Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! DE CE SE VA OCUPA AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE!

Publicat: 27 septembrie 2018 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA 1 NOIEMBRIE 2018, OBLIGATORIU! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) va avea noi atribuții de control pentru fermele de animale, va aplica sancțiuni și va face teste, biologice, analiza laptelui, eliberarea de pașapoarte, etc., anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Agriculturii, pe pagina sa oficială.

Regulamentul nr. 1012 din 8 iunie 2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură, a porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la acestea, comerţului cu acestea şi introducerii lor în Uniune  devine obligatoriu începând cu 01.11.2018. Astfel, Agenția Națională de Zootehnie este reorganizată. Odată cu aplicarea obligatorie a acestui regulament european, Agenției, îi revine răspunderea în ceea ce priveşte:

a) recunoaşterea societăţilor de ameliorare şi a exploataţiilor de ameliorare şi aprobarea programelor de ameliorare desfăşurate de acestea cu animale de reproducţie;
b) controale oficiale asupra operatorilor;
c) furnizarea de asistenţă către alte state membre şi ţări terţe în cazul constatării unor cazuri de neconformitate;
d) alte activităţi oficiale.

Controalele oficiale au ca scop verificarea conformităţii cu normele prevăzute în regulament iar pentru realizarea realizarea acestora Agenția Națională pentru Zootehnie în baza prevederilor Regulamentului precizat anterior:
- trebuie să aibă în vigoare proceduri și/sau dispoziții pentru asigurarea şi verificarea eficienţei, caracterului adecvat, imparţialităţii, calităţii și coerenţei controalelor oficiale şi a altor activităţi oficiale pe care le desfăşoară;
- stabilește sancţiunile care se aplică în cazul încălcării regulamentului şi ia toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora.

De asemenea, conform aceluiași Regulament nr.1012/2016:

- societățile de ameliorare recunoscute pot încredința către părți terțe activități legate de derularea programelor de ameliorare privind testarea performanțelor și evaluarea genetică, iar acestea trebuie autorizate de ANZ;
- programele de ameliorare pentru animalele de reproducție de rasă pură vor fi derulate de societăți de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă, ANZ, sau în cazul în care pe teritoriul statului membru nu există nici o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovine, porcine, ovine, caprine sau
ecvine, autoritatea competentă poate decide să efectueze un program de ameliorare pentru rasa în cauză dacă se întrunesc condițiile prevăzute de regulament;
- autoritatea competentă urmărește remedierea cazurilor de neconformitate şi modifică, suspendă sau revocă măsurile luate, potrivit procedurilor specifice aprobate prin decizia directorului general al Agenției.

ATRIBUȚIILE ANZ!


Recunoaşte societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare în scopul desfăşurării unui program de ameliorare cu animale de reproducţie de rasă pură înscrise în registrul genealogic/registrele genealogice sau a unui program de ameliorare cu porci de reproducţie hibrizi înregistraţi în registrul zootehnic/registrele zootehnice condus(e) sau înfiinţat(e) de aceasta.

Autorizează din punct de vedere zootehnic:

i.staţiunile de însămânţări artificiale;
ii.centrele de colectare, prelucrare şi depozitare a materialului seminal şi codifică reproducătorii masculi utilizaţi la însămânţări artificiale;
iii.centrele de depozitare şi comercializare de embrioni şi material seminal congelat;
iv.centrele pentru colectarea sau producerea de embrioni la animale.

Autorizează părţi terţe pentru efectuarea testării performanţelor sau evaluării genetice a animalelor de reproducţie.
Autorizează stupinele de elită şi stupinele de multiplicare, acordă codurile de identificare pentru stupine.
Aprobă programele de ameliorare cu animale de reproducţie desfăşurate de societăţile de ameliorare şi exploataţiile de ameliorare recunoscute.
Asigură menţinerea biodiversităţii genetice pentru toate speciile de animale prin reorganizarea şi dezvoltarea băncii naţionale de gene animale.

Testează performanţele şi corectitudinea evaluării genetice pentru animalele de reproducţie cuprinse în programele de ameliorare aprobate.

Agenţia creează o platformă pentru stocarea şi gestionarea tuturor informaţiilor din domeniul de activitate şi dezvoltă sistemul informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale inclusiv pentru albine.

TESTE ȘI SERVICII EFECTUATE DE ANZ CONTRA COST!

Potrivit domeniului său de activitate, în condiţiile legii şi cu respectarea legislaţiei în domeniul concurenţial, Agenţia efectuează în laboratoarele proprii, contra cost:

a) analiza laptelui crud;
b) teste de biologie moleculara si teste de genotipizare a scrapiei;
c) verificarea parametrilor fizico-chimici ai laptelui şi ai produselor lactate, în vederea constatării eventualelor falsuri;
d) expertiza capacităţii de fertilizare a materialului seminal;

e) analiza calităţii furajelor;
f) analiza calităţii lânii.

Certifică prin buletine de analiză/expertiză rezultatele obţinute la analizele/testele/expertizele.

Agenţia prestează contra cost următoarele servicii:

i. eliberează paşapoarte duplicat şi înlocuitor pentru ecvidee;
ii. produce cu instalaţiile proprii şi livrează agent criogenic lichid;
iii. organizează şi desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cursuri de formare, specializare şi perfecţionare profesională în cadrul Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, precum şi evaluarea pentru certificarea competenţelor profesionale în cadrul centrului de evaluare a competenţelor profesionale, pentru ocupaţia operator însămânţări artificiale la animale;
iv. permite utilizarea Sistemului informatic pentru conservarea şi ameliorarea speciilor de animale - SICASA de către Societăţile de ameliorare recunoscute şi părţile terţe autorizate de Agenţie.

PROIECT HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu"


 

Vizualizat: 6600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii