NU PUTEM DA VINA PE PORCUL MISTREȚ! Spune directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, dr. Radu Iordache. Vina majoră este a crescătorului. Omul este principalul vector al răspândirii bolii, adaugă acesta.
Încercăm să conștientizăm maxim crescătorii că este o boală care nu iartă și vina majoră este a crescătorului. Dacă nu se respectă regulile, baiul e mare.
Acum pot să vă spun că putem da vina și pe porcul mistreț, dar în cazul județului Hunedoara nu e de vină porcul mistreț. Avem foarte mult porc mistreț, se vânează porc mistreț. Vreau să vă spun că lunar vin la laborator probe de la aproximativ 80-100 de porci vânați. Avem până acum 1.600 și ceva de porci vânați, dar dacă există porc mistreț bolnav, ăla moare și-l găsim mort, îl aducem la laborator. Noi avem un target (o țintă n.r.) de 50 și ceva de porci pe an și am găsit vreo 5 până acum. Deci, nu are porc, nici Gorjul nu are porc bolnav, nici Carașul nu are porc bolnav, are ceva Timișul, Aradul, dar nu partea către noi, partea cealaltă către graniță. Deci, nu putem da vina pe porcul mistreț. Deși, este mult, produce pagube, îmi pare rău de agricultorii care înregistrează pagube din cauza porcului mistreț.
Există decizii ale Uniunii Europene, decizii date de conducerea țării, transpuse în ședințele județului la care au participat vânătorii și fondurile de vânătoare. Li s-au crescut cotele de recoltare, de vânat, s-au făcut noi calcule vizavi de prezența mistrețului, pe suprafețele reducându-se la 0,5 exemplare pe kilometru pătrat. Deci, sunt acțiuni făcute în sensul ăsta. Se vânează, dar fiind sănătoși se înmulțesc spre bucuria noastră și a vânătorilor și spre disperarea unora. Se înmulțesc și sunt sănătoși, este un lucru bun.
Vreau să vă spun că vectorul principal este omul. Rog cetățenii, crescători de porci, să fie responsabili, să nu cumpere porc decât din surse sigure. Eventual, este medicul veterinar acolo, domle, întreabă-l. Să nu cumpere porci din surse...vine pe stradă să vândă. Nu se mai poate așa! Pentru că este responsabil și pentru vecini. Vă dați seama că poate introduce în efectiv un porc bolnav și a terminat pe 3 kilometri rază tot ce înseamnă porc care va trebui sacrificat de Crăciun. Ce responsabilitate e asta? Și a noastră să păzim, dar și a crescătorului de porci. Nu mai e cumpărat porci în perioada asta. Nici viu, nici tăiat. Dacă nu există siguranța și certitudinea sănătății și a certificării lui, a declarat dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.
În județul Hunedoara a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Vulcan. Directorul DSVSA Hunedoara spune că a apărut acolo dintr-o greșeală a crescătorului.
În Valea Jiului, în Vulcan, în cartierul respectiv, oamenii nu spun, noi am încercat maxim posibil, cu jandarmerie, cu sprijinul poliției, dar nu am obținut mare lucru de la ei. Cert este că am reușit să împrejmuim acolo lucrurile, am sacrificat ce a fost de sacrificat, s-au dat amenzile de rigoare, pentru că nu s-au respectat regulile. Am dezinfectat o sută și ceva de gospodării, au muncit colegii zi-noapte trei zile, și am reușit să închidem oarecum (focarul n.r.). Sperăm să nu mai apară. Sunt sigur că acolo a apărut un porc viu sau sacrificat dintr-o zonă cu pestă, iar resturi au ajuns în hrana porcilor existenți acolo, sănătoși dealtfel, și care, în urma contactului cu carne sau resturi de la ce s-a adus acolo, au murit.
Avem o responsabilitate fantastică vizavi de crescătorul de porc și mai ales față de cele patru ferme de porci ale județului unde se crește porc la nivel industrial, unde sunt angajați, unde sunt familii implicate, bani mulți implicați, economic și financiar, oamenii au investit acolo, încât nu avem voie să greșim nici noi, nici ei.
Într-un județ, unde nu există pestă, porcul pleacă din fermă fără nicio restricție, cu ștampilă ovală. În momentul în care ești cu un focar de pestă în județ, ștampila se transformă în hexagonală, iar totul merge sub restricție. Nu mai poate pleca afară nimic de acolo. Se sacrifică cu semnul întrebării. Nu este ușor, nu este simplu, adaugă dr. Iordache, pentru aceeași sursă.
Potrivit datelor oficiale furnizate de ANSVSA pe data de 12 septembrie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 462.459 de porci afectați de boală și există 2.068 de cazuri la mistreți