Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! DE CE SE VA OCUPA AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE!

Publicat: 27 septembrie 2018 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA 1 NOIEMBRIE 2018, OBLIGATORIU! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) va avea noi atribuții de control pentru fermele de animale, va aplica sancțiuni și va face teste, biologice, analiza laptelui, eliberarea de pașapoarte, etc., anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa oficială.

Regulamentul nr. 1012 din 8 iunie 2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură, a porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la acestea, comerţului cu acestea şi introducerii lor în Uniune  devine obligatoriu începând cu 01.11.2018. Astfel, Agenția Națională de Zootehnie este reorganizată. Odată cu aplicarea obligatorie a acestui regulament european, Agenției, îi revine răspunderea în ceea ce priveşte:

a) recunoaşterea societăţilor de ameliorare şi a exploataţiilor de ameliorare şi aprobarea programelor de ameliorare desfăşurate de acestea cu animale de reproducţie;
b) controale oficiale asupra operatorilor;
c) furnizarea de asistenţă către alte state membre şi ţări terţe în cazul constatării unor cazuri de neconformitate;
d) alte activităţi oficiale.

Controalele oficiale au ca scop verificarea conformităţii cu normele prevăzute în regulament iar pentru realizarea realizarea acestora Agenția Națională pentru Zootehnie în baza prevederilor Regulamentului precizat anterior:
- trebuie să aibă în vigoare proceduri și/sau dispoziții pentru asigurarea şi verificarea eficienţei, caracterului adecvat, imparţialităţii, calităţii și coerenţei controalelor oficiale şi a altor activităţi oficiale pe care le desfăşoară;
- stabilește sancţiunile care se aplică în cazul încălcării regulamentului şi ia toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora.

De asemenea, conform aceluiași Regulament nr.1012/2016:

- societățile de ameliorare recunoscute pot încredința către părți terțe activități legate de derularea programelor de ameliorare privind testarea performanțelor și evaluarea genetică, iar acestea trebuie autorizate de ANZ;
- programele de ameliorare pentru animalele de reproducție de rasă pură vor fi derulate de societăți de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă, ANZ, sau în cazul în care pe teritoriul statului membru nu există nici o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovine, porcine, ovine, caprine sau
ecvine, autoritatea competentă poate decide să efectueze un program de ameliorare pentru rasa în cauză dacă se întrunesc condițiile prevăzute de regulament;
- autoritatea competentă urmărește remedierea cazurilor de neconformitate şi modifică, suspendă sau revocă măsurile luate, potrivit procedurilor specifice aprobate prin decizia directorului general al Agenției.

ATRIBUȚIILE ANZ!


Recunoaşte societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu animale de reproducţie de rasă pură înscrise în registrul genealogic/registrele genealogice sau a unui program de ameliorare cu porci de reproducţie hibrizi înregistraţi în registrul zootehnic/registrele zootehnice condus(e) sau înfiinţat(e) de aceasta.

Autorizează din punct de vedere zootehnic:

i.staţiunile de însămânţări artificiale;
ii.centrele de colectare, prelucrare şi depozitare a materialului seminal şi codifică reproducătorii masculi utilizaţi la însămânţări artificiale;
iii.centrele de depozitare şi comercializare de embrioni şi material seminal congelat;
iv.centrele pentru colectarea sau producerea de embrioni la animale.

Autorizează părţi terţe pentru efectuarea testării performanţelor sau evaluării genetice a animalelor de reproducţie.
Autorizează stupinele de elită şi stupinele de multiplicare, acordă codurile de identificare pentru stupine.
Aprobă programele de ameliorare cu animale de reproducţie desfăşurate de societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare recunoscute.
Asigură menţinerea biodiversităţii genetice pentru toate speciile de animale prin reorganizarea şi dezvoltarea băncii naţionale de gene animale.

Testează performanţele şi corectitudinea evaluării genetice pentru animalele de reproducţie cuprinse în programele de ameliorare aprobate.

Agenţia creează o platformă pentru stocarea şi gestionarea tuturor informaţiilor din domeniul de activitate şi dezvoltă sistemul informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale inclusiv pentru albine.

TESTE ȘI SERVICII EFECTUATE DE ANZ CONTRA COST!

Potrivit domeniului său de activitate, în condiţiile legii şi cu respectarea legislaţiei în domeniul concurenţial, Agenţia efectuează în laboratoarele proprii, contra cost:

a) analiza laptelui crud;
b) teste de biologie moleculara si teste de genotipizare a scrapiei;
c) verificarea parametrilor fizico-chimici ai laptelui şi ai produselor lactate, în vederea constatării eventualelor falsuri;
d) expertiza capacităţii de fertilizare a materialului seminal;

e) analiza calităţii furajelor;
f) analiza calităţii lânii.

Certifică prin buletine de analiză/expertiză rezultatele obţinute la analizele/testele/expertizele.

Agenţia prestează contra cost următoarele servicii:

i. eliberează paşapoarte duplicat şi înlocuitor pentru ecvidee;
ii. produce cu instalaţiile proprii şi livrează agent criogenic lichid;
iii. organizează şi desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cursuri de formare, specializare şi perfecţionare profesională în cadrul Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, precum şi evaluarea pentru certificarea competenţelor profesionale în cadrul centrului de evaluare a competenţelor profesionale, pentru ocupaţia operator însămânţări artificiale la animale;
iv. permite utilizarea Sistemului informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale - SICASA de către Societăţile de ameliorare recunoscute şi părţile terţe autorizate de Agenţie.

PROIECT HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu"


 

Vizualizat: 6020 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii