URGENT GENOTIPARE OVINE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, luni noaptea, la Radio România Actualități, că programul de genotipare la ovine este urgent. Șeful de la Agricultură a fost întrebat despre acest program de unul dintre crescătorii de ovine din județul Mureș a cărei fermă a fost lichidată din pricina scrapiei, o boală mortală pentru ovine și extrem de păguboasă pentru fermieri. Rezistența ovinelor la această boală poate fi determinată prin genotipare.
Domn ministru, îmi permit o întrebare din zootehnie...programul de genotipare de la agenția de zootehnie....ce ne puteți spune?Sper că are acces toată lumea și cel cu 3 berbeci și cel cu 50. Vă mulțumesc că ați făcut acest pas înspre genotipare, ați ținut cont de un specialist in domeniu domnul Valentin de la USAMV Cluj. Vă mulțumesc și vă respect, sunt ochi și urechi și aștept cu sufletul pornirea programului, l-a întrebat, în direct, fermierul Marius Coc pe ministrul agriculturii.
De acord, este corect, este necesar, este util, este atât de urgent (programul de genotipare la ovine n.r.) încât nu mai trebuie să vorbim despre el, dimpotrivă, să-l facem și să-l urmărim, i-a răspuns crescătorului de ovine ministrul agriculturii Petre Daea.
Marius Coc este unul dintre crescătorii români de ovine care a avut de suferit din pricina epidemiei de scrapie. La sfârșitul anului trecut, fermierul a rămas fără 700 de ovine după ce în ferma sa a fost confirmată prezența scrapiei. Turma i-a fost lichidată, iar fermierul a primit despăgubiri.
Crescătorii de ovine care au pichetat Ministerul Agriculturii, pe data de 10 octombrie 2018, au cerut și acest lucru: genotiparea tuturor ovinelor, mai ales a berbecilor, buletine de analize pentru berbecii de rasă, cu certificate de origine, și nu numai, și interzicerea vânzării berbecilor care nu au buletine de analize în care să se arate clar rezistența la scrapie.
În iunie 2018, Agenția Națională de Zootehnie și-a achiziționat o aparatură pentru laboratorul de genetică moleculară.
Este un aparat prin care putem să facem genotipări pentru screpia la ovine. Screpia la ovine este o grijă nouă, în primul rând a amelioratorilor, și, în același timp, a crescătorilor de oi pentru că nu vor să aibă probleme în vânzarea lor și, bineînțeles, în consum. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și noi, și colegii medici veterinari, prin laboratoarele pe care le au, să introducem efectivele din selecție, și am început cu reproducătorii masculi, pentru ca, încet-încet, în câțiva ani să încercăm, o dată să nu mai extindem această boală și apoi, încet-încet, să o eradicăm din România, a declarat, la vremea respectivă, directorul general ANZ, Lelior Iacob.
CE ESTE GENOTIPAREA ȘI CU CE VĂ POATE AJUTA?
Sunt studii care au demonstrat că există o genă la ovine care determină dacă animalul poate dezvolta boala, atunci când este expus la infecție. Anumite ovine, dacă sunt expuse la scrapie, pot dezvolta boala spre deosebire de altele. Caprinele sunt mai uniform susceptibile, dar aceeași genă poate controla timpul până când semnele clinice apar. Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului. Astfel este posibil să se reduca numărul de animale bolnave dintr-o turmă, prin selectarea animalelor pentru montă în vederea obținerii unor produși rezistenți la scrapie. (Ghid ANSVSA despre scrapie)
CE ESTE EST/SCRAPIA?
Scrapia este o boala degenerativă și fatalaă care afectează sistemul nervos central al oilor si caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea
de encefalopatii spongiforme transmisibile. (Ghid ANSVSA despre scrapie)
Ovinele cu scrapie sunt condamnate la moarte, dar mai mult decât atât maladia le aduce pagube uriașe fermierilor români, de multe ori luându-se decizia lichidării întregului efectiv de ovine acolo unde este depistată scrapia.