Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VOCEA CRESCĂTORULUI MIC DE ANIMALE CARE-ȘI SPUNE NECAZUL MINISTRULUI OROS!

Publicat: 03 februarie 2020 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Este o premieră pentru crescătorii de animale din România să aibă posibilitatea să-și spună necazurile față-n față cu ministrul agriculturii. De obicei, la întâlnirile cu conducerea Ministerului Agriculturii participă doar reprezentanții fermierilor. La Sibiu, pe 30 ianuarie 2020, ministrul agriculturii a stat timp de câteva ore la dispoziția crescătorilor de animale veniți din toată țara. Le-a ascultat necazurile, le-a răspuns. AGROINFO o să încerce să publice zilnic vocea micilor fermieri.

Astăzi, Ileana Voina, crescător de animale din județul Hunedoara, o doamnă activă, implicată în sectorul de creștere a ovinelor.

Sunt Voina Ileana, fermier din județul Hunedoara, sat Pricaz, comuna Turdaș. Vin aici în triplă calitate, avem o cooperativă făcută în trei comune, sunt membru al Asociației Dacia, condusă de domnul Dumitru (Dumitru Andreșoi, considerat oierul cu turma cea mai mare, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.) și membru și al Asociației condusă de domnul Petrescu (Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor n.r.). Cel mai mare necaz este că, de fapt, aici ar fi trebuit să fim toți oierii din România. Nu ar fi trebuit ca anumiți președinți să considere asociațiile (asociațiile crescătorilor de animale n.r.) ca bunuri de familie sau bunuri personale. Să fim una pe tot cuprinsul României. Aici ar fi trebuit să fim toți, președinți, Guvern, autorități și noi care muncim.

Problemele pe care vreau să le spun sunt următoarele. Fiind sute de oameni aici și în toată țara, bănuiesc că subvențiile vor fi plafonate, exact cum este în toată Uniunea Europeană. Am înțeles că fermierii mari care sunt în jur de 900 își trag foc la oala lor. Dar eu am să spun următorul lucru: veșnicia s-a născut la sate, s-a născut și a continuat prin noi, prin moșii și strămoșii noștri, prin copiii noștri, care reprezintă viitorul. În acest sens, noi susținem, și bănuiesc că toată lumea din sală, noi care avem ferme de familie de anumite dimensiuni, noi susținem plafonarea subvențiilor. voina-ileana-sibiu_boros-sibiu-veritabili_b

Una dintre problemele care sunt foarte arzătoare ar fi faptul că Guvernul ar trebui să găsească o modalitate și tinerii care au accesat, de exemplu măsura 6.1 (submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, PNDR 2020 n.r.) care au făcut plusvaloare în exploatațiile lor și s-au dezvoltat, să fie ajutați, adică să existe (pentru ei n.r.) un proiect, un program, în continuare să fie subvenționați ca să se poată dezvolta în continuare.

Mă gândesc la legea apelor. De exemplu, în familia mea, având trei copii, am trei exploatații agricole. La o anumită vârstă, fiind majori, a trebuit să împart averea, fiecare pe contul lui, la casa lui. Problema este următoarea, deja am primit din partea Apelor Române o adresă cu număr de înregistrare, cu termen, prin care suntem obligați să facem niște proiecte, niste studii și să plătim o autorizația la doi-trei ani. Domnilor, mi se pare absolut inuman, apa care este dată de Dumnezeu, care există în tot globul, noi să o plătim. Apa din fântânile făcute de noi, apa din toate râurile din țară și pentru care Apele Române nu fac absolut nimic, nicio îndiguire, nicio perdea forestieră, niciun examen de măsurarea calității apei, absolut nimic. Deci, trebuie să vedem neapărat, domnule ministru, domnilor secretari de stat, de această problemă. Trebuie neapărat!

Trebuie să vedem de Ordinul 119 (Ordin care reglementează distanța dintre fermele de animale și comunități n.r.). Fiecare are exploatația în propria gospodărie. Acuma noi care suntem aici, suntem toți ciobani, țărani, fermieri în general. Domnilor, noi nu am chemat domnii de la oraș să vină în mediul nostru rural. Și dacă or venit, să ne accepte cum suntem, cu vacă, cu capră, cu oaie, cu măgar, cu ce avem. Dintotdeauna, ulițele satului au fost pline de gâște, de curci, de capre, de vaci. Dacă vin, să ne accepte tradiția, la fel cum și în Uniunea Europeană se ține cont de tradițiile românești. Nu să vină să ne impună: crește atât, la distanța de atât, pentru că tradiția, obiceiurile românești, niciodată nu ni le pot comanda alții!

Deja, am spus de subvenții, plafonare, apă, bun. La pășuni, aș vrea să gândiți o ordonanță, o măsură prin care pășunile să se dea cu drept de preempțiune (cu prioritate n.r.) locuitorilor satului. Nu mi se pare normal, de exemplu, în Argeș, domnul Petrescu s-a trezit cu licitanți din județul Hunedoara. În momentul în care nu există animale, fermieri, pot veni din comuna următoare, județul, satul, cine vrea din România. Dar noi care suntem acolo nu ne putem lua casele, morții din cimitir și să ne mutăm nu știu unde pentru că vin alții cu bani.

Să știți dumneavoastră, avem o relație foarte proastă, cred că toată lumea de aici, cu primăriile pentru că acolo sunt angajați oameni de nimic, sunt angajate neamuri și oameni de două parale. Asta este! Vreau să mulțumesc domnilor de la APIA cu care am avut relații bune, și vreau să vă rog să urgentăm Camerele Agricole deoarece în momentul în care, la fiecare comună, am avut un inginer de la vechiul DADR ( direcție agricolă n.r.) , ne mai spunea una, alta. În momentul ăsta, suntem morți, primăria nu vrea să angajeze nici topograf, nici inginer agronom. Primăria angajează pe nana și pe lelea și așa mai departe. Deci, neapărat Camerele Agricole, specialiștii și vă rog frumos, Oficiul Național de Zootehnie vreau să fie Oficiul Național de Zootehnie. Specialiștii, ingineri zootehniști care să țină legătura cu asociațiile, cu noi, crescătorii, i-a spus Ileana Voina ministrului agriculturii, Adrian Oros.

Pășunile trebuie să revină crescătorilor de animale, la fel și subvențiile APIA trebuie încasate de omul care lucrează pământul și crește animale, le-a spus ministrul agriculturii crescătorilor, la Sibiu. De asemnea, în unele dintre problemele ridicate de fermierul Ileana Voina e necesară schimbarea legislației. Ministrul Adrian Oros i-a sfătuit pe micii crescători să se asocieze ca să aibă putere de negociere și i-a anunțat că înființarea Camerelor Agricole este o prioritate pentru mandatul său la MADR, la fel și sprijinirea fermei de familie.

AGROINFO va reveni și cu vocile altor mici fermieri, dar și cu declarațiile ministrului agriculturii.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, însoțit de secretarii de stat MADR Emil Dumitru și George Scarlat, de directorul general APIA, Adrian Pintea și de directorul general ANZ, Vaida Bela, a participat săptămâna trecută, pe 30 ianuarie 2020, la evenimentul Fermierii Veritabili, organizat la Sibiu de Asociația Profesională a Ciobanilor. Ministrul s-a întâlnit cu crescători de animale din toată țara.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.


Vizualizat: 9260 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ: O MÂNĂ CRIMINALĂ MI-A ADUS PESTA AFRICANĂ ÎN FERMĂ! VOR FI UCIȘI 21.000 DE PORCI!

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ: O MÂNĂ CRIMINALĂ MI-A ADUS PESTA AFRICANĂ ÎN FERMĂ! VOR FI UCIȘI 21.000 DE PORCI!

05 martie 2021 - 22:09

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad, a declarat că o mână criminală i-ar fi adus pesta porcină africană într-una din fermele de porci, iar acum trebuie sacrificați 21.000 de porci.

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

05 martie 2021 - 18:40

SUBVENȚII APIA FERME VACI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de bovine că anul acesta sunt noi reguli pentru plata subvenției de circa 185 de euro pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnic.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

05 martie 2021 - 16:47

SUBVENȚII PENTRU FERMELE DE OI ȘI CAPRE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de ovine și/sau caprine care sunt modificările pentru subvenția mare la oi și capre, sprijinul cuplat, circa 18 euro pe cap de ovină.

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

05 martie 2021 - 15:40

MODIFICĂRI SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi modificările făcute pentru plata subvențiilor din agricultură, aferente anului de cerere 2021.

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

05 martie 2021 - 12:50

Concluziile unor studii efectuate de cercetătorii de la Harbin Veterinary Research Institute şi publicate în revista Life Sciences (publicație a Science China) urmăresc mutațiile virusului ASF (African Swine Fever / Pesta porcină africană) care au apărut în China. În total au fost izolaţi și caracterizaţi 22 de viruși aparținând genotipului II ASFv, toţi având mutaţii, pierderi sau înlocuiri de secvenţe genice în comparație cu „HLJ / 18”, cel mai vechi virus izolat din China.

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

05 martie 2021 - 10:15

CINE-L CONSILIAZĂ PE MINISTRUL AGRICULTURII! Șeful de la Agricultură, profesorul universitar Adrian Oros, prodecan USAMV Cluj, s-a înconjurat numai de femei frumoase și tinere care să-l consilieze. Una și una, promovate de ministrul agriculturii în funcții importante.

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

05 martie 2021 - 08:46

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă avertizează asupra condițiilor care sunt considerate artificial create de către fermierii cu scopul de a obține pe nedrept subvențiile agricole. Când APIA decide că s-au creat condiții artificiale exclude fermierii de la plata subvențiilor și recuperează sumele deja plătite acestora.

LEGE pentru FERMELE DE ANIMALE!

LEGE pentru FERMELE DE ANIMALE!

05 martie 2021 - 07:57

ATENȚIE, CRESCĂTORI DE ANIMALE! Legea sănătății animale intră în vigoare și se aplică din 21 aprilie 2021, anunță reprezentantul DG Sante, Comisia Europeană, Bernard Van Goethem.

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

05 martie 2021 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță condițiile pentru tinerii fermieri care vor să obțină anul acesta subvenții mai mari pe hectar. Ei pot să acceseze plata pentru tinerii fermieri, al cărei cuantum este de circa 36 de euro pe hectar. Suma este adăugată la celelalte scheme de plată pe hectar.

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

04 martie 2021 - 20:18

MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI. Ordinul ministrului agriculturii nr.24 pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de creștere a porcilor nu a fost încă retras din consultare publică. La ora publicării acestei știri, Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești este afișat în consultare pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Adevăr

Adevăr
- Care e lucrul cel mai inteligent pe care îl poate spune un bărbat? Detalii