LEGEA PENTRU PROTEJAREA AGRICULTURII ȘI A ZOOTEHNIEI! Proiectul de lege, aflat în dezbaterea Senatului României, este inițiat de un grup de parlamentari membri ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) și ai Partidului Social Democrat (PSD). Legea nu este făcută pentru marii fermieri, care exploatează mii de hectare sau au ferme cu mii de animale. Ținta ajutorului acordat prin această lege sunt micii fermieri!
Proiectul de lege, depus la Senat, se aplică producătorilor agricoli și crescătorilor de animale care sunt persoane fizice sau persoane juridice, cetățeni români și care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
- dețin terenuri de până la 100 ha pe care execută lucrări agricole
- dețin spre creștere 500 de ovine sau caprine
- dețin spre creștere până la 50 de bovine/bubaline
- dețin spre creștere până la 500 de suine
- dețin spre creștere până la 1.000 de păsări
- dețin spre creștere până la 25 de cabaline
Potrivit propunerii legislative, aceste ferme sunt scutite de orice obligație fiscală sau financiară, către oricare buget din România, pentru utilajele folosite în agricultură sau zootehnie, pentru terenurile agricole, indiferent de forma de deținere, pentru clădirile destinate creșterii animalelor, depozitării produselor agricole, precum și pentru terenurile aferente acestor clădiri.
De asemenea, sunt scutite de taxa pe valoare adăugată (TVA) utilajele, echipamentele, piesele de schimb și consumabilele. Sunt scutite de orice accize, taxe și impozite produsele agricole și zootehnice.
Este scutită de orice taxă și impozit energia electrică folosită pentru creșterea animalelor, prepararea furajelor, depozitarea produselor agricole. Scutirea se realizează prin contorizare separată, iar contorizarea este scutită de taxa de branșament. Este scutit de orice acciză sau taxă carburantul folosit pentru lucrările agricole.
Fermierul este obligat să depună anual la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până la data de 1 septembrie, un plan de activitate pentru anul agricol care începe și care va cuprinde:
- parcelele pe care se obligă să le lucreze
- categoria de teren a fiecărei parcele
- culturile pentru fiecare parcelă
- temeiul legal în baza căruia deține terenurile agricole
- distanța de la fiecare parcelă de teren la locul depozitului propriu, fără a depăși 10 km
- capacitatea utilajelor folosite pentru transportul recoltei agricole de pe fiecare parcelă la depozit.
În termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea planului, APIA calculează conform normelor Direcției pentru Agricultură din județul respectiv, cantitatea de carburant necesară pentru îndeplinirea planului de activitate de către fiecare fermier sau crescător de animale.
Începând cu data de 1 octombrie a fiecărui an, fermierul comunică la APIA cantitatea de carburant consumată și justifică cu documente fiscale.
În termen de 30 de zile, APIA este obligată să depună în contul fermierului întreaga sumă reprezentând accizele și taxele pentru carburant. Acest ajutor nu este condiționat de accesarea altor scheme de ajutor din agricultură.
ATENȚIE! În cazul în care APIA constată că fermierul nu și-a îndeplinit planul, sistează orice plată. În cazurile de forță majoră, APIA trebuie notificată în 5 zile.
ATENȚIE! Dacă fermierul a declarat date neconforme cu realitatea riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și este obligat să returneze sumele care i-au fost plătite.
Proiectul de lege a fost trimis pe 13 septembrie 2017 Guvernului României pentru avizare. Senatul României va dezbate proiectul Legii pentru protejarea agriculturii și zootehniei pe 4 noiembrie.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege, el va intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.