FERMIERII VOR PRIMI COMPENSAȚII. Registrul agricultorilor care aplică regimul special este un document în care vor fi înscriși toți fermierii beneficiari ai regimului special pentru taxa pe valoare adăugată (TVA). Înscrierea în registru îl va scuti pe fermier de colectarea taxei pe valoare adăugată (TVA), de ținerea evidenței TVA, decontul TVA, etc. dar îi aduce și compensații financiare!
Potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, publicat pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor, agricultorii români beneficiază de un regim special de TVA.
Agricultorul înregistrat în acest regim special:
- nu are obligația de a colecta TVA pentru livrările de produse agricole, rezultate din activități agricole;
- nu are dreptul să deducă taxa achitată sau datorată pentru achizițiile sale;
- nu aplică regimul special de scutire pentru întreprinderile mici pentru activitățile sau serviciile agricole, operațiunile respective nefiind incluse în cifra de afaceri care servește drept referință pentru aplicarea regimului special de scutire pentru întreprinderile mici.
Este scutit de următoarele obligații:
- ținerea evidențelor în scopuri de TVA
- depunerea decontului de taxă
- orice alte obligații care revin persoanelor impozabile înregistrate sau care ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA
Fermierii cu regim special TVA beneficiază de o compensație în cotă forfetară. Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019. Acest procent se aplică la prețul/tariful, exclusiv taxa, livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.
Procentul de compensare în cotă forfetară se aplică:
- produselor agricole, rezultate din activități agricole, serviciilor agricole, livrate/prestate de agricultor către alte persoane impozabile decât cele care beneficiază, în interiorul țării, de regimul special
- produselor agricole livrate către persoane juridice neimpozabile, care datorează TVA în statul membru de sosire pentru achizițiile intracomunitare efectuate.
Persoanele impozabile din România înregistrate în scopuri de TVA, dar și persoanele impozabile care nu sunt stabilite în țara noastră și nu sunt înregistrate, cărora agricultorul cu regim special le-a livrat produse agricole, au dreptul la deducerea compensației în cotă forfetară, achitată agricultorului, în aceleași limite și condiții aplicabile pentru TVA.
Agricultorul are obligația să emită factură pe care să se regăsească informațiile pe care le conține o factură în mod obligatoriu (art.319, alin.20 Cod fiscal), o mențiune cu privire cu aplicarea regimului special pentru agricultori precum și procentul de compensare în cotă forfetară și valoarea compensației în cotă forfetară care i se cuvine pentru:
- livrarea produselor agricole, prestări servicii agricole
- vânzările la distanță
- livrări intracomunitare de bunuri către o persoană care-i comunică un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autoritățile fiscale din alt stat membru UE
- prestările de servicii care au locul în alt stat membru pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru.
Nu sunt considerate operațiuni impozabile în România achizițiile intracomunitare de bunuri efectuate de agricultorii care aplică regimul special, dacă valoarea totală a acestor achiziții nu depășește pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depășit în anul calendaristic anterior plafonul de 10.000 de euro. Agricultorii eligibili pentru această excepție au dreptul să opteze pentru regimul general al achizițiilor intracomunitare. Opțiunea se aplică pentru cel puțin doi ani calendaristici.
În situația în care agricultorul care aplică regimul special realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziții intracomunitare de bunuri, achiziții de servicii intracomunitare, are urmăoarele obligații:
- să se înregistreze în scopuri de TVA
- să depună decontul special de taxă pentru achiziții intracomunitare de bunuri și servicii
- să depună declarația recapitulativă.
În situația în care o persoană impozabilă realizează atât activități pentru care aplică regimul special pentru agricultori, cât și alte activități economice, poate aplica regimul special de scutire pentru întreprinderile mici, pentru activitățile pentru care nu se aplică regimul special de TVA.
REGISTRUL AGRICULTORILOR CARE APLICĂ REGIMUL SPECIAL!
Agricultorul care aplică regimul special depune la organul fiscal competent o notificare privind aplicarea regimului special. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special. Registrul este public și se afișează pe pagina oficială ANAF. Înscrierea fermierilor în acest registru se face de către organele fiscale competente, pe baza notificărilor depuse de aceștia, până-n prima zi a lunii următoare celei în care fermierii au depus notificarea.
Persoana impozabilă stabilită în România sau persoane impozabile care locuiesc în alte țări, dar care sunt înregistrate în scopuri de TVA, care achiziționează bunuri/servicii de la agricultorii înscriși în Registrul agricultorilor care aplică regimul special vor ține o evidență separată pentru toate achizițiile efectuate în cadrul regimului special pentru agricultori.
Fermierii înregistrați în regim normal TVA pot solicita la Finanțe, între 1 și 10 ale fiecărei luni următoare perioadei fiscale, scoaterea din evidență cu scopul aplicării regimului special. Organul fiscal competent va trebui să opereze acest lucru până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea.
Agricultorul poate opta oricând pentru regimul normal de TVA prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent, iar acesta îl radiază din Registrul agricultorilor care aplică regimul special. Pentru o perioadă de 2 ani, fermierul nu mai poate opta pentru regimul special.