KWS+
Reclama header after big part 2

VINA MAJORĂ ESTE A CRESCĂTORULUI! SPUNE UN DIRECTOR DSVSA despre PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Publicat: 16 septembrie 2019 - 07:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU PUTEM DA VINA PE PORCUL MISTREȚ! Spune directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, dr. Radu Iordache. Vina majoră este a crescătorului. Omul este principalul vector al răspândirii bolii, adaugă acesta.

Încercăm să conștientizăm maxim crescătorii că este o boală care nu iartă și vina majoră este a crescătorului. Dacă nu se respectă regulile, baiul e mare.

Acum pot să vă spun că putem da vina și pe porcul mistreț, dar în cazul județului Hunedoara nu e de vină porcul mistreț. Avem foarte mult porc mistreț, se vânează porc mistreț. Vreau să vă spun că lunar vin la laborator probe de la aproximativ 80-100 de porci vânați. Avem până acum 1.600 și ceva de porci vânați, dar dacă există porc mistreț bolnav, ăla moare și-l găsim mort, îl aducem la laborator. Noi avem un target (o țintă n.r.) de 50 și ceva de porci pe an și am găsit vreo 5 până acum. Deci, nu are porc, nici Gorjul nu are porc bolnav, nici Carașul nu are porc bolnav, are ceva Timișul, Aradul, dar nu partea către noi, partea cealaltă către graniță. Deci, nu putem da vina pe porcul mistreț. Deși, este mult, produce pagube, îmi pare rău de agricultorii care înregistrează pagube din cauza porcului mistreț.

Există decizii ale Uniunii Europene, decizii date de conducerea țării, transpuse în ședințele județului la care au participat vânătorii și fondurile de vânătoare. Li s-au crescut cotele de recoltare, de vânat, s-au făcut noi calcule vizavi de prezența mistrețului, pe suprafețele reducându-se la 0,5 exemplare pe kilometru pătrat. Deci, sunt acțiuni făcute în sensul ăsta. Se vânează, dar fiind sănătoși se înmulțesc spre bucuria noastră și a vânătorilor și spre disperarea unora. Se înmulțesc și sunt sănătoși, este un lucru bun.

Vreau să vă spun că vectorul principal este omul. Rog cetățenii, crescători de porci, să fie responsabili, să nu cumpere porc decât din surse sigure. Eventual, este medicul veterinar acolo, domle, întreabă-l. Să nu cumpere porci din surse...vine pe stradă să vândă. Nu se mai poate așa! Pentru că este responsabil și pentru vecini. Vă dați seama că poate introduce în efectiv un porc bolnav și a terminat pe 3 kilometri rază tot ce înseamnă porc care va trebui sacrificat de Crăciun. Ce responsabilitate e asta? Și a noastră să păzim, dar și a crescătorului de porci. Nu mai e cumpărat porci în perioada asta. Nici viu, nici tăiat. Dacă nu există siguranța și certitudinea sănătății și a certificării lui, a declarat dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

În județul Hunedoara a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Vulcan. Directorul DSVSA Hunedoara spune că a apărut acolo dintr-o greșeală a crescătorului.

În Valea Jiului, în Vulcan, în cartierul respectiv, oamenii nu spun, noi am încercat maxim posibil, cu jandarmerie, cu sprijinul poliției, dar nu am obținut mare lucru de la ei. Cert este că am reușit să împrejmuim acolo lucrurile, am sacrificat ce a fost de sacrificat, s-au dat amenzile de rigoare, pentru că nu s-au respectat regulile. Am dezinfectat o sută și ceva de gospodării, au muncit colegii zi-noapte trei zile, și am reușit să închidem oarecum (focarul n.r.). Sperăm să nu mai apară. Sunt sigur că acolo a apărut un porc viu sau sacrificat dintr-o zonă cu pestă, iar resturi au ajuns în hrana porcilor existenți acolo, sănătoși dealtfel, și care, în urma contactului cu carne sau resturi de la ce s-a adus acolo, au murit.

Avem o responsabilitate fantastică vizavi de crescătorul de porc și mai ales față de cele patru ferme de porci ale județului unde se crește porc la nivel industrial, unde sunt angajați, unde sunt familii implicate, bani mulți implicați, economic și financiar, oamenii au investit acolo, încât nu avem voie să greșim nici noi, nici ei.

Într-un județ, unde nu există pestă, porcul pleacă din fermă fără nicio restricție, cu ștampilă ovală. În momentul în care ești cu un focar de pestă în județ, ștampila se transformă în hexagonală, iar totul merge sub restricție. Nu mai poate pleca afară nimic de acolo. Se sacrifică cu semnul întrebării. Nu este ușor, nu este simplu, adaugă dr. Iordache, pentru aceeași sursă.

Potrivit datelor oficiale furnizate de ANSVSA pe data de 12 septembrie 2019, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 462.459 de porci afectați de boală și există 2.068 de cazuri la mistreți

 


 

 

Vizualizat: 5700 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

27 ianuarie 2021 - 18:31

SUBVENȚIE DE MII DE EURO PE HECTAR! Fermierii au discutat astăzi cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, cum vor arăta noile subvenții pe hectar pentru legume. Practic, ajutorul de minimis acordat anul trecut pentru tomate va fi extins și pentru alte legume. Cuantumul ajutorului pentru tomate a fost de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

27 ianuarie 2021 - 17:56

COMUNICAT. În ședința Guvernului de astăzi, 27 ianuarie 2021, a fost adoptată Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018. Amenzile pentru cei care nu stârpesc această buruiană sunt uriașe.

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

27 ianuarie 2021 - 10:58

CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

27 ianuarie 2021 - 09:47

ANUNȚ! O nouă subvenție pe hectar pentru fermierii români pentru care sunt alocate, anul acesta, de 25 de milioane de euro! Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros.

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

27 ianuarie 2021 - 08:52

NUMĂR MIC DE FERMIERI CU SUBVENȚII MARI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat care este structura, în acest moment, a fermelor din România. Șeful MADR a spus că sunt 790.000 de mici ferme, care cer subvenții APIA, practic, majoritatea cererilor depuse la agenția de plăți, dar care nu se pot numi ferme sunt, mai degrabă, gospodării țărănești.

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

27 ianuarie 2021 - 08:04

COMUNICAT. Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business,  Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei.

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

27 ianuarie 2021 - 07:47

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

26 ianuarie 2021 - 12:37

AGENDA MINISTRULUI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi, 26 ianuarie 2021, în agenda sa, că de la ora 13:00 discută despre măsurile de sprijin din sectorul creșterii bovinelor de lapte, iar de la ora 17:00, discuții cu Agenția Națională pentru Zootehnie despre problemele crescătorilor de animale.

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

26 ianuarie 2021 - 11:47

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii