PE MARGINEA FALIMENTULUI, CRESCĂTORII DE VACI CER URGENT AJUTOR! Cheltuielile fermelor de creștere a vacilor au explodat! Pășunile sunt arse de secetă, prețul medicamentelor pentru animale a crescut spectaculos, în schimb, prețurile laptelui și al cărnii scad dramatic, vânzările la fel. Crescătorii români sunt tot mai aproape să pună lacătul pe ferme dacă Ministerul Agriculturii nu intervine de urgență. Crescătorii de bovine pentru carne au transmis o scrisoare dramatică ministrului agriculturii, Adrian Oros.
Ca urmare a evoluției pandemiei de COVID-19 și a secetei prelungite din această iarnă/primăvară, vă comunicăm că fermierii crescători de vaci de carne și vaci de lapte se confruntă cu următoarele probleme:
- scăderea accentuată a consumului de lapte și carne, care aduce automat la scăderea vânzărilor/prețurilor de vânzare la poarta fermei;
- creșterea inexplicabilă a prețurilor medicamentelor utilizate în ferme, creșteri de 20 - 30% în ultimele luni;
- scăderea drastică a SCZ Carne (sprijin cuplat, subvenție europeană a cărei valoare, în primii ani era de peste 1.000 de euro/cap de animal n.r.), care, ținând cont de cele menționate mai sus, face total ineficientă din punct de vedere economic activitatea de creștere a vacilor.
De aceea, considerăm că pentru a evita închiderea fermelor și scăderea efectivelor de bovine la un nivel care ar duce la imposibilitatea asigurării producției de lapte și carne pentru hrana consumatorilor din România, se impune instituirea de urgență a unor măsuri de sprijin care să ajute fermierii să treacă peste această perioadă extrem de dificilă.
Astfel propunem:
- acordarea unui sprijin financiar de 1.000 de lei/vacă, care ar acoperi parțial cheltuielile de furajare/întreținere;
- acordarea permisiunii de pășunat în pădure acolo unde arborii au vârsta la care nu mai pot fi afectați de trecerea vacilor;
- scutirea de impozit pe norma de venit pentru anul 2020;
- acordarea unui ajutor de minimis pentru vițele/juninci, astfel încât o parte a tineretului femel din fermele de reproducție să fie achiziționat de fermierii care au sub 10 capete, altfel existînd riscul ca animalele cu valoare genetică ridicată să ajungă la abator.
Președinte Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean