LEGE PENTRU O BURUIANĂ! Senatul a adoptat marți, 24 octombrie, legea ambroziei, cu 78 de voturi pentru și nici unul împotrivă. Senatul este prima Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.
Potrivit legii, cei care dețin terenuri trebuie să distruga cel puțin o dată pe an ambrozia de pe el. Amenzile pentru fermieri și pentru alți proprietari de terenuri care nu fac acest lucru sunt între 750 și 5000 de lei - în cazul persoanelor fizice - și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice. Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.
Verificările ar urma să fie făcute de inspectori ai primăriilor, Direcțiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În expunerea de motive, inițiatorii legii susțin că ambrozia este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.
În perioada înfloririi plantei (iulie - septembrie), conform datelor furnizate de cabinetele de alergologie, aproximativ 80% dintre cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante.
Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstructța căilor aeriene superioare, trezire nocturnă. Există, de asemenea, posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri), reiese din același document.
Numărul celor alergici la ambrozie şi alte plante similare creşte anual în toată Europa.
Cam 70 de milioane de europeni au la momentul actual simptome de rinită alergică și cam un sfert din ei au sensibilizare la una dintre buruieni. Lunile august și septembrie sunt cele mai severe. Simptomele de alergie la iarba pârloagelor – rinită alergică, conjunctivită sau astm. Există mai multe tratamente medicamentoase, fie sub formă de pastile sau spray-uri nazale care controlează simptomele, a declarat dr. Florin Popescu, șef alergologie, la Spitalul Malaxa, pentru știripesurse.ro.
Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii vor desfășura anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive.
Legea ambroziei va fi supusă votului din Camera Deputaților, forul decizional.