EUROPARLAMENTAR ÎI CERE PUBLIC MINISTRULUI AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii trebuie să instituie urgent un program de ajutor pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de variaţiile extreme de temperatură! Spune europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea, să identifice soluţii urgente în vederea sprijinirii fermierilor ale căror plantaţii au fost afectate iremediabil de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile. Mai mulţi reprezentanți ai diverselor asociații pomicole mi-au semnalat faptul că variațiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90-95%. Plantațiile pomicole au fost afectate de vremea aspră cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizați.
Au fost înregistrate scăderi drastice de temperatură, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal pentru această perioadă, fapt care poate implica amânarea recoltei de fructe și legume de la vară. Nu în ultimul rând, există riscul dublării cheltuielilor de producție, ceea ce înseamnă creșteri semnificative ale prețului aferent legumelor și fructelor.
Tocmai din aceste motive, Ministerul Agriculturii trebuie să realizeze o evaluare a culturilor afectate şi să intervină cu un sprijin financiar consistent pentru toţi acei fermieri care au culturile periclitate. În calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European am adresat în această săptămână Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am prezentat situaţia cu care se confruntă fermierii şi am solicitat să mi se comunice instrumentele de care dispune Comisia în vederea susținerii acestora în eventualitatea unor pagube semnificative.
Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă în faţa situaţiei neplăcute cu care se confruntă fermierii români însă, până atunci, este absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile, scrie europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa personală de Facebook.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat la Focșani, la inaugurarea sezonului de combatere a căderilor de grindină, că vremea extrem de capricioasă și de vitregă pentru munca fermierilor, le-ar fi făcut mai mult bine decât rău culturilor agricole.
Până la această dată nu ne putem pronunţa asupra efectelor negative, dar ne putem pronunţa asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a ţării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Aşteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ţinându-se cont de coincidenţa între fenomenele negative şi fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Şi neavând, vă rog, să aşteptaţi. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu.
M-am uitat la rapiţă, care sunteţi curioşi o să mergeţi cu mine să vă arat de ce spune inginerul Daea că nu sunt probleme la acest moment, la anumite culturi. Evident vom aştepta, vom vedea cum va evolua vremea, dacă temperaturile scad sub pragul de îngheţ atunci vom vorbi, analizând la faţa locului ce se întâmplă cu fiecare cultură şi specie în parte, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pe 21 aprilie 2017, la Focșani, Vrancea.