Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VINA MAJORĂ ESTE A CRESCĂTORULUI! SPUNE UN DIRECTOR DSVSA despre PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Publicat: 16 septembrie 2019 - 07:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU PUTEM DA VINA PE PORCUL MISTREȚ! Spune directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, dr. Radu Iordache. Vina majoră este a crescătorului. Omul este principalul vector al răspândirii bolii, adaugă acesta.

Încercăm să conștientizăm maxim crescătorii că este o boală care nu iartă și vina majoră este a crescătorului. Dacă nu se respectă regulile, baiul e mare.

Acum pot să vă spun că putem da vina și pe porcul mistreț, dar în cazul județului Hunedoara nu e de vină porcul mistreț. Avem foarte mult porc mistreț, se vânează porc mistreț. Vreau să vă spun că lunar vin la laborator probe de la aproximativ 80-100 de porci vânați. Avem până acum 1.600 și ceva de porci vânați, dar dacă există porc mistreț bolnav, ăla moare și-l găsim mort, îl aducem la laborator. Noi avem un target (o țintă n.r.) de 50 și ceva de porci pe an și am găsit vreo 5 până acum. Deci, nu are porc, nici Gorjul nu are porc bolnav, nici Carașul nu are porc bolnav, are ceva Timișul, Aradul, dar nu partea către noi, partea cealaltă către graniță. Deci, nu putem da vina pe porcul mistreț. Deși, este mult, produce pagube, îmi pare rău de agricultorii care înregistrează pagube din cauza porcului mistreț.

Există decizii ale Uniunii Europene, decizii date de conducerea țării, transpuse în ședințele județului la care au participat vânătorii și fondurile de vânătoare. Li s-au crescut cotele de recoltare, de vânat, s-au făcut noi calcule vizavi de prezența mistrețului, pe suprafețele reducându-se la 0,5 exemplare pe kilometru pătrat. Deci, sunt acțiuni făcute în sensul ăsta. Se vânează, dar fiind sănătoși se înmulțesc spre bucuria noastră și a vânătorilor și spre disperarea unora. Se înmulțesc și sunt sănătoși, este un lucru bun.

Vreau să vă spun că vectorul principal este omul. Rog cetățenii, crescători de porci, să fie responsabili, să nu cumpere porc decât din surse sigure. Eventual, este medicul veterinar acolo, domle, întreabă-l. Să nu cumpere porci din surse...vine pe stradă să vândă. Nu se mai poate așa! Pentru că este responsabil și pentru vecini. Vă dați seama că poate introduce în efectiv un porc bolnav și a terminat pe 3 kilometri rază tot ce înseamnă porc care va trebui sacrificat de Crăciun. Ce responsabilitate e asta? Și a noastră să păzim, dar și a crescătorului de porci. Nu mai e cumpărat porci în perioada asta. Nici viu, nici tăiat. Dacă nu există siguranța și certitudinea sănătății și a certificării lui, a declarat dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

În județul Hunedoara a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Vulcan. Directorul DSVSA Hunedoara spune că a apărut acolo dintr-o greșeală a crescătorului.

În Valea Jiului, în Vulcan, în cartierul respectiv, oamenii nu spun, noi am încercat maxim posibil, cu jandarmerie, cu sprijinul poliției, dar nu am obținut mare lucru de la ei. Cert este că am reușit să împrejmuim acolo lucrurile, am sacrificat ce a fost de sacrificat, s-au dat amenzile de rigoare, pentru că nu s-au respectat regulile. Am dezinfectat o sută și ceva de gospodării, au muncit colegii zi-noapte trei zile, și am reușit să închidem oarecum (focarul n.r.). Sperăm să nu mai apară. Sunt sigur că acolo a apărut un porc viu sau sacrificat dintr-o zonă cu pestă, iar resturi au ajuns în hrana porcilor existenți acolo, sănătoși dealtfel, și care, în urma contactului cu carne sau resturi de la ce s-a adus acolo, au murit.

Avem o responsabilitate fantastică vizavi de crescătorul de porc și mai ales față de cele patru ferme de porci ale județului unde se crește porc la nivel industrial, unde sunt angajați, unde sunt familii implicate, bani mulți implicați, economic și financiar, oamenii au investit acolo, încât nu avem voie să greșim nici noi, nici ei.

Într-un județ, unde nu există pestă, porcul pleacă din fermă fără nicio restricție, cu ștampilă ovală. În momentul în care ești cu un focar de pestă în județ, ștampila se transformă în hexagonală, iar totul merge sub restricție. Nu mai poate pleca afară nimic de acolo. Se sacrifică cu semnul întrebării. Nu este ușor, nu este simplu, adaugă dr. Iordache, pentru aceeași sursă.

Potrivit datelor oficiale furnizate de ANSVSA pe data de 12 septembrie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 462.459 de porci afectați de boală și există 2.068 de cazuri la mistreți

 


 

 

Vizualizat: 5616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii