiuni, noi susținem plafonarea subvențiilor. voina-ileana-sibiu_boros-sibiu-veritabili_b

Una dintre problemele care sunt foarte arzătoare ar fi faptul că Guvernul ar trebui să găsească o modalitate și tinerii care au accesat, de exemplu măsura 6.1 (submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, PNDR 2020 n.r.) care au făcut plusvaloare în exploatațiile lor și s-au dezvoltat, să fie ajutați, adică să existe (pentru ei n.r.) un proiect, un program, în continuare să fie subvenționați ca să se poată dezvolta în continuare.

Mă gândesc la legea apelor. De exemplu, în familia mea, având trei copii, am trei exploatații agricole. La o anumită vârstă, fiind majori, a trebuit să împart averea, fiecare pe contul lui, la casa lui. Problema este următoarea, deja am primit din partea Apelor Române o adresă cu număr de înregistrare, cu termen, prin care suntem obligați să facem niște proiecte, niste studii și să plătim o autorizația la doi-trei ani. Domnilor, mi se pare absolut inuman, apa care este dată de Dumnezeu, care există în tot globul, noi să o plătim. Apa din fântânile făcute de noi, apa din toate râurile din țară și pentru care Apele Române nu fac absolut nimic, nicio îndiguire, nicio perdea forestieră, niciun examen de măsurarea calității apei, absolut nimic. Deci, trebuie să vedem neapărat, domnule ministru, domnilor secretari de stat, de această problemă. Trebuie neapărat!

Trebuie să vedem de Ordinul 119 (Ordin care reglementează distanța dintre fermele de animale și comunități n.r.). Fiecare are exploatația în propria gospodărie. Acuma noi care suntem aici, suntem toți ciobani, țărani, fermieri în general. Domnilor, noi nu am chemat domnii de la oraș să vină în mediul nostru rural. Și dacă or venit, să ne accepte cum suntem, cu vacă, cu capră, cu oaie, cu măgar, cu ce avem. Dintotdeauna, ulițele satului au fost pline de gâște, de curci, de capre, de vaci. Dacă vin, să ne accepte tradiția, la fel cum și în Uniunea Europeană se ține cont de tradițiile românești. Nu să vină să ne impună: crește atât, la distanța de atât, pentru că tradiția, obiceiurile românești, niciodată nu ni le pot comanda alții!

Deja, am spus de subvenții, plafonare, apă, bun. La pășuni, aș vrea să gândiți o ordonanță, o măsură prin care pășunile să se dea cu drept de preempțiune (cu prioritate n.r.) locuitorilor satului. Nu mi se pare normal, de exemplu, în Argeș, domnul Petrescu s-a trezit cu licitanți din județul Hunedoara. În momentul în care nu există animale, fermieri, pot veni din comuna următoare, județul, satul, cine vrea din România. Dar noi care suntem acolo nu ne putem lua casele, morții din cimitir și să ne mutăm nu știu unde pentru că vin alții cu bani.

Să știți dumneavoastră, avem o relație foarte proastă, cred că toată lumea de aici, cu primăriile pentru că acolo sunt angajați oameni de nimic, sunt angajate neamuri și oameni de două parale. Asta este! Vreau să mulțumesc domnilor de la APIA cu care am avut relații bune, și vreau să vă rog să urgentăm Camerele Agricole deoarece în momentul în care, la fiecare comună, am avut un inginer de la vechiul DADR ( direcție agricolă n.r.) , ne mai spunea una, alta. În momentul ăsta, suntem morți, primăria nu vrea să angajeze nici topograf, nici inginer agronom. Primăria angajează pe nana și pe lelea și așa mai departe. Deci, neapărat Camerele Agricole, specialiștii și vă rog frumos, Oficiul Național de Zootehnie vreau să fie Oficiul Național de Zootehnie. Specialiștii, ingineri zootehniști care să țină legătura cu asociațiile, cu noi, crescătorii, i-a spus Ileana Voina ministrului agriculturii, Adrian Oros.

Pășunile trebuie să revină crescătorilor de animale, la fel și subvențiile APIA trebuie încasate de omul care lucrează pământul și crește animale, le-a spus ministrul agriculturii crescătorilor, la Sibiu. De asemnea, în unele dintre problemele ridicate de fermierul Ileana Voina e necesară schimbarea legislației. Ministrul Adrian Oros i-a sfătuit pe micii crescători să se asocieze ca să aibă putere de negociere și i-a anunțat că înființarea Camerelor Agricole este o prioritate pentru mandatul său la MADR, la fel și sprijinirea fermei de familie.

AGROINFO va reveni și cu vocile altor mici fermieri, dar și cu declarațiile ministrului agriculturii.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, însoțit de secretarii de stat MADR Emil Dumitru și George Scarlat, de directorul general APIA, Adrian Pintea și de directorul general ANZ, Vaida Bela, a participat săptămâna trecută, pe 30 ianuarie 2020, la evenimentul Fermierii Veritabili, organizat la Sibiu de Asociația Profesională a Ciobanilor. Ministrul s-a întâlnit cu crescători de animale din toată țara.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.


Vizualizat: 7594 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii