București, 19 septembrie 2018. Salamul de Sibiu IGP va putea fi degustat în perioada 20-24 septembrie de specialiști și pasionați de gastronomie, în cadrul celei de a 12 editii a Salonului Internaţional Terra Madre Salone del Gusto din Italia. Evenimentul durează cinci zile, reunește sute de mii de persoane și reprezintă cel mai mare târg mondial de vinuri şi mâncare de calitate, fiind dedicat consolidării modelelor de producție locală, tradițională și sustenabilă.
Membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu își vor prezenta produsele vedetă în Torino, Fiere, setiunea Oval, Europe, standul 6J, 040, prezența în cadrul acestui eveniment făcând parte din programul de promovare „Enjoy! It’s from Europe”.
Ca element de noutate, promovarea Salamului de Sibiu IGP se va face într-o formă inedită, în cadrul unei cine festive. Aceasta va fi realizată în compania lui Guido Perino, unul dintre cei mai prestigioși bucătari din Torino, miercuri, de la ora 19, la Ristorante Casa Amélie.
Terra Madre propune o abordare distinctă privind calitatea hranei și a produselor, luând în considerare resursele de mediu, caracteristicile senzoriale a produselor alimentare, demnitatea producătorilor și sănătatea consumatorilor.
Salone del Gusto reunește un număr impresionant de vizitatori, ediția de anul trecut depășind pragul de 200.000 de persoane. Pe parcursul celor cinci zile vizitatorii pot experimenta un voiaj gustativ printr-o piaţă imensă, unde pot savura mezeluri, legume murate, prăjituri, cereale, brânzeturi şi, de asemenea, pot încerca nenumarate sortimente de bere şi vinuri de elită.
130 de ani de excelență
Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu expune și oferă vizitatorilor produsul românesc din carne, înregistrat cu Indicație Geografică Protejată, acesta având o istorie de peste 130 de ani.
„Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu reprezintă, în primul rând, o garanție a faptului că pe masa consumatorilor va ajunge întotdeauna Salam de Sibiu de cea mai bună calitate. Povestea salamului durează de mai bine de un secol și acesta face parte din cultura gastronomică a României, fiind rezultatul măiestriei oamenilor care îl produc, ducând mai departe tradiţia culinară. Prin proiectul de promovare „Enjoy! It’s from Europe” aducem cât mai apropae de consumtatori sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP). Pentru eficiența utilizării IGP nu este suficient ca produsul să fie de calitate, el trebuie să respecte, de asemenea, cerințele de suport din punct de vedere al serviciilor atașate și, mai presus de toate, să fie comercializat de companii care au o bună reputație în ochii consumatorilor, fiind astfel foarte importantă marca de companie”, declară Carmen Gavrilescu, Președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.
Gustul inconfundabil al Salamului de Sibiu se obține utilizând ingrediente de cea mai bună calitate, precum carne și slănina, trecute prin cea mai lungă perioadă de maturare, condimente naturale împreună cu afumarea la rece și utilizând lemn din esență tare. Mai mult de atât, metoda specifică de producție este cea care diferențiază produsul, rafinată de-a lungul timpului și asigurată de priceperea producătorilor locali. Astfel, obținem un produs de calitate, superior, demn de a fi expus în cadrul evenimentelor internaționale, alături de cele mai bune produse alimentare.
Pentru mai multe informații referitoare la Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu, la membrii fondatori, legislație sau la istoria produsului, vă rugăm accesați: www.salamuldesibiu.ro.