Potrivit noului Regulament de funcţionare, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va avea o unitate centrală, 14 filiale teritoriale şi alte 53 de unităţi de administrare.
Nu cu mult timp în urmă, printr-o Hotărâre a Executivului, a fost aprobat Regulamentul de organizare al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Potrivit noului act normativ, ANIF va avea în structura sa o unitate centrală, cu sediul în Capitală, 14 filiale teritoriale, fără personalitate juridică, cu gestiune economico-financiară proprie, şi un număr de 53 de unităţi de administrare.
În regulament se precizează în mod expres faptul că „Ariile geografico-funcţionale în cadrul cărora filialele teritoriale administrează, exploatează, întreţin şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare, coordonează şi controlează întreaga activitate a acestora se stabilesc pe baza unor limite naturale, respectiv limite de interfluvii şi limite de bazin hidrografic şi cuprind amenajările de îmbunătăţiri funciare, părţi de amenajare de îmbunătăţiri funciare sau grup de amenajări de îmbunătăţiri funciare ce pot funcţiona autonom, luate în totalitate, fără a ţine seama de limitele administrativ teritoriale”.
Aria geografico – funcţională, denumirea şi sediile filialelor teritoriale şi unităţilor de administrare ale Agenţiei vor fi propuse în termen de o lună de la data intrării în vigoare a noului Regulament de către Agenţie şi vor fi aprobate prin ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Tot şeful MADR va stabili, prin ordin ministerial, structura organizatorică, statele de funcţii şi numărul de personal al unităţii centrale, filialelor teritoriale şi unităţilor de administrare .
De asemenea, consiliul de conducere al ANIF va aproba tariful de îmbunătăţiri funciare şi tarifele altor servicii prestate alele decât cele de îmbunătăţiri funciare.
Temerea celor din teritoriu, de altfel justificată, este că filialele vor rămâne şi fără bani, şi fără personal, şi cu lucrările neterminate. Prin recenta rectificare bugetară, Guvernul are de gând să diminueze cu aproape 50 de milioane lei bugetul Ministerului Agriculturii.