Adama
Vinasa Rompak

Pâinea noastră...cu grâul Rusiei şi al Ucrainei

Publicat: 30 mai 2011 - 18:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ucraina şi Rusia sunt principalii factori care pot conduce la o ieftinire a pâinii, reluând exporturile.



Cu toate că în iarna trecută Vladimir Putin, premierul Rusiei, declara că abia în anul 2012 va reveni grâul rusesc la export, recent autorităţile de la Moscova şi Kiev au anunţat că vor relua livrările externe de grâu de la 1 iulie.

În vara lui 2010, Rusia, al patrulea exportator mondial de grâu, a fost afectată de cea mai severă secetă din ultimul secol. Recolta de grâu a fost cu 31,1% mai mică faţă de cea din 2009, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor externe începând cu 15 august. Ulterior, din octombrie, şi Ucraina a impus aceeaşi măsură. Din cauza acestor decizii şi a deficitului de cereale înregistrat la nivel mondial, preţul grâului s-a majorat cu 60% în numai trei luni.

Aceştia au decis să reia exporturile, astfel încât grâul lor va reveni pe pieţe mai repede decât se credea. Ruşii au mărit suprafaţa cultivată cu 10% şi, potrivit analiştilor, vor oferi preţuri mai mici pentru a-şi redobândi competitivitatea. Ucrainienii se aşteaptă, de asemenea, la o recoltă cu 15% mai mare faţă de 2010.

Spic de grâu

Context incert
Iniţial s-ar părea că reluarea exporturilor de către cele două state ar ieftini grâul la nivel mondial, însă părerile analiştilor diferă. Alexander Korbut, vicepreşedintele Asociaţiei Cerealelor din Rusia, crede că am putea asista la o scădere a preţului de 5-7%, potrivit Bloomberg. Însă contextul nefavorabil la nivel global ar putea încetini scăderea.
„Condiţiile meteo complicate şi situaţia recoltelor din întreaga lume ne arată că nu ar trebui să ne aşteptăm la o ieftinire semnificativă”, crede Dimitri Rilko, director general al Institutului pentru Studii Agricole din Moscova. Momentan tendinţa este în continuare de creştere. Contractele futures cu livrare în luna iulie arată o scumpire de 0,6%.

Rusia va exporta 10 milioane de tone de grâu anul acesta, comparativ cu cele 4 milioane în 2010. Recolta totală este estimată la 85-90 de milioane de tone, iar cererea internă la 77 de milioane de tone. În 2009, înainte de impunerea restricţiilor, livrările externe de grâu ale Rusiei s-au ridicat la 18,6 milioane de tone.
Pâine
România aşteaptă...pâine mai ieftină
Pentru România, reluarea exporturilor de grâu ar putea avea ca rezultat scăderea preţului pâinii, însă numai dacă ieftinirea va fi considerabilă pe plan internaţional.
„Nu ne putem aştepta la o scădere, scumpirea grâului nu a fost cauzată numai de interzicerea exporturilor din Rusia şi Ucraina”, a  declarat, pentru adevarul.ro, Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
La rândul său, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei de Morărit şi Panificaţie din România, se aşteaptă ca presiunea pe preţul pâinii să scadă, pe fondul creşterii ofertei, dar „e prematur să vorbim, acum, în ce proporţie s-ar putea ieftini pâinea”.


Vizualizat: 3628 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii