Adama
Vinasa Rompak

Ungaria a oprit exportul de cereale

Publicat: 09 martie 2022 - 12:15
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Ungaria a anunțat blocarea exporturilor de cereale la sfârșitul săptămânii trecute, invocând creșterea prețurilor de pe piață în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Măsura excepţională a fost publicată oficial sâmbătă și a intrat în vigoare duminică (06.03.2022).

Există zvonuri că și Bulgaria ar intenționa să interzică exporturile, dar încă nu a venit nicio confirmare oficială. Sunt însă surse din piață care afirmă că a fost întreruptă temporar eliberarea de certificate fitosanitare, ceea ce echivalează cu restricționarea exporturile. În România, ministerul agriculturi a anunţat că nu se impun restricţii pentru exportul de cereale.

Cum se aplică restricţionarea exporturilor

Conform reglementării excepţionale, în vigoare până la data de 15 mai 2022, toate transporturile de cereale şi oleaginoase (grâu, secară, orz, ovăz, porumb, soia și floarea-soarelui) destinate piețelor externe trebuie să fie declarate în prealabil la Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) și, în cazul în care exportul produsului agricol notificat ar pune în pericol sau ar amenința securitatea aprovizionării interne, statul își poate exercita dreptul de preempțiune sau de cumpărare și va informa notificatorul în termen de 30 de zile cu privire la intenția sa de a-și exercita acest drept.

Preţul grâului a crescut

Prețul grâului pe piaţă ungară a crescut la circa 112-115 mii de forinți/tonă, dar s-au înregistrat chiar și prețuri de 129-130 mii de forinți/tonă. Înainte de izbucnirea războiul dintre Ucraina și Rusia, preţurile erau sub 100 de mii de forinți/tonă de grâu. Ca urmare a acestei măsuri, traderii operatorii care nu-și pot îndeplini contractele la export se pot confrunta cu procese, iar acest lucru ar putea fi valabil și pentru statul maghiar.

Cu toate acestea, exporturile maghiare de făină nu sunt afectate de această măsură, iar făina din Ungaria este încă competitivă pe piața românească.

Asociaţiile fermierilor protestează față de interzicerea exporturilor de cereale

Asociaţiile fermierilor şi comercianții de cereale nu au fost consultaţi înainte de luarea acestei măsuri şi așteaptă răspunsuri la multe întrebări deschise privind obligația de a declara exporturile de cereale.

Asociația producătorilor de cereale din Ungaria protează față de interdicția de a exporta cereale. Într-o scrisoare trimisă Ministerului agriculturii, asociația a declarat că această interdicție este considerată o problemă serioasă din punct de vedere juridic și profesional. "În afară de faptul că regulamentul este contrar principiilor UE, acestă măsură nu pare a fi bine gândită, coerentă sau solidă din punct de vedere profesional și ridică probleme serioase de interpretare", se arată în scrisoare. "Deși considerăm că intenția care stă la baza regulementării este de înțeles, considerăm inacceptabil faptul că o dispoziție de o asemenea amploare a fost pusă în aplicare cu efect imediat, fără consultarea și implicarea prealabilă a părților implicate". De asemenea, scrisoarea include o serie de întrebări practice privind modul în care va funcționa interdicția.

Ungaria Grau_b

Exporturi în valoare de 1,6 miliarde de euro

Conform datelor oferite de Ministerul agriculturii din Ungaria, exportul de porumb se ridică în medie la 2,2-4,2 milioane de tone dintr-o producţie totală de 6,5-9,3 milioane de tone, dar această cifră a fost mult mai mică în sezonul 2021/2022 din cauza unei recoltei reduse (6 milioane de tone). În mod tradițional, Ungaria mai exportă cca. 2-2,5 milioane de tone de grâu, dintr-o recoltă de 4,9-5,4 milioane de tone, în timp ce exporturile de orz se ridică la 400-800 de mii de tone pe an.

În sezonul actual, Ungaria a exportat aproximativ 5,7 milioane de tone de cereale şi oleaginoase. Din punct de vedere valoric, anul trecut au fost exportate cereale în valoare de peste 1,6 miliarde de euro din care: porumb - 876 de milioane de euro, grâu - 568 de milioane de euro și floarea-soarelui - 164 de milioane de euro.

Vizualizat: 2571 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Câștigă cu Smart Technology

Câștigă cu Smart Technology

BASF lansează campania Smart Technology în 2022 care îți aduce bani direct în contul tău! Pentru a proteja culturile împotriva celor mai frecvente boli, BASF a pregătit 5 pachete speciale: 3 destinate pentru cultura de viță de vie, 1 pentru cultura de măr și 1 pentru cultura de legume, după cum urmează:

Subvenționarea costurilor de depozitare a cerealelor!

Subvenționarea costurilor de depozitare a cerealelor!

Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) propune premierului Nicolae Ciucă o serie de măsuri urgente de piaţă internă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export, precum achiziţia de stocuri de grâu până la un nivel cumulat de maximum 1.000.000 de tone şi subvenţionarea costurilor de depozitare a stocurilor de cereale pentru consumul intern pe perioada martie-iunie 2022.

Plăți APIA: Cuantum ANT în euro și lei pe cap animal și pe hectar!

Plăți APIA: Cuantum ANT în euro și lei pe cap animal și pe hectar!

Crescătorii de animale ne întreabă zilnic care este valoarea pe cap de animal/tonă de lapte a ajutorului național tranzitoriu, ANT, aferent anului de cerere 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat pe 4 martie 2022 că a început autorizarea la plată a ajutorului național tranzitoriu, subvenție achitată fermierilor de la bugetul de stat. Fermierii, crescătorii primesc plata în lei, cuantumul fiind stabilit în euro. Agroinfo vă pune la dispoziție lista cuantumurilor în euro și-n lei.

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

O diferenţă mare de preţ a fost semnalată ieri (03.03.2022) între ofertele de grâu din Bulgaria şi grâul românesc. Această reacţie a traderilor a apărut ca urmare a zvonurile privind o posibilă limitare sau interzicere a exporturilor de grâu pentru a compensa lipsa de aprovizionare din Ucraina și Rusia.

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

Închiderea forţată a porturilor și terminalelor ucrainene urmată de suspendarea tuturor transporturilor comerciale din Marea Neagră și Marea Azov a determinat creşterea preţului cerealelor şi în special a porumbului. Preţurile cerealelor din Golful SUA au început săptămâna cu creştere de la 309,25 dolari/tonă până la 327,75 dolari/tonă. La bursa europeană Euronext, preţurile au ajuns la 340,0 euro/tonă porumb, 351,25 euro/tonă grâu (cu livrare în luna martie) şi 821,75 euro/tonă rapiţă (cu livrare în luna mai).

Bunge suspendă operațiunile din Ucraina

Bunge suspendă operațiunile din Ucraina

Gigantul american de agrobusiness Bunge a anunțat joi (24.02.2022) că și-a suspendat temporar operațiunile din Ucraina, iar birourile companiei sunt închise în întreaga țară în urma invaziei Rusiei. Bunge a precizat că are 1.000 de angajați în Ucraina la două unitităţi de procesare (din Nikoalev și Dnipro) și la depozitele de cereale din diferite regiuni ale țării, precum și la un terminal de export din portul maritim comercial Mykolaiv.

India joacă în liga marilor producători mondiali de grâu

India joacă în liga marilor producători mondiali de grâu

Producția de grâu a Indiei ar urma să ajungă la 110 milioane de tone în sezonul agricol 2021/2022, de la 108 milioane de tone în urmă cu un an, potrivit unui studiu realizat de S&P Global Platts. Deşi suprafaţa cultivată a scăzut, producţia de grâu este de aşteptat să crească, compensată fiind de randamentele mai mari.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii