AUTORITĂȚILE OBLIGATE SĂ PREVINĂ, NU SĂ SANCȚIONEZE! Un document oficial al Ministerului Finanțelor din România ANUNȚĂ că va exista o lege a PREVENȚIEI. Extrem de binevenită și pentru FERMIERII ROMÂNI. AGROINFO vă dezvăluie conținutul documentului și ce înseamnă Legea prevenției!
Potrivit Raportului elaborat de Ministerul Finanțelor cu privire la situația macroeconomică pe 2017 și proiecția acesteia pe 2018-2020, va fi adoptată o lege a prevenției. Actul normativ face parte din setul de legi care vor fi incluse în Codul economic al României.
Unul dintre principiile de bază ale Codului economic va fi prevenţia. În acest fel, vor fi introduse prevederi legislative CARE SĂ OBLIGE AUTORITĂȚILE CU ATRIBUȚII DE CONTROL să procedeze în primul rând la educarea şi perfecţionarea antreprenorilor de orice fel (inclusiv cei care muncesc în agricultură), precum şi la PREVENIREA GREȘELILOR DE ORICE FEL.
Acest lucru înseamnă, de fapt, că un agent economic (inclusiv fermierii) NU VA MAI PUTEA FI SANCȚIONAT SUB NICIO FORMĂ, DACĂ EL NU A FOST ÎNAINTE ÎNDRUMAT ȘI APOI PREVENIT.
Raportul Ministerului Finanțelor
Fiscul (ANAF) este instituția cea mai de temut cu atribuții de control. Conform acestui document oficial, Fiscul va trebui să respecte Legea prevenției. Să îndrume și să prevină și abia după aceea să sancționeze.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este una dintre instituțiile cu atribuții de control. Fermierii români sunt supuși, în fiecare an, unor verificări întreprinse în teren de inspectorii APIA. Este lucru știut că Agenția de Plăți selectează un eșantion de control la nivel național, iar verificările sunt extrem de importante pentru acordarea subvențiilor agricole. Această lege a prevenției ar putea să aibă efecte și asupra APIA. Astfel, fermierii ar trebui să fie îndrumați și preveniți și abia după aceea, dacă nu au respectat ce li s-a spus, să fie sancționați.
Modelul economic, pe care Guvernul Sorin Grindeanu susține că-l va aplica, ar conține măsuri care au fost aplicate cu succes în unele state precum Polonia, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie sau SUA, dar şi din măsuri noi a căror adoptare va duce la conturarea României ca statul din UE cu cea mai mică povară fiscală.
Pe lângă prevenție, programul economic va fi caracterizat și de alte principii:
Simplificare. Includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare, precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii. Codul legislativ va purta numele "Codul economic al României" şi va conţine Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic (inclusiv Legea prevenției n.r.).
Deschidere. Codul economic al României va fi dezbătut în primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri şi cu cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, autorităţi publice locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică.
Agricultura este o ramură importantă a economiei. Deci, la aceste dezbateri vor participa și lideri ai organizațiilor fermierilor români.
Transparenţă. Codul economic al României, odată dezbătut şi asumat de toţi cei care vor participa la îmbunătăţirea lui, va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu aprilie 2017, încă din prima sesiune parlamentară.
Stabilitate. Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile.
Predictibilitate. Aprobarea Codului economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2017, iar măsurile cuprinse în el se vor aplica cu 1 ianuarie 2018, gradual până în 2022. În acest fel, agenţii economici, precum şi cei interesaţi vor şti din timp ce măsuri economice îi vizează pentru următorii 5 ani de zile şi asta cu cel puţin 6 luni mai devreme pentru măsurile care se aplică cu 1 ianuarie 2018.
Respect. Modificările propuse în Codul economic al României vizează, cu prioritate, creşterea respectului de care trebuie să se bucure cei care desfăşoară o activitate economică în România din partea statului român. De aceea, va fi simplificată birocraţia prin reducerea masivă a numărului de taxe, scrie în Raportul Ministerului Finanțelor.
(Sursa:RAPORT PRIVIND SITUAŢIA MACROECONOMICĂ PE ANUL 2017 ŞI PROIECŢIA ACESTEIA PE ANII 2018-2020, Ministerul Finanțelor)