Ungaria a anunțat blocarea exporturilor de cereale la sfârșitul săptămânii trecute, invocând creșterea prețurilor de pe piață în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Măsura excepţională a fost publicată oficial sâmbătă și a intrat în vigoare duminică (06.03.2022).
Există zvonuri că și Bulgaria ar intenționa să interzică exporturile, dar încă nu a venit nicio confirmare oficială. Sunt însă surse din piață care afirmă că a fost întreruptă temporar eliberarea de certificate fitosanitare, ceea ce echivalează cu restricționarea exporturile. În România, ministerul agriculturi a anunţat că nu se impun restricţii pentru exportul de cereale.
Conform reglementării excepţionale, în vigoare până la data de 15 mai 2022, toate transporturile de cereale şi oleaginoase (grâu, secară, orz, ovăz, porumb, soia și floarea-soarelui) destinate piețelor externe trebuie să fie declarate în prealabil la Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) și, în cazul în care exportul produsului agricol notificat ar pune în pericol sau ar amenința securitatea aprovizionării interne, statul își poate exercita dreptul de preempțiune sau de cumpărare și va informa notificatorul în termen de 30 de zile cu privire la intenția sa de a-și exercita acest drept.
Prețul grâului pe piaţă ungară a crescut la circa 112-115 mii de forinți/tonă, dar s-au înregistrat chiar și prețuri de 129-130 mii de forinți/tonă. Înainte de izbucnirea războiul dintre Ucraina și Rusia, preţurile erau sub 100 de mii de forinți/tonă de grâu. Ca urmare a acestei măsuri, traderii operatorii care nu-și pot îndeplini contractele la export se pot confrunta cu procese, iar acest lucru ar putea fi valabil și pentru statul maghiar.
Cu toate acestea, exporturile maghiare de făină nu sunt afectate de această măsură, iar făina din Ungaria este încă competitivă pe piața românească.
Asociaţiile fermierilor şi comercianții de cereale nu au fost consultaţi înainte de luarea acestei măsuri şi așteaptă răspunsuri la multe întrebări deschise privind obligația de a declara exporturile de cereale.
Asociația producătorilor de cereale din Ungaria protează față de interdicția de a exporta cereale. Într-o scrisoare trimisă Ministerului agriculturii, asociația a declarat că această interdicție este considerată o problemă serioasă din punct de vedere juridic și profesional. "În afară de faptul că regulamentul este contrar principiilor UE, acestă măsură nu pare a fi bine gândită, coerentă sau solidă din punct de vedere profesional și ridică probleme serioase de interpretare", se arată în scrisoare. "Deși considerăm că intenția care stă la baza regulementării este de înțeles, considerăm inacceptabil faptul că o dispoziție de o asemenea amploare a fost pusă în aplicare cu efect imediat, fără consultarea și implicarea prealabilă a părților implicate". De asemenea, scrisoarea include o serie de întrebări practice privind modul în care va funcționa interdicția.
Conform datelor oferite de Ministerul agriculturii din Ungaria, exportul de porumb se ridică în medie la 2,2-4,2 milioane de tone dintr-o producţie totală de 6,5-9,3 milioane de tone, dar această cifră a fost mult mai mică în sezonul 2021/2022 din cauza unei recoltei reduse (6 milioane de tone). În mod tradițional, Ungaria mai exportă cca. 2-2,5 milioane de tone de grâu, dintr-o recoltă de 4,9-5,4 milioane de tone, în timp ce exporturile de orz se ridică la 400-800 de mii de tone pe an.
În sezonul actual, Ungaria a exportat aproximativ 5,7 milioane de tone de cereale şi oleaginoase. Din punct de vedere valoric, anul trecut au fost exportate cereale în valoare de peste 1,6 miliarde de euro din care: porumb - 876 de milioane de euro, grâu - 568 de milioane de euro și floarea-soarelui - 164 de milioane de euro.