Adama
Vinasa Rompak

Festivalul Mărului din Republica Moldova, exemplu de promovare a producţiei locale

Publicat: 13 noiembrie 2011 - 01:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pomicultorii din Republica Moldova au avut prilejul, sâmbătă, 5 noiembrie, să îşi promoveze producţia de mere în cadrul unui festival la care au participat înalţi demnitari din ţara vecină, precum şi delegaţii de fermieri şi investitori din România şi Ucraina.

Gazda primei ediţii a Festivalului Mărului din Republica Moldova a fost oraşul Soroca, o cetate medievală, ctitorită de Ştefan cel Mare, unde au fost prezenţi zeci de producători locali care şi-au expus producţiile de mere. Aceasta nu a fost aleasă întâmplător de către organizatori fiind una dintre cele mai populate regiuni cu plantaţii de mere din ţara vecină.


Publicul prezent a putut vizita o expoziţie de fructe, în care au fost expuse multiple soiuri de mere, şi a participat la un simpozion ştiinţific în care s-a discutat despre metodele de cultivare şi procesare a mărului, precum şi despre tehnologia necesară înmagazinării.


La festival au participat liderii comunităţii locale, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, viceministrul Ştefan Chitoroagă, precum şi fostul ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc, care deţine în prezent funcţia de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.


"Această sărbătoare era mai de mult necesară, deoarce merele reprezintă unul dintre cele mai vestite produse moldoveneşti, fiind importante atât pentru consumul intern, cât şi pentru export”, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova.
Potrivit oficialului, Republica Moldova va avea, anul acesta, o producţie de 400.000 de tone de fructe, din care 80% o va reprezenta producţia de mere, estimând că aproximativ 120.000 de tone de mere vor fi exportate.

FNPAR-la-Festivalul-Marului-din-Republica-Moldova_b


La festival a participat Viorel MATEI, preşedintele Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR, iar reprezentantul sectorului pomicol a fost Mircea Croitoru, în calitate de lider al Asociaţiei Profesionale Naţionale Legume-Fructe.
“Am rămas plăcut surprins de modul în care autorităţile locale s-au implicat să sprijine producătorii agricoli. Acest lucru, din nefericire, nu se întâmplă şi la noi în România, unde autorităţile locale par mai degrabă că îşi doresc să ne dezbine, decât să ne fie parteneri”, a declarat Mircea Croitoru. 
Delegaţia FNPAR a luat contact cu pomicultorii locali, realizând un schimb de experienţă în ceea ce priveşte metodele de cultivare a mărului şi de înmaganizare a recoltei. De asemenea, sunt vizate o serie de parteneriate transfrontaliere pe sectorul de legume-fructe, cu finanţare europeană.

Sursa: Comunicat FNPAR

Vizualizat: 3311 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Buzău: Record la recolta de fructe de pădure – peste 300 de tone

Buzău: Record la recolta de fructe de pădure – peste 300 de tone

În această toamnă, Direcţia Silvică Buzău a colectat peste 300 de tone de fructe de pădure, o producţie cu aproape 30 de procente mai mare decât cea de anul trecut.

Legumicultorii din Matca îşi vând legumele şi fructele pe un site propriu

Legumicultorii din Matca îşi vând legumele şi fructele pe un site propriu

Legumicultorii din comuna gălăţeană Matca au hotărât să-şi comercializeze legumele şi sub o altă formă, distinctă de cea clasică, prin pieţe, astfel că au ales expunerea produselor agricole pe un site propriu.

Direcţia Silvică Gorj a vândut fructe de pădure în valoare de 100.000 de euro

Direcţia Silvică Gorj a vândut fructe de pădure în valoare de 100.000 de euro

Direcţia Silvică Gorj a reuşit să vândă 86 de tone de fructe de pădure unei firme din Germania, valoarea acestei tranzacţii fiind de 106.000 euro. 

Buzău: Fructe şi legume produse iarna prin utilizarea sistemului de tehnologie verde

Buzău: Fructe şi legume produse iarna prin utilizarea sistemului de tehnologie verde

Fermieri din localităţile buzoiene Ghergheasa, Costeşti şi Merei au început o acţiune de obţinere a legumelor şi fructelor proaspete, pe timpul iernii, cu ajutorul serelor semi-îngropate şi a tehnologiei verzi.

O mini-fabrică de miere şi fructe uscate, realizată cu fonduri UE, a fost inaugurată în Sălaj

O mini-fabrică de miere şi fructe uscate, realizată cu fonduri UE, a fost inaugurată în Sălaj

O mini-fabrică pentru miere, produse apicole şi fructe uscate, realizată în cadrul unui proiect de economie socială, cu finanţare europeană, a fost inaugurată duminică, în localitatea Valcău de Jos, judeţul Sălaj.

Chinezii vor să investească în România în producerea şi procesarea legumelor şi fructelor

Chinezii vor să investească în România în producerea şi procesarea legumelor şi fructelor

Un grup de investitori chinezi din provincia Anhui intenţionează să cumpere sau să concesioneze terenuri agricole în sudul României, pentru a investi în sectorul de producere şi procesare a legumelor şi fructelor.

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

România exportă legume şi fructe ecologice

România exportă legume şi fructe ecologice

2.715 tone de fructe şi aproximativ 400 tone de legume au intrat pe pieţele comunitare. În 2011, suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic a crescut cu 29 la sută.

Legume, fructe şi lactate în valoare de 70.000 lei, confiscate

Legume, fructe şi lactate în valoare de 70.000 lei, confiscate

În urma unor controale efectuate de Garda Financiară Bucureşti, aproape 53 de tone de legume şi fructe, 150 kilograme de brânză şi 70 kilograme de smântână, cu o valoare totală de piaţă de circa 70.000 de lei, au fost confiscate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii