Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! DE CE SE VA OCUPA AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE!

Publicat: 27 septembrie 2018 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA 1 NOIEMBRIE 2018, OBLIGATORIU! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) va avea noi atribuții de control pentru fermele de animale, va aplica sancțiuni și va face teste, biologice, analiza laptelui, eliberarea de pașapoarte, etc., anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa oficială.

Regulamentul nr. 1012 din 8 iunie 2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură, a porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la acestea, comerţului cu acestea şi introducerii lor în Uniune  devine obligatoriu începând cu 01.11.2018. Astfel, Agenția Națională de Zootehnie este reorganizată. Odată cu aplicarea obligatorie a acestui regulament european, Agenției, îi revine răspunderea în ceea ce priveşte:

a) recunoaşterea societăţilor de ameliorare şi a exploataţiilor de ameliorare şi aprobarea programelor de ameliorare desfăşurate de acestea cu animale de reproducţie;
b) controale oficiale asupra operatorilor;
c) furnizarea de asistenţă către alte state membre şi ţări terţe în cazul constatării unor cazuri de neconformitate;
d) alte activităţi oficiale.

Controalele oficiale au ca scop verificarea conformităţii cu normele prevăzute în regulament iar pentru realizarea realizarea acestora Agenția Națională pentru Zootehnie în baza prevederilor Regulamentului precizat anterior:
- trebuie să aibă în vigoare proceduri și/sau dispoziții pentru asigurarea şi verificarea eficienţei, caracterului adecvat, imparţialităţii, calităţii și coerenţei controalelor oficiale şi a altor activităţi oficiale pe care le desfăşoară;
- stabilește sancţiunile care se aplică în cazul încălcării regulamentului şi ia toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora.

De asemenea, conform aceluiași Regulament nr.1012/2016:

- societățile de ameliorare recunoscute pot încredința către părți terțe activități legate de derularea programelor de ameliorare privind testarea performanțelor și evaluarea genetică, iar acestea trebuie autorizate de ANZ;
- programele de ameliorare pentru animalele de reproducție de rasă pură vor fi derulate de societăți de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă, ANZ, sau în cazul în care pe teritoriul statului membru nu există nici o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovine, porcine, ovine, caprine sau
ecvine, autoritatea competentă poate decide să efectueze un program de ameliorare pentru rasa în cauză dacă se întrunesc condițiile prevăzute de regulament;
- autoritatea competentă urmărește remedierea cazurilor de neconformitate şi modifică, suspendă sau revocă măsurile luate, potrivit procedurilor specifice aprobate prin decizia directorului general al Agenției.

ATRIBUȚIILE ANZ!


Recunoaşte societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu animale de reproducţie de rasă pură înscrise în registrul genealogic/registrele genealogice sau a unui program de ameliorare cu porci de reproducţie hibrizi înregistraţi în registrul zootehnic/registrele zootehnice condus(e) sau înfiinţat(e) de aceasta.

Autorizează din punct de vedere zootehnic:

i.staţiunile de însămânţări artificiale;
ii.centrele de colectare, prelucrare şi depozitare a materialului seminal şi codifică reproducătorii masculi utilizaţi la însămânţări artificiale;
iii.centrele de depozitare şi comercializare de embrioni şi material seminal congelat;
iv.centrele pentru colectarea sau producerea de embrioni la animale.

Autorizează părţi terţe pentru efectuarea testării performanţelor sau evaluării genetice a animalelor de reproducţie.
Autorizează stupinele de elită şi stupinele de multiplicare, acordă codurile de identificare pentru stupine.
Aprobă programele de ameliorare cu animale de reproducţie desfăşurate de societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare recunoscute.
Asigură menţinerea biodiversităţii genetice pentru toate speciile de animale prin reorganizarea şi dezvoltarea băncii naţionale de gene animale.

Testează performanţele şi corectitudinea evaluării genetice pentru animalele de reproducţie cuprinse în programele de ameliorare aprobate.

Agenţia creează o platformă pentru stocarea şi gestionarea tuturor informaţiilor din domeniul de activitate şi dezvoltă sistemul informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale inclusiv pentru albine.

TESTE ȘI SERVICII EFECTUATE DE ANZ CONTRA COST!

Potrivit domeniului său de activitate, în condiţiile legii şi cu respectarea legislaţiei în domeniul concurenţial, Agenţia efectuează în laboratoarele proprii, contra cost:

a) analiza laptelui crud;
b) teste de biologie moleculara si teste de genotipizare a scrapiei;
c) verificarea parametrilor fizico-chimici ai laptelui şi ai produselor lactate, în vederea constatării eventualelor falsuri;
d) expertiza capacităţii de fertilizare a materialului seminal;

e) analiza calităţii furajelor;
f) analiza calităţii lânii.

Certifică prin buletine de analiză/expertiză rezultatele obţinute la analizele/testele/expertizele.

Agenţia prestează contra cost următoarele servicii:

i. eliberează paşapoarte duplicat şi înlocuitor pentru ecvidee;
ii. produce cu instalaţiile proprii şi livrează agent criogenic lichid;
iii. organizează şi desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cursuri de formare, specializare şi perfecţionare profesională în cadrul Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, precum şi evaluarea pentru certificarea competenţelor profesionale în cadrul centrului de evaluare a competenţelor profesionale, pentru ocupaţia operator însămânţări artificiale la animale;
iv. permite utilizarea Sistemului informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale - SICASA de către Societăţile de ameliorare recunoscute şi părţile terţe autorizate de Agenţie.

PROIECT HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu"


 

Vizualizat: 6564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

20 septembrie 2020 - 10:31

ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat, sâmbătă, 19 septembrie 2020, cu crescătorii de animale despre deschiderea târgurilor de animale, despre ameliorarea raselor la ovine și acordarea subvențiilor pe cap de animal, sprijin cuplat și ajutor național tranzitoriu. Șeful MADR a fost în mai multe comune din județul Cluj.

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

20 septembrie 2020 - 09:38

PROBLEMELE FERMIERILOR. Subvenția trebuie să o primească cel care lucrează pământul, nu proprietarul, iar situațiile care nu sunt conforme trebuie remediate, le-a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, fermierilor și crescătorilor de animale cu care a discutat sâmbătă în județul Cluj.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

20 septembrie 2020 - 09:02

MODIFICARE LEGE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să le gestioneze și să poată ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

20 septembrie 2020 - 08:32

PRIMA PIAȚĂ A ROMÂNILOR. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-a deschis în București Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii