Adama
Vinasa Rompak

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! DE CE SE VA OCUPA AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE!

Publicat: 27 septembrie 2018 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA 1 NOIEMBRIE 2018, OBLIGATORIU! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) va avea noi atribuții de control pentru fermele de animale, va aplica sancțiuni și va face teste, biologice, analiza laptelui, eliberarea de pașapoarte, etc., anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa oficială.

Regulamentul nr. 1012 din 8 iunie 2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură, a porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la acestea, comerţului cu acestea şi introducerii lor în Uniune  devine obligatoriu începând cu 01.11.2018. Astfel, Agenția Națională de Zootehnie este reorganizată. Odată cu aplicarea obligatorie a acestui regulament european, Agenției, îi revine răspunderea în ceea ce priveşte:

a) recunoaşterea societăţilor de ameliorare şi a exploataţiilor de ameliorare şi aprobarea programelor de ameliorare desfăşurate de acestea cu animale de reproducţie;
b) controale oficiale asupra operatorilor;
c) furnizarea de asistenţă către alte state membre şi ţări terţe în cazul constatării unor cazuri de neconformitate;
d) alte activităţi oficiale.

Controalele oficiale au ca scop verificarea conformităţii cu normele prevăzute în regulament iar pentru realizarea realizarea acestora Agenția Națională pentru Zootehnie în baza prevederilor Regulamentului precizat anterior:
- trebuie să aibă în vigoare proceduri și/sau dispoziții pentru asigurarea şi verificarea eficienţei, caracterului adecvat, imparţialităţii, calităţii și coerenţei controalelor oficiale şi a altor activităţi oficiale pe care le desfăşoară;
- stabilește sancţiunile care se aplică în cazul încălcării regulamentului şi ia toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora.

De asemenea, conform aceluiași Regulament nr.1012/2016:

- societățile de ameliorare recunoscute pot încredința către părți terțe activități legate de derularea programelor de ameliorare privind testarea performanțelor și evaluarea genetică, iar acestea trebuie autorizate de ANZ;
- programele de ameliorare pentru animalele de reproducție de rasă pură vor fi derulate de societăți de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă, ANZ, sau în cazul în care pe teritoriul statului membru nu există nici o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovine, porcine, ovine, caprine sau
ecvine, autoritatea competentă poate decide să efectueze un program de ameliorare pentru rasa în cauză dacă se întrunesc condițiile prevăzute de regulament;
- autoritatea competentă urmărește remedierea cazurilor de neconformitate şi modifică, suspendă sau revocă măsurile luate, potrivit procedurilor specifice aprobate prin decizia directorului general al Agenției.

ATRIBUȚIILE ANZ!


Recunoaşte societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu animale de reproducţie de rasă pură înscrise în registrul genealogic/registrele genealogice sau a unui program de ameliorare cu porci de reproducţie hibrizi înregistraţi în registrul zootehnic/registrele zootehnice condus(e) sau înfiinţat(e) de aceasta.

Autorizează din punct de vedere zootehnic:

i.staţiunile de însămânţări artificiale;
ii.centrele de colectare, prelucrare şi depozitare a materialului seminal şi codifică reproducătorii masculi utilizaţi la însămânţări artificiale;
iii.centrele de depozitare şi comercializare de embrioni şi material seminal congelat;
iv.centrele pentru colectarea sau producerea de embrioni la animale.

Autorizează părţi terţe pentru efectuarea testării performanţelor sau evaluării genetice a animalelor de reproducţie.
Autorizează stupinele de elită şi stupinele de multiplicare, acordă codurile de identificare pentru stupine.
Aprobă programele de ameliorare cu animale de reproducţie desfăşurate de societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare recunoscute.
Asigură menţinerea biodiversităţii genetice pentru toate speciile de animale prin reorganizarea şi dezvoltarea băncii naţionale de gene animale.

Testează performanţele şi corectitudinea evaluării genetice pentru animalele de reproducţie cuprinse în programele de ameliorare aprobate.

Agenţia creează o platformă pentru stocarea şi gestionarea tuturor informaţiilor din domeniul de activitate şi dezvoltă sistemul informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale inclusiv pentru albine.

TESTE ȘI SERVICII EFECTUATE DE ANZ CONTRA COST!

Potrivit domeniului său de activitate, în condiţiile legii şi cu respectarea legislaţiei în domeniul concurenţial, Agenţia efectuează în laboratoarele proprii, contra cost:

a) analiza laptelui crud;
b) teste de biologie moleculara si teste de genotipizare a scrapiei;
c) verificarea parametrilor fizico-chimici ai laptelui şi ai produselor lactate, în vederea constatării eventualelor falsuri;
d) expertiza capacităţii de fertilizare a materialului seminal;

e) analiza calităţii furajelor;
f) analiza calităţii lânii.

Certifică prin buletine de analiză/expertiză rezultatele obţinute la analizele/testele/expertizele.

Agenţia prestează contra cost următoarele servicii:

i. eliberează paşapoarte duplicat şi înlocuitor pentru ecvidee;
ii. produce cu instalaţiile proprii şi livrează agent criogenic lichid;
iii. organizează şi desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cursuri de formare, specializare şi perfecţionare profesională în cadrul Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, precum şi evaluarea pentru certificarea competenţelor profesionale în cadrul centrului de evaluare a competenţelor profesionale, pentru ocupaţia operator însămânţări artificiale la animale;
iv. permite utilizarea Sistemului informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale - SICASA de către Societăţile de ameliorare recunoscute şi părţile terţe autorizate de Agenţie.

PROIECT HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu"


 

Vizualizat: 7330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii