Pomicultorii din Republica Moldova au avut prilejul, sâmbătă, 5 noiembrie, să îşi promoveze producţia de mere în cadrul unui festival la care au participat înalţi demnitari din ţara vecină, precum şi delegaţii de fermieri şi investitori din România şi Ucraina.
Gazda primei ediţii a Festivalului Mărului din Republica Moldova a fost oraşul Soroca, o cetate medievală, ctitorită de Ştefan cel Mare, unde au fost prezenţi zeci de producători locali care şi-au expus producţiile de mere. Aceasta nu a fost aleasă întâmplător de către organizatori fiind una dintre cele mai populate regiuni cu plantaţii de mere din ţara vecină.
Publicul prezent a putut vizita o expoziţie de fructe, în care au fost expuse multiple soiuri de mere, şi a participat la un simpozion ştiinţific în care s-a discutat despre metodele de cultivare şi procesare a mărului, precum şi despre tehnologia necesară înmagazinării.
La festival au participat liderii comunităţii locale, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, viceministrul Ştefan Chitoroagă, precum şi fostul ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc, care deţine în prezent funcţia de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.
"Această sărbătoare era mai de mult necesară, deoarce merele reprezintă unul dintre cele mai vestite produse moldoveneşti, fiind importante atât pentru consumul intern, cât şi pentru export”, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova.
Potrivit oficialului, Republica Moldova va avea, anul acesta, o producţie de 400.000 de tone de fructe, din care 80% o va reprezenta producţia de mere, estimând că aproximativ 120.000 de tone de mere vor fi exportate.
La festival a participat Viorel MATEI, preşedintele Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR, iar reprezentantul sectorului pomicol a fost Mircea Croitoru, în calitate de lider al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume-Fructe.
“Am rămas plăcut surprins de modul în care autorităţile locale s-au implicat să sprijine producătorii agricoli. Acest lucru, din nefericire, nu se întâmplă şi la noi în România, unde autorităţile locale par mai degrabă că îşi doresc să ne dezbine, decât să ne fie parteneri”, a declarat Mircea Croitoru.
Delegaţia FNPAR a luat contact cu pomicultorii locali, realizând un schimb de experienţă în ceea ce priveşte metodele de cultivare a mărului şi de înmaganizare a recoltei. De asemenea, sunt vizate o serie de parteneriate transfrontaliere pe sectorul de legume-fructe, cu finanţare europeană.
Sursa: Comunicat FNPAR