Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte cadrul legislativ pentru înfiinţarea primului fond mutual destinat agriculturii a fost aprobată de Guvern în 19 iunie.
Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu a fost aprobată de Guvern în 19 iunie 2013.
Ministerul Agriculturii va furniza toate detaliile referitoare la actul normativ adoptat, precizează o informare a Guvernului.
„Fermierii vor avea astfel un instrument prin care vor putea fi despăgubiţi atunci când au probleme legate de grindină, secetă sau pierderi de venit pe care le-ar putea înregistra din cauza pieţei”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres, la începutul discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură, în 18 iunie 2013, precizând că Ordonanţa de înfiinţare a primului fond mutual pentru agricultură va intra în Guvern pe 26 iunie.
Daniel Constantin: „Trebuie să lucrăm cu fermierii, astfel încât până la sfârşitul anului să vorbim clar de înfiinţarea primului fond mutual, care să funcţioneze din 2014”
Ministrul Agriculturii consideră că proiectul va avea succes, pentru că sunt asociaţii de agricultori care doresc să înfiinţeze un fond mutual pe scheletul asociaţiilor proprii. „Sunt asociaţii de agricultori care doresc chiar pe scheletul asociaţiei să facă un fond mutual. Există discuţii avansate, discutăm cu fermierii în continuare, astfel încât să avem succes cu acest proiect. Eu cred că dincolo de legislaţie, care va fi aprobată până pe 30 iunie, aşa cum ne-am angajat, trebuie să lucrăm cu fermierii, astfel încât până la sfârşitul anului să vorbim clar de înfiinţarea primului fond mutual, care să funcţioneze din 2014. Atunci vom avea acces şi la bani europeni, pentru că din perspectiva 2014-2020, Comisia Europeană acoperă şi anumite riscuri, adică o sumă extrem de importantă, respectiv la un euro returnează 1,65 euro”, a adăugat Daniel Constantin.
Funcţionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va putea fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene şi naţionale, însă capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români interesaţi de a participa şi cotiza la un astfel de fond.
Un astfel de fond ar trebui să deţină pentru început cel puţin 50 de milioane euro, anual cotizaţia fermierilor urmând să fie capitalizată dacă nu vor fi evenimente climatice care necesită acordarea de despăgubiri, explica, recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.